Un american si un chinez fac schimb de locuri...

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 23:58
5471 citiri
Un american si un chinez fac schimb de locuri...

Despartiti de mii de kilometri, americanii si chinezii de rand sunt afectati de actuala criza economica. Insa, in vreme ce Washingtonul pompeaza bani in marile companii, Beijingul se concentreaza pe consumatorii rurali.

Daca un american obisnuit ar face schimb de locuri cu un chinez obisnuit, care ar fi diferenta de tratament pe care ar primi-o fiecare, se intreaba publicatia Forbes.

Americanul se afla intr-o situatie dramatica, dupa standardele occidentale. Si-a folosit la maximum cartile de credit si se agata cu disperare de slujba, care ii permite sa isi plateasca ipoteca pe o casa din suburbii care valoreaza mai putin decat atunci cand a achizitionat-o.

Guvernul lui, in acest timp, nu se preocupa de mica lui drama domestica.

Baga miliarde de dolari in bancile si companiile auto, salvand de la dezastru directorii mai mici si mai mari, lasand americanul de rand sa se descurce de unul singur platind o casa pe care nu ar fi trebuit sa poata sa o cumpere de la inceput.

De partea cealalta a lumii, chinezul nu-si face probleme privind acoperirea cardului de credit pentru ca nu a vazut in viata lui un card de credit. Castiga 700 de dolari anual, din care reuseste, miraculos, sa puna deoparte 275.

Probabil ca n-ar putea sa-si vanda casa - dar nici nu a luat un credit pentru baraca cu o camera in care traieste. Lucreaza la camp, dar nu o duce mai rau decat inainte. Si mai bine inca, guvernul lui il vizeaza in eforturile de contracarare a crizei si intentioneaza sa-i mareasca veniturile.

Partidul Comunist este inspaimantat de afluxul de muncitori chinezi concediati in ultima vreme care se indreapta spre regiunile rurale ale Chinei - se poate trai din cultura pamantului, insa nu este chiar atat de mult teren disponibil pentru cei 730 de milioane de fermieri si cei 20 de milioane de proaspeti someri.

Fostii muncitori, plecati tot de la "tara", obisnuiau sa trimita acasa bani, sporind substantial veniturile familiilor lasate acasa. Acum, aceasta sursa de venit seaca pe zi ce trece, o data cu inchiderea a sute de fabrici.

O asemenea povara lasata pe umerii fermierilor (lipsa banilor lunari si presiunea celor intorsi acasa) ar duce la instabilitate sociala si, posibil, la revolutie si sfarsitul Partidului unic.

Asa ca, in vreme ce Washingtonul arunca cu bani in banci si companii auto si isi pierde timpul cu campanii de genul "Cumparati produse americane", Beijingul isi cheltuieste banii pe cei 730 de milioane de tarani.

Acestia trebuie sa inceapa sa cheltuiasca repede banii de la guvern, pentru a sustine economia.

Se spera ca scutirile de taxe, creditele mai usor accesibile si banii in plus virati de la Beijing ii vor incuraja pe unii chinezi sa-si deschida o afacere, angajand si cativa someri cu aceasta ocazie.

Unii vor prinde chiar curaj si vor cheltui cei 275 de dolari pastrati "la saltea". Toate aceste fonduri vor merge pe produsele chinezesti - deoarece cele straine sunt prea scumpe.

Ideea este ca, la fel ca si in acest mic exercitiu teoretic, consumatorul chinez sa-l inlocuiasca treptat pe cel american, cumparand bunurile care ies pe portile fabricilor chinezesti, care nu vor mai fi nevoite sa faca concedieri.

In vreme ce America mizeaza pe marile corporatii pentru a iesi din criza, China pariaza pe "toti micii impreuna".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#criza economica globala , #stiri politice