CSM si CSAT isi vor da avizul pe actele normative emise de Guvern

Joi, 14 Februarie 2008, ora 15:45
1101 citiri
CSM si CSAT isi vor da avizul pe actele normative emise de Guvern

Solicitarea avizului CSAT sau al CSM pentru actele normative emise de Guvern ramane la latitudinea initiatorului actului normative. Asa a decis miercuri Executivul, in urma observatiilor primite de la CSM si in urma sesizarii Curtii Constitutionale de catre seful statului, pe marginea unor acte normative.

Guvernul a aprobat miercuri o hotarare care modifica si completeaza regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea si avizarea actelor normative sau a documentelor de politici publice, in vederea adoptarii sau aprobarii lor de catre Executiv.

Potrivit hotararii adoptate miercuri de Guvern, initiatorul unui act normativ apreciaza daca este nevoie si de avizul unor institutii precum Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Consiliul Economic si Social (CES), Consiliul Concurentei sau Curtea de Conturi.

"Acest lucru a fost necesar pentru ca, in practica, aprecierea situatiilor in care este necesar avizul uneia dintre institutiile mentionate poate fi realizata in cele mai bune conditii doar de initiatorul actului, care isi manifesta competenta profesionala intr-un anumit domeniu", se argumenteaza intr-un comunicat remis de Guvern.

Astfel, explica Executivul, faza de avizare a actelor normative va avea doua etape: avizarea interministeriala (un act normativ trebuie sa aiba avizul ministerelor implicate) si avizarea de catre CSAT, CSM, Consiliul Concurentei Curtea de Conturi sau CES, la solicitarea initiatorului.

Aceeasi hotarare de Guvern prevede ca abia dupa obtinerea acestor avize proiectul de act normativ poate fi inaintat Secretariatului General al Guvernului, care urmeaza sa solicite doar avizul Consiliului Legislativ.

Actele normative pot fi initiate de unul dintre ministere, ori de catre agentiile sau autoritatile aflate in subordinea sau in coordonarea ministerelor, de prefecti, consilii judetene sau de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, prin Ministerul Internelor.

CSM a atras atentia Guvernului, in mai multe randuri, ca nu a solicitat si avizul Consiliului pentru actele normative care se refera la domeniul juridic, amenintand chiar cu sesizarea Curtii Constitutionale.

Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Ioana Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului accidentului de la 2 Mai, deși Inspecţia Judiciară ceruse suspendarea acesteia. Decizia a fost luată miercuri, 24 aprilie, de Consiliul...
CSM discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
CSM discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii discută, miercuri, propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie, până la finalizarea...
#CSM, #CSAT, #guvern , #stiri politice