Cum va fi Romania politica in 2015? (Opinii)

Joi, 01 Ianuarie 2015, ora 09:47
3155 citiri
Cum va fi Romania politica in 2015? (Opinii)

Anul care a tocmai a inceput poate fi caracterizat ca unul al cautarilor. Klaus Iohannis va profita de increderea cu care e creditat de romani si va incerca sa calmeze discursul politic.

Cel mai probabil, in 2015, PNL va dori sa forteze alegerile anticipate. Pe de alta parte, PSD va cauta sa castige timp pentru a redeveni credibil in fata electoratului. Exista o probabilitate mare sa se afle in criza de timp, dar si de idei.

2015 va scoate la suprafata tensiunile profunde din interiorul PSD. Conducerea acestui partid trebuie sa ia o decizie majora cu implicatii profunde in evolutia partidului: ramane mostenitorul partidului comunist, avandu-l simbol pe Ion Iliescu si tot ce a reprezentat acesta in istoria post-decembrista sau se indeparteaza de acesta, incercand o modernizare abrupta si o refacere doctrinara? Ambele decizii implica riscuri si vor duce la o contractie a partidului, numai ca prima optiune inseamna drumul spre disparitie a formatiunii, a doua inseamna o sansa de revenire in viitor.

2015 va marca reintoarcerea lui Traian Basescu in politica de partid. Acesta declara ca a doua zi dupa finalizarea mandatului se va inscrie in Partidul Miscarea Populara, insa mutarea a fost amanata. Dupa predarea functiei lui Klaus Iohannis, Traian Basescu a fost asteptat la sediul PMP. In zadar, insa! "Presedintele este prea mare pentru un partid", declara sefa PMP, Elena Udrea, parca anticipand pasul in spate pe care l-a facut Traian Basescu. Daca va prelua insa fraiele partidului, obiectivul principal al fostului presedinte va fi sa-si atraga oamenii importanti din PDL. In perspectiva unor alegeri anticipate, va incerca, in opinia mea, sa creeze o alianta cu PNL. Dar una negociata in parlament, dupa alegeri, facuta intre politicieni alesi, astfel incat sa intrerupa sirul de asocieri intre partide si grupuri care n-au trecut prin filtrul electoral.

Anul 2015 va fi unul dificil pentru UDMR. Declinul lui Viktor Orban, premierul Ungariei, si alianta nefericita a acestuia cu Putin va face ca formatiunea minoritatii maghiare din Romania sa nu se mai bucure de trecere la Bruxelles, iar capacitatea ei de influenta se va tempera. E greu de crezut ca UDMR va mai decide o majoritate parlamentara sau alta. In cazul reformei electorale, exista pericolul ca partida maghiara sa nu mai ajunga in parlament.

In 2015 se va remarca o capacitate mult mai mica de influentare a mediului politic de catre cel de afaceri. Disparitia clasei mogulilor al carei stindard a fost purtat de Voiculescu, Patriciu si Vantu va schimba definitiv modul de interactiune dintre oamenii de afaceri si politicieni. Actiunile DNA vor transforma atat clasa politica cat si pe cea de business. Stoparea jafului din domeniul public va determina mediul politic sa incurajeze afacerile eficiente, initiativa privata si inovatia. Reducerea fenomenului de coruptie va genera, intr-un tarziu, si raporturi mai transparente intre mediul politic si cel economic.

Marea problema pentru liderii politici va fi relatia cu Facebook. Campaniile sociale desfasurate pe on-line au capatat o importanta decisiva in stabilirea agendei publice. Influenta Facebook in formarea opiniei este mai mare ca al oricarui alt mediu de comunicare - televiziune, ziar sau radio. In primul rand, mediile traditionale se raporteaza direct la Facebook, iar o parte din dialogul cu publicul se face in acest fel, iar in al doilea rand, acest mediu e foarte greu de controlat pentru ca deja face parte din modul cotidian de viata a milioane de romani. Astfel, politicienii sunt obligati sa joace dupa reguli fixate de utilizatori platformelor sociale, ceea ce va fi o noutate pentru multi dintre ei.

2015, din punct de vedere politic, va fi un an bun pentru Romania. Desi extrem de efervescent, confruntarile vor fi mai civilizate si desfasurate in cadru democratic. Nu vor exista atacuri la statul de drept, nu vor exista incercari de a salva politicieni corupti, iar partidele vor incerca sa-si faca curatenie in propria ograda. Toate acestea se vor petrece cu conditia de a nu exista amenintari externe grave la adresa democratiei si statului de drept.

Citește și:
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...