Cutremur in Romania - specialisti in panica si neputinta

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 18:45
12154 citiri
Cutremur in Romania - specialisti in panica si neputinta
Foto: opinionhead.com

Cutremurul de sambata seara a fost intr-adevar un mare semnal de alarma. Nu pentru ca ne-ar fi prevestit, pasamite, vreo tragedie, ci pentru ca ne-a aratat cat de needucati si nepregatiti suntem pentru o astfel de situatie cu totii, de la simplul cetatean la autoritati.

Potrivit profesorului Gheorghe Marmureanu, pe care nu avem absolut nici un motiv obiectiv sa nu-l credem, a fost un cutremur banal pentru zona Vrancea, ba chiar binevenit pentru ca a permis descarcarea unor tensiuni. Mai mult, astfel de seisme, pana in 6 pe Richter, se vor mai produce, insa, cel putin deocamdata, Vrancea nu este incarcata pentru un seism devastator.

Dar profesorul Marmureanu a tot spus de-a lungul timpului aceste lucruri. A vorbit, se pare, cu peretii pentru ca romanii au o neincredere obsesiva in autoritati. Ei sunt convinsi ca de la astfel de explicatii, oricat de logice si articulate, pana la temperaturile maxime anuntate vara de INMH si la informatiile inscrise pe etichetele produselor, totul este o imensa minciuna.

Si cum in mentalitatea colectiva "astia ne mint oricum", evident ca au mult mai multa trecere panicarzii, manipulatorii, obsedatii de teoria conspiratiei mondiale. De aceea, desi traim in capitala europeana cu cel mai mare risc seismic din Europa, suntem, poate, cei mai needucati europeni in acest domeniu, ceea ce se vede la cea mai mica zgaltaitura.

Panica mai rea ca seismul

Senzatia traita de bucuresteni sambata seara nu a fost, desigur, placuta. Dar dupa cutremur, care nici nu a durat cine stie ce - cu mult mai putin, de exemplu, decat in toamna lui 2004 - ne puteam uita fiecare atent in jurul sau. A cazut vreun ghiveci? S-a spart macar un pahar? Nu. Si-atunci cum Dumnezeu sa fi picat vreo casa?

Tocmai pentru ca traim intr-un oras care a mai trecut prin astfel de experiente puteam sa stim atata lucru.

Insa in loc sa gandim o clipa, ne-am repezit cu totii la telefon sa vedem daca nu ne-au patit ceva rudele si prietenii. Ei bine, singurul lucru grav care li se putea intampla era vreun infract sau vreun atac de panica si intr-o atare situatie aveau nevoie acuta de 112. Nu l-ar fi putut apela tocmai pentru ca toata suflarea Romaniei suna aiurea la telefon si impartasea impresii de la cutremur. Ca sa nu mai vorbim despre cei care sunau exact la 112 sa intrebe daca totul e in ordine.

Este o tampenie colosala sa blochezi aiurea serviciile vitale si telecomunicatiile, cu atat mai mult daca ai suspiciunea ca s-ar fi putut intampla ceva serios. Nu m-ar mira ca sambata seara sa se fi pierdut cateva vieti care n-au putut primi ajutor tocmai din cauza isteriei romanilor needucati.

Mereu nepregatiti de cutremur

Desigur, nici blocarea retelelor de telefonie, mai ceva ca de Anul Nou, nu este in regula si arata o posibila subdimensionare a acestora. Este posibil ca operatorii de telefonie sa-si fi marit numarul de utilizatori peste capacitatea tehnica. Ancheta acum in derulare va arata daca este asa, desi ma tem ca rapiditatea cu care a actionat ministrul Dan Nica arata un oarecare interes electoral. Nu vad de ce n-ar fi fost facute astfel de verificari dupa oricare Revelion cu retele sufocate.

A prins acum momentul si l-a speculat, asa cu au facut, in felul lor, si televiziunile de stiri care au obtinut sambata seara ratinguri la care nici nu puteau visa. Macar de-ar fi fost cu folos public, insa, cu exceptia interviului cu profesorul Gheorghe Marmureanu, preponderent au fost emise mesaje panicarde de catre tot felul de datatori cu parerea. A fost deci mai mult un exercitiu de dezinformare publica.

Si daca tot traim cu spaima in suflet si ne panicam la fiecare tremuratura, ce facem concret pentru ca efectele unei eventuale astfel de tragedii sa fie cat mai limitate?

Despre cladirile cu bulina rosie se vorbeste de ani de zile si, in afara de faptul ca dau vina pe proprietarii care nu vor sa le consolideze, autoritatile nu fac nimic. In alte tari, astfel de refuzuri nejustificate sunt cauze de expropriere. De ce nu exista si in Romania o asemenea lege? De ce nu o initiaza insusi primarul general, Sorin Oprescu, cel care tot prevesteste, precum mama Omida, seisme peste seisme?

De ce comunicatiile din Vrancea nu sunt pe retele speciale? De ce serviciul 112 se blocheaza atat de usor? Cat de pregatite sunt spitalele pentru astfel de situatii? Cat de pregatite sa fie, cat timp unele dintre ele sunt primele susceptibile de prabusire.

Acestea sunt subiectele importante, care insa dispar din dezbaterea publica a doua zi dupa cate o sperietura. Raman interesante doar prezicerile otevistice, la mare moda in toata presa. Daca si cand o fi sa vina cutremurul cel mare nu putem sti cat om da in tot felul de bobi. Important e sa ne pregatim cat de bine putem si individual, si la nivelul autoritatilor. Nici poveste de asa ceva! Populatia exceleaza doar in materie de panica, iar autoritatile in materie de neputinta.

Două cutremure s-au produs joi dimineață, în România. Orașele unde au fost resimțite cel mai puternic FOTO
Două cutremure s-au produs joi dimineață, în România. Orașele unde au fost resimțite cel mai puternic FOTO
Institutul Naţional pentru Fizica Pământului anunță că două cutremure slabe s-au produs, joi dimineaţă, 28 martie, în zona Moldovei. Primul dintre acestea, cu magnitudinea de 3,3 a...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#cutremur 2009, #cutremur Romania, #cutremur Bucuresti, #cutremur 25 aprilie, #cutremur aprilie 2009 , #stiri politice