CSM nu va sesiza Curtea Constitutionala asa cum vrea Crin Antonescu

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 15:16
2311 citiri
CSM nu va sesiza Curtea Constitutionala asa cum vrea Crin Antonescu
Foto: Arhiva

Seful CSM, Virgil Andreies, a declarat, marti, ca va sesiza Curtea Constitutionala doar atunci cand va aprecia ca exista un conflict juridic intre puterea judecatoreasca si celelalte autoritati, precizand ca justitia trebuie delimitata de campaniile electorale.

"Voi sesiza Curtea Constitutionala doar atunci cand voi aprecia ca exista un conflict juridic intre puterea judecatoreasca, a carei independenta este garantata de catre Consiliul Superior al Magistraturii, si celelalte autoritati ale statului. Este un drept conferit de art. 146 alin.1 lit. e din Constitutie si art. 24 alin. 3 lit. f din Legea nr. 317 din 2004, privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Orice alta interpretare data legii echivaleaza cu o imixtiune in drepturile si obligatiile constitutionale recunoscute celorlalte puteri ale statului, de neacceptat intr-un spatiu al justitiei si al legalitatii. Justitia trebuie lasata sa functioneze exclusiv in limitele asigurarii functionarii statului de drept si trebuie delimitata de campaniile electorale, datorita rolului pe care il are - de asigurare a echilibrului intre puteri, a legalitatii si impartialitatii in realizarea justitiei.", a declarat Virgil Andreies.

Reprezentantii CSM au precizat pentru NewsIn, ca scrisoarea liderului PNL, Crin Antonescu, prin care acesta cere sesizarea CCR, nu a ajuns la Consiliu.

Articolul 24 alin. 3 lit. f din Legea nr. 317 din 2004 prevede ca CSM sesizeaza Curtea Constitutionala, in vederea solutionarii conflictelor juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice.

De asemenea, articolul invocat de seful CSM din Constitutie prevede ca CCR solutioneaza conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice, la cererea Presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a primului-ministru sau a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, il roaga, printr-o scrisoare, pe seful CSM, Virgil Andreies, sa sesizeze CCR pentru a solutiona conflictul juridic de natura constitutionala intre Presedintele Romaniei si Parlamentul Romaniei, cu privire la procedura de investitura a Guvernului, informeaza un comunicat PNL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#sesizare CSM Antonescu, #Crin Antonescu sesizare CCR, #Antonescu Basescu conflict institutional , #stiri politice