Vremea aberatiei

Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 12:27
5284 citiri
Vremea aberatiei
Foto: presidency.ro

Nu stiu cine va incasa si cine va deconta electoral nota de plata a respingerii Guvernului Croitoru. Dar stiu cine o va achita din punct de vedere financiar: Romania.

Pana la urma acest cabinet nu ar fi avut decat o misiune certa: sa indeplineasca cele mai stringente conditii pentru ca banii de la FMI sa fie accesati, in frunte cu intocmirea bugetului. Oricum, dupa alegeri se va discuta in cu totul alti termeni in functie de catigator.

Dar prin votul sau Parlamentul a facut mai mult decat sa puna situatia financiara a Romaniei in mare pericol. A anulat alternativa la Traian Basescu si ne-a impins in plina aberatie.

"Urandu-l atat de mult, combatandu-l atat de mult, gandindu-te atat de mult la el, ai ajuns sa semeni cu el in toate privintele. Nu exista ideal care sa merite asemenea marsavie", scrie Gabriel Garcia Marquez intr-una dintre marile sale carti. Li se aplica perfect adversarilor lui Traian Basescu.

L-au acuzat de iresponsabilitate si s-au dovesit ei insisi iresponsabili, l-au acuzat de inflexibilitate si s-au dovedit inflexibili, l-au acuzat ca tradeaza interesul national pentru ca apoi sa-l calce ei in picioare, fara nicio retinere.

Traian Basescu a desemnat premierul afirmand ca isi exercita o prerogativa constitutionala, la care nu a vrut sa renunte pentru a nu se trezi intr-o noua situatie de tip Calin Popescu Tariceanu (un premier al adversarilor care sa-i goleasca mandatul de orice putere si impotriva careia sa nu aiba nicio parghie), in ipoteza realegerii. Cat timp nici pana in ziua de astazi aceasta prerogativa nici macar nu i-a fost contestata la Curtea Constitutionala, ea ramane in picioare.

Putea fi presedintele mai flexibil? Putea fi mai intelept? Putea avea o strategie pe termen mai lung de o zi, in primul rand la ruperea coalitiei? Cu siguranta. Dar, pana la urma, in tot acest scandal presedintele nu a facut decat sa fie el insusi. Joaca dur, dar joaca cu mandatul pe masa. El isi va primi confirmarea sau pedeapsa luna viitoare.

De partea cealalta, sigur ca e dreptul Parlamentului sa respinga premierul desemnat de presedinte. Dar pe ce criterii? Simplul fapt ca a fost propus de presedinte nu e un criteriu, e o aberatie, cat timp, repet, nu ai atacat aceasta desemnare la Curtea Constitutionala pentru a te lamuri daca e corecta sau nu. Criteriile autentice ar fi fost cele de competenta si profesionalism.

Acestea nu au nimic de-a face cu criteriile politice, ne spune Crin Antonescu. Si atunci, in ce constau criteriile politice? Totul, chiar totul se reduce la dihotomia pro si contra Basescu? Acesta este singurul criteriu?

Si in logica aceasta inepta, iata unde am ajuns: Gheorghe Pogea, principalul argument pentru respingerea cabietului, titular de aviz negativ din partea comisiilor de buget finante, a fost insarcinat de Parlament sa faca bugetul. Adica saptamana trecuta Gheorghe Pogea era incapabil, iar acum e acceptabil? Guvernul Boc era atat de periculos incat trebuia picat chiar inainte de alegeri, dar acum e apt sa emita tocmai un documentul fundamental pentru functionarea statului?

Aceasta insarcinare e o aberatie incredibila. Este o decizie ilegala, iar bugetul devine atacabil din punct de vedere constitutional. Cine isi va asuma acest buget din punct de vedere politic, punctul de vedere cel invocat zilele acestea?

Intocmirea bugetului este o prerogativa a Guvernului, iar Parlamentul nu are cum sa o decupeze si sa o atribuie de sine statator unui guvern demis. Decat un astfel de artificiu stupid n-ar fi fost preferabila investirea guvernului Croitoru?

Din punct de vedere electoral, pentru ca numai el conteaza pentru politicianul roman, decontul momentului va depinde de urmatoarele mutari. Mai precis, de felul in care va actiona in continuare Traian Basescu.

Cum a anuntat ca vrea sa desemneze cat mai repede premierul, domnia sa are, teoretic, doua variante: sa numeasca un premier PD-L sau sa desemneze un premier cu adevarat de nerefuzat pentru adversarii sai, de tipul Mihai Tanasescu. Klaus Iohannis este o varianta deja exclusa.

Din punct de vedere electoral, cel mai tare l-ar avantaja ultima varianta, care pare si cea mai probabila cat timp presedintele a spus miercuri seara ca va numi rapid un premier pentru un guvern "care sa si treaca". Cel mai putin probabil este in aceste conditii un premier PD-L. Este totusi vehiculat numele lui Vasile Blaga, care ar reusi sa capteze voturile UDMR, cum a facut in comisie. Nu stiu daca la un vot de investitura ar functiona aceeasi logica.

Certe sunt cateva lucruri. Cu respectarea tuturor termenelor este, practic, cu neputinta ca un eventual nou guvern sa intre in paine pana la alegeri, iar votul de investitura ar putea fi dat abia intre cele doua tururi de scrutin, cand probabil si scorurile candidatilor vor fi mai certe, astfel incat parlamentarii vor cam sti daca trebuie sa se teama sau nu de anticipate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Guvern Croitoru picat, #Guvernul Croitoru Parlament, #buget Guvern Romania, #buget Gheorghe Pogea , #stiri politice
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Cei doi , Geoana si Antonescu , ne arata ca interesul lor personal primeaza in fata interesului general .
Poza elisa
elisa
rank 1
Nu stiu cine va incasa si cine va deconta electoral nota de plata a respingerii Guvernului Croitoru.