Cum s-au certat alesii pe Constitutie

Joi, 25 Februarie 2010, ora 15:21
1296 citiri
Cum s-au certat alesii pe Constitutie
Foto: Arhiva

Sedinta Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului de luni a fost marcata de discutii in contradictoriu referitoare la oportunitatea formarii comisiei de revizuire a Constitutiei in forma propusa de catre democrat-liberali.

Reprezentantii PD-L din conducerea celor doua Camere au invocat rezultatele de la referendum in sprijinul infiintarii cat mai rapide a comisiei care urmeaza sa treaca la revizuirea legii fundamentale. In schimb, reprezentantii opozitiei au sustinut ca reforma constitutionala trebuie privita intr-un context mai larg decat modificarea aspectelor precum Parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari.

Totodata, liberalii si social-democratii au contestat continutul notei de fundamentare a proiectului PD-L, acuzandu-i pe democrat-liberali ca incearca sa impuna un proiect propriu de revizuire.

"Nu cred ca putem sa amestecam vointa grupurilor parlamentare ale PD-L, pe aceasta chestiune, cu eventuala vointa pe care s-o exprime grupurile parlamentare ale celorlalte partide. Si din acest punct de vedere, nefiind vorba, la acest moment, de proiectul larg de revizuire a Constitutiei care si dupa parerea mea este absolut necesar si care va trebui, fara indoiala, sa fie pornit in perioada urmatoare, pe aceasta baza si anume, o comisie comuna cum am realizat de-a lungul timpului atunci cand a fost nevoie", a spus deputatul PSD Adrian Nastase invitand PD-L sa-si promoveze viziunea privind revizuirea printr-un proiect de lege asumat de catre partid.

In replica, presedintele Camerei, Roberta Anastase (PD-L) a sustinut ca este necesara comisia prin prisma rezultatului referendumului urmand ca, ulterior, comisia sa decida ce alte prevederi constitutionale mai trebuie modificate.

Nastase a mai ironizat apoi referendumurile pe care le-a convocat Traian Basescu, opinand ca ar putea sa organizeze cate o consultare pentru fiecare tema din Constitutie. "Cand se merge la referendumul care sa aprobe revizuirea poate face (Basescu, n.r) simultan si un alt referendum in care sa intrebe poporul si pe alta chestie, ca sa stim daca o revizuim si pe aia sau nu. Si asa mergem din referendum in referendum si stim pe ce lucram aici", a aratat fostul premier.

La randul sau, liderul deputatilor PNL Calin Popescu-Tariceanu a spus ca PD-L trebuie sa depuna proiectul propriu si, dupa ce toate celelalte partide isi vor finaliza proiectele, sa fie constituita comisia. "Dar pana atunci, mi se pare ca punem carul inaintea... celor care ar trebui sa traga", a apreciat Tariceanu. El a fost sprijinit de Ludovic Orban (PNL) care, impreuna cu Adrian Nastase, l-a invitat pe presedinte sa initieze el procedura privind modificarea Constitutiei in sensul rezultatului plebiscitului.

"Problemele din Constitutia romaneasca sunt grave, altele decat cele pe care le considerati dumneavoastra ca sunt grave (...) Asa ca va spun din capul locului ca votam impotriva acestei propuneri stupide, prin care dumneavoastra vreti sa faceti o comisie care sa nu faca nimic, care sa propuna ceea ce ne-a propus domnul Basescu la un referendum care l-a plasat pe domnul Basescu, imi pare rau, alaturi de dr. Petru Groza si de alti domni a caror imagine in istoria Romaniei este o imagine neagra", le-a spus Orban democrat-liberalilor.

In schimb, Roberta Anastase a sustinut ca Parlamentul nu ar trebui sa fie pasiv intr-o problema atat de importanta, cu atat mai mult cu cat este organismul chemat sa legifereze. Anastase l-a invitat apoi pe fostul lider al PSD, Mircea Geoana, sa onoreze promisiunile facute in campania electorala, la Ploiesti, referitoare la Parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari. "Doamna presedinte, doamna presedinte, va rog (...) Aveti candidatul aici, langa dumneavoastra si va rog sa nu citati... Va rog sa nu citati din mine ca pot sa vorbesc eu", a spus Geoana. "Va dau declaratia de la Ploiesti in care ati sustinut...", a continuat presedinta Camerei, starnind o replica taioasa a lui Geoana: "La Republica de la Ploiesti!".

Anastase a spus apoi ca si Crin Antonescu a promis in campanie trecerea la Parlamentul unicameral, cu 300 de membri. "Stati putin ca nu e asa. Cand a declarat Crin Antonescu ca sustine Parlamentul unicameral?", a intervenit Mihai Voicu.

Anastase nu a reusit insa sa dovedeasca ca vreunul din cei doi candidati la Presedintie ar fi declarat acele lucruri, mutand apoi discutia spre alt subiect, acuzandu-i pe pesedisti si liberali ca singura problema pe care o au este cu seful statului. "Va rog sa revenim la o ordine fireasca a unui Birou Permanent reunit. Aici nu este Republica de la Ploiesti (aluzie la Roberta Anastase, care este deputat de Ploiesti, n.r.). Aici este Parlamentul Romaniei", a spus presedintele Senatului, Mircea Geoana punand capat astfel agitatiei create in sala.

Liderul deputatilor PSD Viorel Hrebenciuc si-a avertizat insa colegii, dar si pe liberali ca daca fac in continuare opozitie fata ce aceasta comisie vor plati din punct de vedere al imaginii. "Se transforma in subiect politic, in care noi suntem nereformistii si altii sunt reformisti. Daca nu vedeti treaba aceasta, sunteti copii...", a spus Hrebenciuc, insa declaratia sa nu a starnit reactii.

Dupa o noua runda de discutii in contradictoriu, presedintele Senatului a supus la vot propunerea ca votul pe constituirea comisiei de revizuire a Constitutiei sa fie dat dupa ce liderii de grup vor conveni asupra continutului altei note de fundamentare, propunere care a trecut cu 13 voturi favorabile.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#cearta Parlament revizuire Constitutie, #Parlament revizuire Constitutie , #stiri politice