Criza politica, runda a doua

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 01 Octombrie 2009, ora 23:54
5249 citiri
Criza politica, runda a doua

Deocamdata nu s-a intamplat, in mare, decat ceea ce era de asteptat sa se intample. Dupa ce a jucat ultima dramoleta a impacarii, Traian Basescu a facut ceea inentiona sa faca dinainte ca Dan Nica sa iasa cu declaratiile referitoare la autobuzele electorale. A semnat decretul revocarii lui Dan Nica.

PSD a iesit de la guvernare, dupa care cele doua partide, la capataiul mortului, isi disputa mostenirea de imagine: cine a omorat mortul, cine e victima.

PSD sustine ca a fost impins afara de la guvernare pentru ca Traian Basescu si PD-L sa puna mana pe ministerul de Interne. E adevarat, dar cine l-a impiedicat sa numeasca un inlocuitor pentru Dan Nica, inlocuitor cerut insistent de Emil Boc? De ce Dan Nica sau nimic? Asta poate sa explice perfect grupul Vanghelie-Hrebenciuc, dar raspunsul real nu coincide cu partitura oficiala.

PDL sustine ca PSD a iesit de buna voie de la guvernare abandonand tara in criza pentru un singur om la care social democratii nu au vrut sa renunte. E adevarat, dar de ce Emil Boc a fost intransigent doar cu Dan Nica intr-un guvern care musteste de declaratii si actiuni iresponsabile. Ecaterina Andronescu, Elena Udrea, Nicolae Nemirschi sau Adriean Videanu or fi monumente de competenta si retinere.

PSD sustine ca el, partidul cel cinstit si competent, e victima izgonita, de parca ministrii sai n-ar fi plecat prin demisie ci prin demitere. PD-L se da victima lasata singura intr-o situatie atat de critica si se sacrifica pentru tara, de parca n-ar fi tanjit zi si noapte dupa ,,cota PSD" si mai ales dupa ministerul de Interne.

Niciunul, nici celalalt nu e victima. Romania e victima lor sigura.

Cat despre Traian Basescu, el este acum in totalitate stapanul jocului. Ridicola hora a fericirii de la Cluj e motivata. Doar ca in jocul acesta a aparut, voluntar sau nu, o fisura.

De la inceputul scandalului, Traian Basescu a jucat cu mare convingere rolul rabinului. Inteleptul impaciuitor al neamului, aflat deasupra jocurilor, deasupra mizeriei politice, parintele care vine cu solutiile de compromis in interesul tarisoarei pusa in pericol de partidele inconstiente de care s-a disociat aproape ostentativ.

Si a jucat bine, atat de bine incat a mers pana la a spune ca solutia Blaga la Interne ridica suspiciuni si nu este dezirabila.

Ei bine, n-a trecut prea mult si iata ca rabinul recurge exact la solutia indezirabila, urmand probabil sa o justifice prin lipsa oricarei alte propuneri. Nu tine! Daca o considera cu adevarat indezirabila, ii putea cere premierului un alt nume. Sau ii putea sugera unul. In spatele acestei numiri a lui Vasile Blaga se vede exact Traian Basescu cel adevarat.

Sigur, fisura este inca mica si, prin miscari ulterioare, Traian Basescu o va astupa sau o va largi.

Urmeaza, spun liberalii, o motiune de cenzura care, cel mai probabil, va trece. Va veni, teoretic, apoi o perioada de negocieri, tatonari, consultari, pentru o noua majoritate, pentru sustinerea unui guvern minoritar, poate pentru un nou premier. Hora de Cluj se va muta la Cotroceni si va fi patronata tot de presedinte.

Procedura stabilirii unui nou Guvern, mai ales in actuala configuratie a Parlamentului ia timp, saptamani bune. Timp in care presedintele iar ne poate arata ca incearca sa aduca pacea, ca are solutii, pe care partidele nu le respecta.

Poate presedintele va vantura din nou ideea independentilor, pe placul poporului si al liberalilor, dar cine sa fie independentii, cine sa-i voteze, sub ce premier. Ehe, cale lunga!

Si in tot acest timp, Vasile Blaga va organiza alegerile, iar PD-L, interimar absolut, poate zburda liber pe tapsanul guvernarii.

Prin fisura Blaga, presedintele face cu ochiul electoratului sau traditional, caruia ii ofera capul PSD-ului pe tava si care doreste mana forte pe care a votat-o in 2004. Chipul de rabin este oferit celor obositi de conflicte. Problema poate fi ca incercand sistemul 2 in 1, presedintele sa nu fie credibil in niciuna dintre posturi.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#demisie PSD Guvern, #criza politica Basescu, #Traian Basescu criza politica , #stiri politice