Consulul SUA "nu se aventureaza" sa spuna cand scapam de vize

Luni, 18 Mai 2009, ora 14:43
2030 citiri
Consulul SUA "nu se aventureaza" sa spuna cand scapam de vize

James Gray, consulul general al SUA la Bucuresti, a declarat ca nu s-ar aventura sa ofere un termen pentru eliminarea vizelor americane pentru romani.

Declaratia a fost facuta intr-un interviu acordat Newsin, in care consulul a dat si asigurari ca sustine initiativa MAE privind consilierea romanilor privind pasii tehnici pentru obtinerea vizelor.

Dupa vizita recenta a ministrului de externe Cristian Diaconescu in SUA, problematica eliminarii vizelor SUA pentru romani a revenit in atentia opiniei publice.

Seful diplomatiei romane s-a aratat foarte optimist in legatura cu includerea Romaniei in programul Visa Waiver, subliniind ca singurul impediment pentru Romania ar fi in acest moment rata mare de refuz. El a evaluat ca eliminarea vizelor s-ar putea realiza pana la sfarsitul anului.

Consulul general al Statelor Unite la Bucuresti, James Gray, atrage insa atentia ca eliminarea vizelor presupune o serie intreaga de masuri. "Desemnarea oricarei tari drept candidata pentru includerea in programul Visa Waiver nu este un proces de scurta durata, ci unul care presupune adoptarea unei varietati de masuri", a aratat Gray.

Mai exact, intrebat daca singura problema pentru includerea Romaniei in Visa Waiver este rata mare de refuz a cererilor de viza, consulul general a indicat o declaratie a lui Marc Frey, director al Programului Visa Waiver din cadrul Departamentului de Securitate Interna (DHS), care spunea ca "numeroase cerinte pentru includerea in programul Visa Waiver, precum raportarea imediata a pasapoartelor pierdute si furate catre Interpol, sunt in concordanta cu bunele practici internationale si sunt specificate si in Declaratia semnata la 3 noiembrie 2008 de SUA si Romania".

Totodata, Marc Frey sublinia ca DHS apreciaza progresele facute de Romania in multe privinte, inclusiv recenta introducere a pasapoartelor electronice, pastrandu-si si pe viitor angajamentul de a lucra alaturi de Romania pentru implementarea Declaratiei si monitorizand evolutiile legate de indeplinirea criteriilor pentru includerea in programul Visa Waiver.

Ii incurajez pe romani sa viziteze SUA

Rugat sa faca o estimare a termenului pana la care Romania ar putea intra in Visa Waiver, asa cum a facut si ministrul de externe Cristian Diaconescu, consulul general James Gray a fost evaziv.

"In acest moment, nu m-as aventura sa ofer un termen", a raspuns el. Totodata, consulul a facut din nou referire la ceea ce spunea oficialul DHS Marc Frey pentru a atrage atentia asupra faptului ca din iulie pragul ratei de refuz va fi coborat din nou de la 10% la 3%, ingreunand si mai mult includerea Romaniei in program. "Din pacate, incapacitatea statutara a DHS de a creste rata de refuz peste 3% va face si mai dificila calificarea unor tari ca Romania pentru includerea in Visa Waiver", declara Marc Frey.

In ceea ce priveste initiativa Ministerului roman de Externe de a gasi modalitati prin care sa ii ajute pe romani in procesul de obtinere a unei vize pentru SUA, consulul James Gray a evaluat pozitiv demersul.

"Ii incurajam pe romani sa viziteze SUA si as vrea sa subliniez faptul ca in anul fiscal precedent peste 75% dintre romanii care au solicitat o viza temporara au fost acceptati. Deja oferim instructiuni detaliate privind completarea formularelor pentru viza pe pagina www.usembassy.ro, dar incurajam orice eforturi care pot imbunatati rezultatele si discutam despre acest lucru cu Ministerul Afacerilor Externe", a spus consulul general american.

"Nu exista aspecte tehnice care sa creeze dificultati doar romanilor care solicita o viza. In conformitate cu legislatia Statelor Unite ale Americii, orice persoana care solicita o viza de vizitator, fie ca este din Romania, fie ca este din alta tara, trebuie sa dovedeasca ofiterului consular ca va respecta conditiile impuse de viza si ca va parasi SUA la incheierea termenului de sedere stabilit de ofiter la intrarea in tara", a adaugat James Gray.

Intalnirile pentru discutii pe tema includerii Romaniei in Visa Waiver intre oficiali romani si cei americani au loc frecvent, atat la Washington, cat si la Bucuresti, iar ultima a avut loc chiar la 14 mai 2008, a mai spus Gray.

Consulul general al SUA la Bucuresti a precizat ca, la nivelul intregului an, se primesc in jur de 200 de cereri de vize pe zi, dar in perioada de varf numarul ajunge chiar si la 600 de cereri pe zi.

Intrebat cum ar putea aborda Romania includerea in Visa Waiver in mod eficient, adica la nivel bilateral, cu SUA, sau prin intermediul UE, mai ales ca presedintele Traian Basescu a declarat anul trecut ca un acord european ar fi de preferat pentru ca ar proteja datele importante cu caracter personal, Gray a atras atentia ca "legislatia care reglementeaza programul Visa Waiver cere stabilirea de acorduri bilaterale". De asemenea, consulul a mai spus ca "toate partile implicate in aceste acorduri iau masuri pentru protejarea confidentialitatii unor astfel de informatii, care sunt utilizate doar in scop oficial".

Conditiile se vor inaspri din luna iulie

SUA vor inaspri din luna iulie conditiile de intrare in Visa Waiver, scazand plafonul ratei de refuz a vizei de la 10% la 3%, conditie ce face ca tari ca Romania, cu o rata de respingere a vizelor de 25%, sa se califice si mai greu pentru acest program. La 30 septembrie 2008 (sfarsitul anului fiscal), rata de refuz a vizelor pentru cetatenii romani a fost de 25%, fata de 37% in septembrie 2007.

Cele sase state din UE pentru care SUA mentin obligativitatea vizelor sunt Malta, Cipru, Grecia, Polonia, Bulgaria si Romania Trei dintre aceste tari au rata de refuz a vizelor peste 3% (Romania 25%, Bulgaria 13,3%, Polonia 13,8%), iar celelate trei state au reusit sa se situeze sub limita admisa de Washington (Grecia 1,5%, Malta 2,5%, Cipru 1,7%).

Romania a semnat, la 3 noiembrie 2008, un document politic de principiu privind aplicarea masurilor necesare pentru facilitarea accesului in program, care include masuri privind un schimb mai bun de informatii despre calatoriile internationale si controlul de la frontiera, despre suspectii de terorism, despre pierderea sau furtul pasapoartelor, precum si masuri legate de prezenta si atributiile agentilor de securitate la bordul aeronavelor.

Potrivit legislatiei SUA, o tara poate fi scutita de obligativitatea vizelor de calatorie, daca au fost respinsi mai putin de 10% (dupa 30 iunie, 3%) dintre cetatenii respectivei tari care au solicitat o viza pentru Statele Unite.

In afara acestui criteriu esential, admiterea in Visa Waiver tine si de indeplinirea anumitor criterii tehnice, precum implementarea pasaportului electronic, schimbul de informatii cu privire la persoanele suspecte de activitati teroriste, raportarea pasapoartelor furate/pierdute si implementarea programului Air Marshals pe cursele aeriene directe cu SUA.

Programul Visa Waiver permite sederea in SUA pe o perioada de pana la 90 de zile, in scopuri de afaceri si turistice, fara a necesita viza.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#vize SUA romani, #eliminare vize SUA , #stiri politice