Cosmarul din Coreea: ne indreptam spre razboiul nuclear?

Autor: Ana Ilie
Luni, 25 Mai 2009, ora 23:58
5673 citiri
Cosmarul din Coreea: ne indreptam spre razboiul nuclear?
Foto: Reuters

Dupa un test nuclear echivalent ca putere cu bomba de la Nagasaki si lansarea unei rachete cu raza scurta de actiune, este firesc ca intreaga comunitate internationala sa fie scandalizata de comportamentul agresiv si in total dezacord cu acordurile internationale adoptat de Coreea de Nord.

Tarile din regiune direct amenintate de puterea crescanda a Phenianului - Coreea de Sud si Japonia, dar si Rusia, SUA, China si UE, au intrat imediat in stare de alerta, cerand ca aceasta incalcare flagranta a rezolutiei 1718 a Consiliului de Securitate a ONU sa fie discutata intr-o sedinta de urgenta a Consiliului.

Pietele au reactionat si ele - yen-ul, care initial parea stabil, a scazut imediat ce agentia de presa sud-coreeana Yonhap a anuntat lansarea de catre Phenian a rachetei cu raza scurta de actiune.

Politica externa de tip "alba/neagra - uite racheta, nu e racheta", dusa de Coreea de Nord de cateva decenii a obisnuit comunitatea internationala cu ideea ca Phenianul este previzibil de imprevizibil - rezerva suprize, fara a sari totusi peste unele limite.

Coreea de Nord este un caz clasic de stat cu care trebuie sa tratezi pornind de la regula ca nu exista nicio regula. Pana acum. De la inceputul anului, dictatorul Kim Jong -il a marit ritmul "surprizelor" facute comunitatii internationale.

In aprilie, regimul comunist de la Phenian expulza inspectorii nucleari si lansa o racheta cu raza lunga de actiune, cu toate ca si-a luat angajamentul sa nu testeze astfel de rachete.

Regimul de la Phenian sustine ca a lansat un satelit, in vreme ce Occidentul crede ca a testat capacitatea rachetelor nord-coreene de a transporta un focos nuclear in vestul SUA.

De aceasta data insa, Phenianul a marit miza, demonstrand ca are bombe atomice. Daca le poate face suficient de mici si usoare pentru a le amplasa pe rachetele Taepodong, ar putea rade de pe fata Pamantului Tokyo, Seul si multe alte orase mari din Asia in cateva minute. Nici SUA nu este la adapost de amenintarea nucleara a lui Kim.

Este de asteptat deci un razboi nuclear declansat de nebunia megalomanica a liderului comunist de la Phenian? Sau o "lovitura preventiva" din partea Japoniei sau SUA, pentru a pune capat o data pentru totdeauna "dosarului" nord-coreean?

Kim are la dispozitie o armata de un milion de suflete, cu peste 4.000 de tancuri si 18.000 de piese de artilerie. Fortele sale se afla masate la mica distanta de capitala sud-coreeana Seul.

Jane's Defence a estimat ca Nordul poate bombarda Sudul, mai precis regiunea Seul, unde traiesc jumatate din cei 49 de milioane de cetateni, cu 500.000 de proiectile pe ora. O invazie militara de tipul Irak nu este asadar posibila- pana se ajunge la Phenian, Seulul este ras de pe fata Pamantului.

Un atac initiat de nord-coreeni este la fel de improbabil, desi in prima etapa ar putea cauza mai pagube in Coreea de Sud si Japonia, zguduind economia Asiei si, probabil, a lumii. Un contra-atac condus de americani ar duce insa rapid la distrugerea Nordului.

Majoritatea expertilor care s-au exprimat cu privire la ultima demonstratie de putere a Phenianului este de parere ca regimul comunist fie incearca sa atraga atentia presedintelui Barack Obama pentru a deschide dialogul, fie pentru a pregati terenul pentru succesorul lui Kim Jong-il.

Ideea este ca liderul Kim, care i-a succedat tatalui sau, Kim Il-sung si a creat astfel prima dinastie comunista din lume, incearca sa-si apropie armata prin astfel de demonstratii de forta, pentru a asigura succesiunea linistita a unuia din cei trei fii ai sai.

Un test nuclear, sfidand intreaga lume, ar fi cea mai buna cale de a-si fideliza radicalii din armata.

"Coreea de Nord se comporta dur acum, pentru ca Kim Jong-il nu mai are timp. In conditiile in care economia nord-coreeana este la pamant, sentimentul public in Coreea de Nord se poate indrepta impotriva succesiunii", crede Jang Cheol Hyeon, cercetator la Institutul pentru Strategia Nationala de Securitate din Coreea de Sud si fost oficial nord-coreean.

In opinia lui, Kim nu mai poate apela la formula folosita pana acum, de a face amenintari, ci trebuia sa gaseasca ceva mai dramatic, care sa convinga SUA sa redeschida negocierile.

Șeful spionilor ruși, în vizită la Phenian pentru discuții despre cooperare împotriva ”comploturilor tot mai numeroase ale forţelor ostile”
Șeful spionilor ruși, în vizită la Phenian pentru discuții despre cooperare împotriva ”comploturilor tot mai numeroase ale forţelor ostile”
Şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, a vizitat Phenianul la începutul acestei săptămâni pentru a discuta despre cooperarea în domeniul securităţii, a...
Premierul Japoniei a cerut o întâlnire cu Kim Jong Un. „Discuţii la nivel înalt pentru a rezolva disputele”
Premierul Japoniei a cerut o întâlnire cu Kim Jong Un. „Discuţii la nivel înalt pentru a rezolva disputele”
Fumio Kishida, premierul Japoniei a cerut o reuniune cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, a declarat luni, 25 martie, influenta soră a acestuia din urmă, care a precizat însă că întâlnirea...
#Coreea de Nord, #test nuclear Coreea , #stiri politice