Un comisar pentru tacerea lui Crin Antonescu?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 19 Octombrie 2019, ora 09:10
37098 citiri
Un comisar pentru tacerea lui Crin Antonescu?

Salut faptul ca dl Iohannis a decis sa se implice in chestiunea comisarului european din partea Romaniei. E normal, e necesar. Raman nedumerita de faptul ca o face abia acum. Avea dreptul si obligatia constitutionala sa fi revendicat de la inceput rolul central in desemnarea unui comisar care nu reprezinta doar un guvern, cu atat mai putin un partid sau altul, ci Romania.

Cu mult mai important decat un comisar. Criza de autoritate

Dar mai bine mai tarziu decat niciodata, cu atat mai mult cu cat situatia este intr-adevar grava. Pe langa toate crizele pe care le-a exportat la Bruxelles, obligat mai mereu sa medieze conflicte interne de la Bucuresti, Romania contribuie la blocarea procedurii in privinta noii Comisii Europene. Nu suntem singurii, e drept, e si Franta in culpa, dar Romania este singura care a reusit sa faca doar propuneri indezirabile.

Este cu atat mai mult esential ca Romania sa reuseasca macar o a treia varianta de succes. Solutia ideala ar fi fost, din punctul meu de vedere, Siegfried Muresan. O figura noua si foarte apreciata in plan european si foarte adecvata politicii de la Bruxelles.

Din pacate, pentru ca toata operatiunea a fost lasata la mintea si abilitatile Vioricai Dancila, spatiul de negociere s-a ingustat foarte mult. Nu mai avem decat un spatiu minimal de manevra. Portofoliul repartizat este al Transporturilor, in aparenta important, dar numai privit din perspectiva ministerului Transporturilor. Dar portofoliul european nu contine banii de infrastructura, care sunt la portofoliul politicilor regionale.

Sunt opinii, carora ma raliez, ca Romania ar fi mai castigata sa incerce un schimb cu Ungaria pentru a lua portofoliul extinderii, pentru a ajuta pe cat posibil Republica Moldova.

O alta limitare tine de gen. Ursula von der Leyen s-a angajat la o paritate de gen. Romania a negociat sau pur si simplu a primit in plic - comisar femeie. Si se pare ca nu mai e loc de schimbari.

Dupa Rovana Plumb, PSD a avansat ca propunere de femeie un personaj extrem de sters. Asta in conditiile in care pozitia de comisar european nu este una strict tehnica. Nu e vorba despre un fuctionar european desemnat printr-un concurs profesional. Comisia europeana este una politica, populata in general de fosti minsitri, chiar fosti premieri sau, in orice caz, persoane cu o anumita anvergura in tarile de provenienta. De dna Ciot a mai auzit cu adevarat doar dl Puscas, coplagiatori potrivit PressOne.

Dincolo de asta, este intr-adevar aberant ca un guvern demis de parlament sa mai poata face o propunere de importanta atat de mare pentru Romania. In plus, daca ai facut deja doua propuneri respinse, plus inca una care pare complet ignorata in mod elegant de Ursula von der Leyen, e cazul sa nu mai insisti.

PNL ar fi vrut sa mearga pe mana lui Siegfried Muresan, ceea ce, repet, ar fi fost bine. Nu se poate. Pe parte de doamne, spun surse importante din PNL, propunerile sunt naucitoare.

Prima ar fi Adina Valean. Eu nu contesc calitatile profesionale ale dnei Valean, care este un parlamentar activ dar, repet, propunerea este una politica, cu toata inacarcatura de rigoare. Dna Valean vine direct din miezul USL, este sotia unuia dintre cei doi creatori ai USL, dl Crin Antonescu. Mi se pare o varianta complet indezirabila pentru un PNL care doreste sa transmita ca e este apt de reforma, de modernizare, de improspatare.

Oare chiar nu exista in tot PNL o doamna competenta sa reprezinte Romania in Comisia Europeana fara a proveni din tenebrele liberalismului romanesc si fara tuse de nepotism, pentru ca, sa nu uitam, in 2014, sotul presedinte de partid a fost cel care a pus-o pe lista pentru un nou mandat.

E drept ca in delegatia europalamentarilor liberali dna Valean e singura femeie, ceea ce spune multe despre mentalitatile acestui partid. Dar nu e obligatoriu ca un comisar sa fie europarlamantar.

Si ma tem ca desemnarea dnei Valean nici macar nu ar avea legatura cu activitatea domniei sale, ci cu imperativul de a-l tine pe Crin Antonescu linistit. Dna Valean a ajuns din nou pe lista de europalamentare anul acesta, dupa ce dl Antonescu s-a reactivat putin si a stranit valuri prin partid. Cum a primit dna Valean locul, cum s-a facut liniste. Nu exclud sa fim in exact aceeasi ecuatie.

A doua propunere a PNL ar putea fi, inteleg, si mai rea. Din motive care imi sunt cu totul si cu totul de neinteles, dupa cum spun surse liberale apropiate discutiilor, a doua varianta a liberalilor ar putea fi Ramona Manescu.

Daca PNL tot se pregateste sa ne ofere o mostra de USL-ism ca dovada suprema a luptei pe viata si pe moarte cu PSD, deci daca tot suntem la capitolul figuri ale politicii vechi, nu vad de ce propunerea de comisar nu ar fi Corina Cretu, cu siguranta cea mai competenta in materie de CE din tot ce are Romania.

Asa cum dna Valean se lauda cu reusite europene, si dna Cretu se lauda cu un mandat de succes avand un portofoliu foarte complicat, un mandat la finalul caruia a preferat sa se rupa de PSD decat accepte politica antiRomania facuta de Dragnea.

Daca tot e sa nu trecem la umatoarea generatie a politicii, in competitia intre dna Valean si dna Cretu, nu vad niciun agument in favoarea dnei Valean. Unde mai pui ca pentru dna Cretu va trage cu siguranta si Frans Timmermans, macar pentu ca portofoliul Romaniei adjudecat initial de social democrati sa ramana la S&D.

Pana la urma, daca dl Iohannis vrea sa se implice, sper sa nu o faca pentru tinerea in adormire a lui Crin Antoescu, de a carui gura se cam tem toti slabii detinatorii de verb din zona liberala, ci pentru a promova o figura noua pentru o Romanie noua. Daca liberalii nu gasesc o femeie integra, comptenta si neuselista in tot partidul, atunci eu o prefer pe Corina Cretu. Macar nu ar vopsi nimeni gardul.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Cretu Valean comisar european , #stiri politice