Crizele Romaniei

Luni, 10 August 2009, ora 18:26
6717 citiri
Crizele Romaniei
Foto: Arhiva

De ce oare Romania este una dintre tarile europene cel mai adanc scufundate in criza si inca nu vedem nicio luminita vestitoare a capatului de tunel?

Pentru ca avem un guvern depasit de situatie, pentru ca am intrat in criza fara resurse, pentru ca avem o agricultura de subzistenta, din cauza coruptiei si a abuzurilor endemice care dreneaza bugetul etc. Am primit multe explicatii si fiecare are, desigur, contributia sa.

Explicatia principala este insa, cred, cu mult mai profunda. Actuala criza economica nu a facut decat sa se adauge unei crize generalizate, etajate, in care Romania se afla de cel putin 20 de ani.

Probabil ca am fi gasit cu mult mai repede si mai usor calea cea buna daca in toamna anului trecut criza economica n-ar fi lovit o tara aflata de ani de zile si deja obosita de o criza politica, institutionala, de competenta, morala si de mentalitate, de incredere.

1. De 20 de ani Romania este intr-o criza politica profunda, cronica, mai mult sau mai putin manifesta, in functie de perioada. Aceasta criza nu tine atat de neintelegerile acute dintre partide, cat de faptul ca politica romaneasca este exclusiv un joc oportunist de interese, fara doctrina, fara ideologie, fara principii.

Fara acesti piloni fundamentali, care sa asigure directie si viziune actului de guvernare, care sa dea stabilitate si credibilitate aliantelor, exercitarea puterii nu poate fi decat haotica si abuziva, relatiile dintre partide strict conjuncturale, iar populismul si demagogia, la cote maxime.

Chiar daca aceasta criza politica s-a manifestat zgomotos si spectaculos, prin certurile dintre partidele aflate la guvernare, sau insidios, prin ticalosia stabilelor guvernari PSD, ea a fost la fel de prezenta si de grava.

2. In Romania, institutiile fundamentale ale statului sunt slabe, excesiv personalizate prin reducerea la reprezentantii lor temporari, au atributii incalecate sau insuficient reglementate.

Priviti, spre exemplu, la relatia de foc dintre presedintie si guvern, institutii executive, cu puteri insuficient delimitate si oarecum invers proportionale cu legitimarea prin vot direct, institutii incapabile sa comunice si sa colaboreze institutional, eliberate de bruiajul hormonilor, al simpatiei sau antipatiei relatiilor interpersonale.

Priviti si la relatia dintre Parlament si Justitie, puteri diferite si totusi intr-o relatie de subordonare, cat timp una o poate bloca pe cealalta. Sa adaugam la acesta criza institutionala, rezultat in principal al unei Constitutii foarte proaste, si toate institutiile inutile, bugetofage, care nu numai ca nu sunt diminuate, ci, dimpotriva, prolifereaza de la o guvernare la alta.

3.Criza de competenta este rezultatul direct al invatamantului prost si etern nereformat din Romania, al lipsei de speranta a tinerilor valorosi care vad in parasirea tarii singura sansa de a avea un viitor, al clientelismului politic care face ca in pozitii cheie sa fie instalati oameni pe cu totul alte criterii decat cele profesionale, ale nepotismului. Impostura generalizata costa Romania mai mult decat cea mai aspra criza econimcia.

4.Iar criza de competenta este sora geamana a crizei morala a unei societati care, violata de comunisti si abuzata de capitalismul salbatic, s-a smintit. Modele au devenit parventii prin tupeu, hotie, violenta, prostitutie.

Vedetele momentului sunt smecherii i(a)morali, in vreme ce oamenii seriosi, cu principii, cu o solida ierarhie de valori, cu onoare si, mai ales, cu macar un dram de rusine, sunt desueti, penibili, "looseri" jalnici si, evident, pe cale de disparitie. Cat despre coruptie, ea este, de fapt, larg acceptata si practicata fara apasari la toate nivelurile societatii, de chiar cei care se plang de ea.

Cat despre mentalitati, ele sunt la fel de viciate. Nu mai exista orgoliul lucrului bine facut, nu mai exista respectul pentru temeinicie, nu mai exista mandria meseriasului bun, iar o licenta universitara nu mai este o garantie de profesionalism cat timp poate fi cumparata ca la piata. Dar merge si asa!

5. Iar peste toate troneaza, mostenita de zeci de ani, criza de incredere. Romanii sunt obisnuiti sa fie mintiti: la televizor, la cantar, la termometru, la salariu, la adoptarea legilor, la explicatiile stiintifice, la mentiunile de pe etichetele produselor etc. Si sunt convisi ca asa cum ii minteau comunistii, la fel ii mint si actualii conducatori.

Prinsi mereu cu ocaua mica, cu interesul personal in sac, cu coruptia in gura si degetele in borcanul cu miere, incompetenti si fara principii, inaltii demnitari ai Romaniei ultimilor ani nu numai ca nu au reusit sa atenueze aceasta neincredere, ci au amplificat-o pana la isterie. O tara care nu are strop de incredere in conducatorii ei nu este guvernabila.

Degeaba vom iesi, cand vom iesi, din criza economica. Pana cand Romania nu se va vindeca de celelalte boli ale ei, ma tem ca nu ne va fi, cu adevarat, mai bine.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#criza economica Romania, #criza politica Romania, #romani mintiti, #mentalitate romani , #stiri politice