De ce si-au pierdut romanii increderea in clasa politica: "Vorbim de o societate mult mai polarizata decat a fost inainte de pandemie"

Joi, 06 Mai 2021, ora 11:00
3717 citiri
De ce si-au pierdut romanii increderea in clasa politica: "Vorbim de o societate mult mai polarizata decat a fost inainte de pandemie"
De ce si-au pierdut romanii increderea in clasa politica FOTO Facebook/ Parlamentul Romaniei

Romanii isi pierd tot mai mult increderea in clasa politica, lucru demonstrat chiar de prezenta scazuta a acestora la alegeri.

Contactat de Ziare.com, Gelu Duminica, sociolog, profesor asociat al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii Bucuresti, a vorbit despre cauzele care au dus la aceasta situatie.

"Coruptia generalizata pe care o vedem, faptul ca cine imparte parte isi face, senzatia ca politicianul guverneaza pentru binele propriu si nu pentru binele cetateanului, toate acestea aduc lehamitea aceasta fata de zona politica", a declarat sociologul.

Potrivit lui Gelu Duminica, increderea tot mai scazuta a romanilor in politicieni a dus la aparitia formatiunilor politice extremiste "care nu vin decat cu mesaje care hranesc temerile, angoasele, fricile pe care ceilalti le au".

"Cauzele scaderii increderii in politicieni sunt vechi. Vorbim de un trend. Institutiile in care exista cea mai putina incredere sunt cele care sunt populate de politicieni, respectiv Parlamentul, Guvernul.

Perceptia este ca partidul X, partidul Y e aceeasi mizerie si ca politicienii gandesc pentru ei, nu si pentru popor. Este o chestiune destul de veche. Din pacate, de prin anii '90 e un trend descendent al increderii romanilor in politicieni. Aceasta slaba incredere in politicienii traditionali face posibila inclusiv aparitia unor noi politicieni de tipul extremistilor pe care ii avem in Parlament in momentul de fata, care nu vin decat cu mesaje care hranesc temerile, angoasele, fricile pe care ceilalti le au.

Nu uitati, suntem tara care si-a ales primarii si parlamentarii cu vreo 30 si ceva la suta participare la vot, iar trendul este descendent", a explicat Gelu Duminica pentru Ziare.com.

Sociologul a precizat si ca increderea romanilor in reprezentantii statului se accentueaza in perioade de criza, iar fenomenul are loc peste tot in lume, nu doar in Romania. "Omul cauta vinovat si vinovatul este cel care este la putere atunci, uitand ca ceea ce experimenteaza este de fapt un rezultat al unui fel de a face politica in ultimii 30 de ani", spune acesta.

"Nu uitati ca vorbim de o societate mult mai polarizata decat a fost inainte de pandemie. Plus ca pandemia aceasta a scos la suprafata si ce a fost mai bun, dar si ce a fost mai rau din societatea romaneasca. In acelasi timp, am avut si zone din populatie care au fost uitate de masurile guvernamentale in aceasta perioada de criza, vorbim despre populatie care s-a simtit abandonata. De cealalta parte, am avut si un discurs nationalist extremist din partea altor lideri, si toata dezbaterea si nebunia din jurul vaccinarii.

Nu in ultimul rand, reprezentantii statului, indiferent care sunt ei, intotdeauna pierd din credibilitate in perioadele de criza pentru ca aici se vede cat de slab a fost statul in general.

Daca va uitati si la nivel european, partidele aflate la Putere intr-o perioada de criza au scazut in increderea populatiei. E normal, vezi morti, vezi sisteme sanitare care cedeaza, insecuritatea locului de munca si incepi sa il gasesti vinovat pe politicianul care te guverneaza", a conchis sociologul.

Dan Jurcan, director de cercetare la Institutul Roman de Evaluare si Strategie (IRES), a dezvaluit zilele trecute pentru Ziare.com faptul ca politicienii au pierdut foarte mult in incredere de la inceputul pandemiei. Acesta a explicat ca Raed Arafat ramane in continuare personalitatea publica in care au incredere romanii, insa acesta a pierdut aproape 30 de procente, ajungand la 38-40%.

Si increderea in presedintele Klaus Iohannis s-a diminuat, potrivit sociologului. Seful statului a pierdut, asadar, 15-20 de procente in ultimul an. "Nici nu mai are rost sa ii mai insir pe ceilalti pentru ca sunt foarte jos. E clar ca increderea in oamenii politici a scazut foarte mult", a precizat Jurcan.

Asemănări și deosebiri între fostul USL, "cea mai toxică alianţă politică" și coaliția actuală: "Boc și Băsescu au tăiat joburile și au sugrumat mediul privat"
Asemănări și deosebiri între fostul USL, "cea mai toxică alianţă politică" și coaliția actuală: "Boc și Băsescu au tăiat joburile și au sugrumat mediul privat"
Comparații între USL și actualele negocieri care duc la ideea că am avea de-a face cu o repetare a istoriei sunt din ce în ce mai frecvente. Sunt însă și mari diferențe între cele două...
Este o utopie să sperăm că am putea ajunge în 15 minute la birou, în Capitală? Haosul din teren: "La noi îți faci cartierul cum vrei, îți faci pasajele tale”
Este o utopie să sperăm că am putea ajunge în 15 minute la birou, în Capitală? Haosul din teren: "La noi îți faci cartierul cum vrei, îți faci pasajele tale”
Calvarul orelor pierdute în trafic, poluarea și stresul de a alege un mijloc de transport comod și eficient sunt strâns legate de deplasarea zilnică la locul de muncă al locuitorilor...
#Gelu Duminica sociolog, #incredere, #romani incredere politicieni , #stiri politice