Ziare.com

Dan Barna, invitat la Dialogurile Ziare.com in plin scandal intern in USR: "Este larma legitima dintr-un partid in care este democratie"

de Ovidiu Vanghele, jurnalist
Vineri, 16 Octombrie 2020, ora 11:35

   

Dan Barna, invitat la Dialogurile Ziare.com in plin scandal intern in USR: "Este larma legitima dintr-un partid in care este democratie"
Dialogurile Ziare.com debuteaza cu un interviu cu presedintele USR, Dan Barna, in contextul in care o parte importanta din partidul sau il contesta. Ce se intampla de cateva saptamani in USR? Este scandal sau "larma legitima" dintr-un partid cu un nivel al democratiei interne mult peste ce am vazut in 31 de ani de viata politica libera? Unde a gresit partidul si, implicit, presedintele lui? Ce scor asteapta la parlamentare si ce intentioneaza sa faca formatiunea pe care o conduce dupa 6 decembrie? Raspunsurile vin in acest interviu realizat joi, 15 octombrie, pe care Ziare.com vi-l prezinta in premiera.

Ziare.com: As incepe cu o chestiune generala, la care sper ca imi veti raspunde tot la modul general, urmand, desigur, sa detaliem in cele ce urmeaza. Cum reuseste USR sa gestioneze asa prost victoria dupa alegeri? Va intreb pentru ca dupa alegerile pentru Parlamentul European, de pilda, a doua zi, literalmente a doua zi dupa rezultatul spectaculos obtinut atunci, in USR a inceput scandalul, iar acum, dupa cele cateva surprize uriase de la locale, la fel.

Dan Barna:
Nu stiu la care scandal va referiti, eu nu as numi "scandal" aceste evenimente care se desfasoara in USR, pentru ca, in realitate, este larma legitima a unui partid in care exista democratie. Ati vazut intr-unul din vechile partide, PNL, PSD sau oricare, vreun coleg iesind si spunand "Eu nu am fost pus pe lista. Am facut cutare si cutare. Am fost nedreptatit, conducerea si organismele interne m-au nedreptatit". Tipa cineva sau ia cineva in serios astfel de mesaje? Oamenii raman mai departe acolo, bine sau rau, indreptatiti sau nedreptatiti. Nu zic ca este varianta corecta, doar incerc sa arat si acesta este raspunsul general despre care ma intrebati, ca in momentul in care am asumat ca USR PLUS este un partid transparent si deschis, isi parcurge fiecare etapa asumand faptul ca colegii nostri pot fi multumiti sau nemultumiti.

Vorbim acum de rezultatele la algerile locale. Chiar nu au fost surprize. Chiar am facut pariuri interne si singura surpriza a fost la Brasov. In rest, am avut toata increderea ca Dominic va reusi sa castige la Timisoara, ca Gabi Plesa va castiga Alba Iulia si Elena Lasconi, Campulung Muscel. La Bacau, Viziteu s-a implicat trup si suflet, iar Allen a reusit sa recupereze un ecart important la Brasov pe care datele nu il sugerau.

Felul in care s-a asezat calendarul a facut sa plonjam in ceea ce a insemnat pregatirea listelor pentru parlamentare. Asa s-a nimerit calendarul din cauza pandemiei si a amanarii localelor. Era evident si anticipam faptul ca in momentul in care vom intra in asezarea listelor pentru alegerile parlamentare, vor fi colegi multumiti si colegi nemultumiti. Da, USR PLUS are aceasta particularitate. Oamenii au libertatea sa vorbeasca, o fac in spatiul public. Nu e neaparat un lucru bun si este un lucru pe care eu il consider nepotrivit pentru credibilitatea organizatiei. Intr-adevar, proiectul este afectat de fiecare iesire publica de genul acesta pe care o vedem.Ziare.com: Vorbim de un scandal pentru ca dumneavoastra aveti un set de proceduri asumate care, in anumite momente, au fost incalcate. Scandalul de acum a inceput in diaspora cu povestea cu Vlad Teohari. In ce masura a gresit USR in ceea ce il priveste de acest cetatean, care a candidat la organizatia din Diaspora, care este cea mai mare organizatie din USR?

Dan Barna:
Aceste reguli de alegere a candidatilor pe care le avem in statutul USR sunt exact aceleasi din 2016. Nici un moment nu am intervenit eu, Biroul National sau alta forta oculta care sa schimbe regulile. Regulile pe care le avem erau cunoscute de la bun inceput de toti candidatii. Toti colegi mei care au intrat in cursa stiau aceste reguli, care sunt in felul urmator: participi la o competitie interna in filiala, se voteaza, esti desemnat candidat, trebuie sa treci apoi de doua filtre: Comisia de Arbitraj care da doua avize, unul pe integritate si unul pe oportunitate politica, apoi validarea in Biroul National, care da un vot tot pe oportunitate politica. Comisia Nationala de Arbitraj a fost aleasa de Congres, ca Biroul National, individual, fiecare membru. Sunt, cumva, judecatorii nostri interni, un fel de Curte Suprema, sa ii spunem. Fiecare om a fost ales de sute de colegi. Potrivit statutului nostru, avizul de integritate este obligatoriu, iar avizul de oportunitate este optional, iar Biroul National poate sa il schimbe prin vot, daca considera sau nu.

In cazul colegului Vlad Teohari, s-a intamplat ca decizia Comisiei de Arbitraj a fost de 7 la 4, vot negativ pe integritate si de 8 la 3, vot negativ pe oportunitate politica. Deci, Comisia de Arbitraj a considerat ca colegul nostru nu indeplineste aceste criterii. Noi, la Biroul National, cand am primit aceste avize, avand obligatia din statul sa respectam avizul pe integritate, nu a fost ca si cum am avut o optiune sa putem face ceva. A rezultat faptul ca colegul Vlad Teohari de la filiala Diaspora a fost invalidat.

M-ati intrebat unde a gresit USR. Nu gasesc o greseala de parcurs. Realitatea este foarte pragmatica. Este prima data cand regulile din statutul USR sunt testate. In 2016, partidul fiind la inceput, erau mai multe locuri de parlamentari decat colegi care puteau fi pusi pe lista. Atunci a fost foarte simplu. Conducerea de partid, Nicusor Dan, a stabilit listele. Dupa aceea, am stabilit impreuna statutul si este prima data cand am testat aceste reguli. Este foarte clar ca o parte din aceste reguli trebuie modificate si avem, imediat dupa validarea fuziunii, anticipez undeva in ianuarie-februarie, o comisie care sa gaseasca mecanisme prin care sa evitam genul acesta de situatii dramatice, emotional vorbind, cum s-a intamplat cu colegul de la Diaspora. E clar ca este un mecanism pe care testandu-l, trebuie sa il corectam.

Ziare.com: Statutul dumneavoastra prevede ca un candidat poate face un fel de apel catre Comitetul Politic in care sa se apare in fata motivelor prin care nu a fost validat. In situatia punctuala, acest cetatean nu a mai avut acest drept. Practic, in timpul jocului, s-a schimbat o regula, iar el a iesit din poveste.

Dan Barna:
Chestiunea este ca aceste avize ale Comsiei de Arbitraj nu sunt de natura jurisdictionala. Comisia de Arbitraj, adica oamenii delegati de Congres, considera ca un candidat anume ar trebui sau nu ar trebui sa fie candidat, asa ca discutie tehnica-juridica. In egala masura, intr-adevar, in statut apare aceasta prevedere ca poti sa contesti decizia Biroului National de invalidare, dar nu a Comisiei de Arbitraj. Deciziile Comisiei de Arbitraj sunt obligatorii si nu poti sa le ataci. Pe de-o parte, in statut scrie ca acest comitet politic se convoaca in 15 zile, altfel sedinta nu e valabila, nu e statutara. Aici este o problema si va trebui sa o schimbam in urmatorul statut.

Dan Barna: Este clar ca va trebui sa modificam regulile, sa modificam statutul

Ziare.com: Nu puteati organiza o conferinta, sa vorbiti pe Whatsapp ca macar sa aiba omul senzatia ca a avut toate drepturile care ii sunt atribuite prin statut in competita in care a pornit?

Dan Barna:
Avand o norma interna, care spunea ca sedinta este valabila doar daca este convocata in 15 zile, daca o convocam in aceeasi noapte, nu era valabila. Ajungem in logica aceea: respectam unele reguli si pe altele nu. Aici mi-am asumat pozitia: respectam cadrul statutar asa cum il avem, daca este nevoie sa il schimba, il schimbam, pentru ca sunt elemente de schimbat, pentru ca, in mod particular, in cazul colegului de la Diaspora, venind lista foarte tarziu, pentru ca au fost localele, raspunsul de la Arbitraj a venit foarte tarziu, iar noi a trebuit sa si depunem lista. Lista este acum depusa, este validata. A fost o situatia in care ne-am dat seama ca avem o problema de procedura, pe care nimeni nu a constientizat-o pana acum. Primii care au "beneficiat" de ele, cum este si situatia lui Vlad, care este o situatie regretabila, pe fond, ne-am dat seama ca nu functioneaza. N-a stat nimeni in partid sa se gandeasca "Domne', cand vom ajunge acolo, ce va fi?". Este clar ca va trebui sa modificam regulile, sa modificam statutul astfel incat validarile sau avizele de integritate si de oportunitate sa le ai inainte de candidatura. Atunci, ok, ai avizul, candidezi, esti ales. De asta ne-am dat seama in ultimele zile vazand ce functioneaza si ce nu functioneaza.

Ziare.com: L-ati sunat pe Vlad Teohari si i-ati cerut scuze, avand in vedere ca sunteti presedintele partidului, sunteti presedintele lui?

Dan Barna:
Am avut discutii, am schimbat mesaje si am si vorbit la telefon cu el. Mi-a spus ca spera sa gasim o solutie, eu cautam solutii in acele doua zile. A fost o discutie fireasca pe care am avut-o.

Dan Barna: Nu imi cer scuze, acestea sunt regulile pe care le avem. In momentul in care renunti la reguli, esti la fel ca vechea clasa politica

Ziare.com: Un fost coleg de-al meu de liceu, olimpic national la matematica, Tudor Barbarosie, este stabilit in alta tara, face parte din USR Diaspora. El a votat pentru Vlad Teohari si va intreaba: "Cum ma mai pot convinge pe mine, al carui vot in sufrageriile interne USR Diaspora a fost invalidat de doua ori anul acesta de catre conducerea interna, sa ies in strada si sa le spun alegatorilor ca e important sa iasa la vot, ca votul lor conteaza si ca este important sa voteze USR? "

Dan Barna:
Este o intrebare foarte buna, pentru ca asta este discutia de fond, pana la urma, mai ales in acest context in care strangem semnaturi si este o miza in acest moment. Ne mai trebuie vreo 30.000 de semnaturi, mai sunt patru zile si este, din nou, foarte important sa reusim sa strangem acestem semnaturi. Chestiunea nu este despre mine, Dan Barna, Vlad Teohari sau Biroul National, ci fix despre acest proiect. Oamenii acestia, unii suparati pentru ca considera ca ar fi meritat sa fie pe liste, dar colegii lor din filiala nu au considerat acest lucru. Parlamentul si pozitia de parlamentar, cand vorbim de proiectul USR PLUS, nu este singurul loc in care putem sa continuam. Vom intra in viitorul Guvern. Romania asteapta asta. Orice om care se uita la o perspectiva stabila de guvernare, este o alianta USR-PLUS-PNL. Avem nevoie de foarte multi oameni valorosi. Unii colegi decid sa plece si sa candideze independeti. Nu asta este solutia.

Ziare.com: Ce ii spunem lui Tudor Barbarosie?

Dan Barna:
O parte din toti colegii acestia care sunt in USR PLUS, care duc acest proiect mai departe, se vor regasi in Parlament, o parte in Guvern. Suntem buni si multi, alternativa pentru Romania. Ca nu suntem un partid perfect? Probabil. Sunt de acord cu asta. Sunt lucruri de schimbat la statut? O sa o facem acum, in urmatoarele luni, nu promitem ca ne gandim in cinci ani. Deci, Romania nu se poate face bine decat cu ceea ce propune USR-PLUS acum, asa imperfect, asa cu greseli, asa cu termene care nu se leaga, pentru ca aceasta este situatia concreta pe speta pe care o discutam. Ai alternativa sa te dai batut pentru ca o dorinta a ta la un moment dat nu s-a intamplat. De fapt, proiectul este mult mai mare. Asta e miza acestor zile. Il intreb pe Tudor Barbarosie: nu mai participam la alegeri? Renuntam la proiectul USR-PLUS pe care l-am construit atat de greu? Cand am iesit, noapte la 12, cu luminitele si ne-am luptat cu PSD, iar lumea striga "Bravo, USR!", dupa care au fost momente in care nu am fost cei mai inspirati. Dupa care, la locale am obtinut un rezultat foarte bun. Acum asezam lista de parlamentare si era logic ca vor fi colegi suparati, iar voti, societatea, cei care ne urmariti spuneti ca "Nu ati facut perfect, nu sunteti impecabili, astfel incat cei care au pierdut sa zica "Multumesc, nu sunt pe lista" ". Este natura umana si oamenii din USR sunt oameni, exact ca voi.

Ziare.com: Omul acest reclama ca doua voturi pe care el le-a dat i-au fost invalidate de la Bucuresti.

Dan Barna:
Intr-un cadru de reguli pe care le stim cu totii, pe care le-am asumat.

Ziare.com: Teohari nu a avut dreptul de a parcurge toate etapele, pentru ca asa a fost.

Dan Barna:
Nu pentru ca asa a fost, ci pentru ca limitele de calendar din statut, de care ne-am lovit acum, au dus la acest lucru. Procesul va fi imbunatatit. Sambata va fi un comitet politic, iar deciziile vor putea fi contestate acolo. Unde sunt blocaje, incercam sa le deblocam in perioada urmatoare. Nu imi cer scuze, acestea sunt regulile pe care le avem. Ce alternativa aveam? Sa nu respect deciziile Comisiei de Arbitraj si sa ii asez cu mana. Nu poti. In momentul in care renunti la reguli esti la fel ca vechea clasa politica.

Ziare.com: Care au fost criteriile de selectie a candidatilor USR?

Dan Barna:
Prin candidaturi libere ale colegilor in fiecare filiala. Oricine poate sa se inscrie. Votul in USR este intermediat, prin delegati, potrivit statutului, in sensul in care se stabilesc in functie de rezultatele electorale de la nivelul unui judet si fiecare trimite un numar de delegati. Aceea este adunarea care voteaza parlamentarii. Oricine candideaza isi face campanie transparent in fata colegilor si este votat de delegatii care reprezinta filiala respectiva sau Bucuresti. Acesti colegi si-au prezentat candidaturile, au fost votati si a rezultat o ordine pe lista.

Ziare.com: Ordine pe lista, asumata de acei delegati trimisi la congresul USR PLUS?

Dan Barna:
Da, dat fiind faptul ca am facut fuziunea cu colegii de la PLUS, dar nu este inca validata de instanta, participam ca alianta electorala la alegeri. Atunci, au fost mai multe scenarii care s-au intamplat. 11 judete s-au inteles asupra ordinii pe lista. Atunci, fiecare partid si-a facut alegerile separate. Acolo unde nu s-au inteles, s-a facut cu votul comun al tuturor membrilor. Au rezultat acesti delegati care si-au ales parlamentarii in conferinta comuna.

Ziare.com: Vorbind de Bucuresti, cei 70 de delegati au fost alesi dupa ce presedintii acestor doua partide: Vlad Voiculescu de la PLUS si Claudiu Nasui de la USR si Birourile Municipale au pus pe lista un numar de 70 de delegati catre organizatiile lor sa ii voteze. Nu vi se pare inoportuna implicarea liderilor prin cvasi-impunerea in mecanismul acesta?

Dan Barna:
Deloc, pentru ca democratia inseamna majoritati. Ceea ce li se reproseaza acum colegilor Claudiu Nasui si Vlad Voiculescu este fix transparenta. In toate alegerile, cand s-au ales delegati, candidatii au proprii sustinatori. Ceea ce le reprosam noi acum este: "De ce ati fost transparenti si ati facut publica lista de sustinatori ai vostri? De ce nu ati dat lista pe sub masa?". Acei 70 de delegati nu sunt clone ale lui Claudiu Nasui sau Vlad Voiculescu, sunt oameni pe care ceilalti, majoritari, au considerat ok sa ii trimita ca delegati.

Ziare.com: Candidatii USR au fost prezentanti in vreun fel celor 35 de delegati de la PLUS care au votat lista? Cei de la PLUS au votat ordinea inclusiv pentru cei de la USR.

Dan Barna:
In conferinta comuna erau delegati care au votat toti parlamentarii.

Ziare.com: In ce ordine sau cum i-au votat cei de la PLUS pe cei de la USR avand in vedere ca ei nu au interactionat?

Dan Barna:
Recunosc, nu am urmarit campania de le Bucuresti, dar stiu ca campanie s-a facut pe grup comun, iar delegatii cunosteau candidatii. Daca ne uitam pe lista de la Bucuresti, sunt oameni comuni, nu sunt persoane despre care nu a auzit nimeni niciodata. Sunt fie colegi care au fost in Parlament, fie colegi care au avut o activitate intensa in campania locala. Oricare din oamenii de pe lista sunt oameni cu notoritate foarte buna, in egala masura.

Ziare.com: Cum vi se pare mecanismul care la sfarsit scoate din joben o lista pe care un parlamentar ca Florina Presada nu este pe un loc eligibil, avand in vedere activitatea de partid si vizibilitatea ei?

Dan Barna:
Este un mecanism in care nu are nimeni parghie sa poate sa influenteze acest lucru. Este foarte important faptul ca nici eu, nici Dacian Ciolos, nici Birourile Nationale USR sau PLUS nu poate sa ia un candiat cu mana si sa il aseze pe un anumit loc. Nu avem acest instrument. Acesta este efectul democratiei. Nu pot sa ii pun cu mana si nu o sa o fac vreodata, pentru ca am construit acest proiect pe baza votului membrilor si a sustinerii dintr-o filiala. Daca vom decide in congres sa punem alte criterii, poate fi o discutie. In momentul de fata, avand acest instrument al votului direct si niste validari, dar dincolo de asta nu sunt alte parghii de a pune oameni pe lista. Imi pare rau pentru fiecare coleg care nu este pe acea lista, dar in egala masura, colegii care sunt pe acea lista sunt oameni profesionisti, de buna calitate, onesti, pun mana in foc pentru fiecare dintre ei.
Facem altfel politica, dar politica inseamna sustinerea unei organizatii din care faci parte. Cei care decid locul pe o lista sunt fix colegii din acea organizatie. In masura in care decidem sa mergem pe un proiect personal. Eu nu am nimic de reprosat.

Ziare.com: Florina e acuzata ca si-a intors cumva spatele catre colegii de partid si a mers mai in fata, catre cetateni?

Dan Barna:
Nu stiu daca in termenii acesti trebuie facuta comparatia. Pur si simplu, votul colegilor a asezat-o pe Florina pe locul 6.

Ziare.com: Cum vedeti personal locul sase pentru un om cu activitatea Florinei Presada?

Dan Barna:
Nu vreau sa particularizez. Sunt colegi pe care mi i-as fi dorit pe lista. Florina este unul dintre oamenii care au avut activitate importanta in grupul parlamentar, cum sunt si alti colegi aflati pe lista. Daca as fi facut eu un top personal, poate ar fi aratat diferit, dar neputand sa fac asta, nici nu intru in speculatii ca ar trebuit ca unul sau altul sa ocupe o alta pozitie.

Barna: A fost saptamana in care am luat cel mai mult "hate"

Ziare.com: Cum veti impaca taberele din USR? Puteti sa faceti asta? Va intreb pentru ca mai multi colegi de partid si simpatizanti va cer demisia?

Dan Barna:
Momentul listelor de parlamentare este o treapta pe un drum foarte lung pe care trebuie sa il facem. Apelul meu la colegii de la USR-PLUS si la cei care ne urmaresc si sunt simpatizanti: daca scufundam vaporul, nu este un beneficiu pentru nimeni, pentru ca nu este despre Dan Barna, nici despre Comisia de Arbitraj, este vorba despre un proiect care poate sa aduca un aer si mai proaspat si sa aduca o schimbare in guvernarea tarii pe care Romania nu a avut-o in 30 de ani. Accept, ca face parte din fisa postului, ca presedintele partidului sa devina paratrasnet in momente de tensiune, pentru ca functioneaza lucrul acesta. Nu mi-e usor, cred ca a fost saptamana in care mi-am primit cel mai mult "hate" in termeni de online. Dar, in egala masura, alternativa pe care as fi avut-o, sa incalc cu mana reguli, m-ar fi egalat cu oricare dintre vechile cosmaruri politice pe care le-a avut Romania. Mi-am asumat pozitia.

Cum o sa impac taberele? Trebuie sa inteleaga ca urmeaza un proiect de guvernare. Ca noi, la nivel local, unde suntem acum in toate tara si apoi, la nivel national, daca cetatenii ne vor vota, va fi nevoie de fiecare om. Fiecare isi va gasi un loc. Colegi care nu sunt acum pe lista, nu sunt trimisi acasa, nu sunt impachetati, trimisi in dulap si ii scoatem peste patru ani. Este foarte clar ca noua ne vor trebui mult mai multi oameni decat avem acum ca sa putem sa schimbam lucrurile. Mesajul meu este ramanem unitati, pentru ca este o sansa foarte buna pentru Romania, dincolo de aceste suparari.Ziare.com: Astazi, multi dintre membrii USR rad la o poza.

Dan Barna:
Mi-am asumat ca oamenii pot sa isi redirectioneze nemultumirile catre mine. E nedrept, nu este corect. Am luat partidul de la 1.500 de oameni si 50 de filiale. Suntem 30.000, avem peste o mie de filiale, impreuna cu PLUS. Am facut "Fara penali", am facut alegerile europarlamentare. Am reusit sa ducem aceasta organizatie, sa tinem toate taberele: cu nicusoristi, cu progresisti, cu conservatori, cu suparare, cu familia traditionala si am reusit sa o ducem mai departe. Vom trece peste acest moment si vom fi din nou puternici. Va fi o alternativa reala in Romania. Ca mi se erodeaza capitalul de imagine si "de ce le iei tu, Dane, pe toate pe piept?" - asa spun oamenii care observa, ca este nedrept. Daca eu as claca si as pleca, familia mea ar zice "multumesc!", ar fi foarte fericita, dar ingropam acest proiect. In momentul de fata, stabilitatea organizatiei USR PLUS pentru alegerile care urmeaza tine de stabilitatea lui Dacian Ciolos si a lui Dan Barna si de stabilitatea noastra ca organizatie. Daca oamenii care cred ca trebuie sa fie altfel, ne intorc spatele si nu semneaza pentru a strange semnaturi si lasam proiectul sa moara, aruncam totul.

Inteleg ca sunt in pozitia in care trebuie sa car aceasta greutate in spate. Fotografia este jignitoare pentru colegii aliniati, pentru ca toti sunt parlamentari, oameni excelenti pe care ii cunoasteti.

Ziare.com: Sunt oameni care comenteaza ca s-a gresit papusarul si ca ar trebui sa fie Cristi Ghinea. Este Cristian Ghinea in spatele dumneavoastra?

Dan Barna:
In spatele meu este majoritatea USR-PLUS, pentru ca colegii mei din USR-PLUS au spus, prin vot, ca vor sa cotinui sa conduc aceasta organizatie mai departe, pana la urmatorul congres. Cristi Ghinea este unul dintre europarlamentarii USR, cu care am muncit si lucrez la proiectul USR. Ideea ca exista niste forte este o naivitate. Daca ar fi fost asa dictatura, nu am mai fi avut aceste voci. Faptul ca pot iesi sa critice conducerea, pare ca este o functie in USR: "Hai in USR ca poti sa iti injuri presedintele!". Nicaieri nu se intampla asta.

Ziare.com: Mai devreme spuneati ca stabilitatea USR si PLUS depinde de cele doua persoane care conduc.

Dan Barna:
Da, in aceasta campanie. acum, cand strangem semnaturi. Ce bucurie ar fi pentru PSD sau PNL sa imi dau demisia, sa ne reorganizam. Ar fi o naivitate.

Dan Barna: Nu imi dau demisia, peste patru ani voi fi tot in acest partid

Ziare.com: Deci, nu va veti da demisia pana la alegerile parlamentare?

Dan Barna:
In aceasta campanie, nici pe departe. Nu se pune problema sa abandonez lupta cand toti colegii mei au intrat deja in campania electorala si vor sa obtinem rezultatele pe care ni le dorim. Cum as putea sa fiu atat de las incat sa spun ca plec acasa, dupa ce m-au certat niste oameni pe Facebook. Nu putem sa facem asta. Ne-am asumat un drum care nu este usor, care are costuri personale importante. Ideea de a abandona lupta este exclusa pentru toata opozitia care va continua sa ne atace.

Ziare.com: Ati avut, in contextul alegerilor prezidentiale, un discurs catre membrii partidului dupa aparitia celebrei investigatii semnate de Ana Poenariu de la RISE Project care pe mine, personal, m-a umplut de amaraciune. Le-ati spus colegilor de partid atunci ca respectiva ancheta de presa a fost, citez, o comanda si le-ati vorbit despre cum "seful RISE din Columbia a dat ordin" sa nu-stiu-ce. Asta le-ati spus, v-am vazut si v-am auzit cu ochii si urechile mele. Va este rusine de acel moment?

Dan Barna:
Nu e o conotatie in ce am spus. Tu ii dai un sens mistic. Nu era vreo insinuare. Nu cred ca am zis ca a fost o "comanda". Eu continui sa spun ca acea investigatie si felul in care a fost facuta este dincolo de o curiozitate despre cine este Dan Barna si toti oamenii o recunosc si mi-o spun in fata. Eu ma astept ca in saptamanile urmatoare, brusc, sa renasca acel subiect, pentru ca urmeaza campanie. Problema mea a fost ca informatiile in articol au fost tendentioase. Altceva nu insinuez, dar felul in care niste fapte au fost traduse si s-au pus titlurile, acolo a fost tendentios.

Ziare.com: Dupa alegerile pentru Parlamentul European ati dat curs unei invitatii la emisiunea-fanion a Antenei3. Va pare rau ca ati mers? Va mai duceti, avand in vedere ce se intampla la acest post de televiziune? Ma gandesc la campania de la locale.

Dan Barna:
Se terminase campania electorala si luasem peste doua milioane de voturi. Eu cred ca cei doua milioane de oameni meritau sansa sa auda si punctul meu de vedere. Cea mai frumoasa reactia pe care am citit-o a fost de la un cetatean: "Iti multumesc ca te-ai dus in biserica parintilor mei, la Gadea, si le-ai vorbit si ei au zis, dupa ce te-au ascultat, ca nu sunt asa rai astia de la USR". Faptul ca am reusit sa dau un mesaj la doua milioane de oameni, dincolo de celebritatea Antenei 3 din acea perioada, este un lucru care a meritat. Eu nu m-am dus sa ii pun un galon in piept Antenei 3 sau altui realizator, ci pentru a putea vorbi cu niste oameni la care nu ajungem pe niciun alt canal. Nici Ziare.com, nici toata zona europeana si moderna in termeni de media nu prea reuseste sa ajunga la oamenii care stau si se uita la Antena 3.

Ziare.com: La alegerile europarlamentare, USR-PLUS a luat 22,36%, adica 2.027.032 voturi. Pana la alegerile locale ati pierdut peste un milion de voturi, apropo de acest scandal. De ce se intampla asta?

Dan Barna:
Oare de ce il percepe lumea ca pe un scandal? Pentru ca este spectaculos. Este o realitate. Factual, intr-un partid, un candidat pe lista a fost invalidat. Aceasta este stirea seaca, jurnalistica. De ce este aceasta o drama?

Ziare.com: Pentru mine, stirea este ca partidul care isi face proceduri si se lauda ca le respecta, in cazul unui cetatean, nu le-a respectat.

Dan Barna:
Nu, realitatea este ca am respectat procedurile si am intrat intr-un blocaj. Apropo de voturi, stiam ca alegerile locale sunt un alt film fata de alegerile parlamentare si o sa vedeti acum, la alegerile parlamentare ca rezultatul va fi semnificativ diferit. La locale nu ai nici voturile populatiei active din judet, care lucreaza in centrele urbane si nu merge acasa sa voteze, nu ai nici voturile studentilor, nici ale Diasporei. Daca am fi avut alegeri in doua tururi, ar fi aratat total diferit.

18% - scorul asteptat la alegerile parlamentare de USR PLUS

Ziare.com: Inteleg ca aveti niste asteptari mari la aceste alegeri. Joi, la 12.30, echipa de campanie a dat un mail catre membri in care se transmite ca nu sunt suficiente semnaturi pentru a candida la parlamentare. Nici 10% din membrii USR PLUS nu au semnat?

Dan Barna:
Este fotografia Romaniei reale. Faptul ca toti ceilalti triseaza sistemul, iar noi tragem cu dintii si respectam regulile, despre asta este vorba, de asta trebuie sa ne sustineti.

Ziare.com: Nu am vorbit despre politici publice, despre ce ar trebui sa faca un politician, dar realitatea este ca in momentul de fata discutiile nu sunt despre politici publice, ci despre scandal. Ce faceti?

Dan Barna
: Chiar sambata vom aproba programul de guvernare si angajamentele de politici publice. In momentul de fata sunt in dezbatere in partid.

Ziare.com: Ce rezultat asteptati in alegerile parlamentare?

Dan Barna:
Eu merg pe cifre. Sondajele pe care le-am facut ne spuneau ca la locale o sa fim in zona 10-12%. La parlamentare, cifrele ne plaseaza pe la 18%. Eu sunt foarte optimist ca rezultatul va fi mai bun decat ceea ce avem acum in sondaj. Depinde, insa, de cum va evolua pandemia.

Ziare.com: La 18% sunteti in pozitia de a face parte din guvern. Ce ministere ati vrea?

Dan Barna:
Nu am avansat discutii cu PNL pe acest subiect si ar fi total neprofesionist din partea mea sa incep sa cer ministere. Daca va fi cazul, daca votul cetatenilor ne va trimite in parlament, noi suntem hotarati sa intram la guvernare si sa facem acele reforme disperate de care Romania are nevoie.

Ziare.com: Ce reforme propuneti dumneavoastra?

Dan Barna:
Daca vorbim de reforma in justiei, acolo stim, "Fara penali" devine litera de lege in Constitutie. Vom trece de Senat, facem referendumul si facem aceasta regula de igiena morala in Romania. Repararea legilor justitiei. Dialogul pe care o sa il avem cu PNL va fi unul pe obiective foarte clare, pe angajamente de guvernare pe trei-sase luni. O sa vedeti sambata un program consistent pe infrastructura, sanatate, administratie si reforma in justie, lucrurile despre care tot vorbim. Pensiile speciale vor fi o prioritate pentru noi, dar si alegerile in doua tururi.

Ziare.com: Unde va vedeti peste patru ani? Mai sunteti presedinte al USR? Se intoarce Nicusor Dan la USR?

Dan Barna:
Orice este posibil. Aceasta este frumusetea in acest partid, faptul ca avand votul membrilor si decizia lor, in orice moment, lucrurile pot sa evolueze intr-o directie sau alta. Nicusor Dan este binevenit in USR PLUS daca doreste acest lucru. L-am invitat si in comitetul politic. Eu ma vad in continuare in acest proiect. Daca ma intrebai peste zece ani, nu stiu. Eu am inceput acest drum zicand ca aloc zece ani din viata incercand sa dau inapoi ceva din ce am invatat. Daca toti plecam la prima cearta sau suparare, ne intoarcem mereu la zero. Nu mi-am propus o pozitie anume. Cred ca acest proiect are potential sa constituie alternativa de o "tara ca afara".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7465 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
57 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sunt de acord cu Barna. Acolo unde este democratie, este si scandal!

Iar in USR este multa democratie :)

Raman cu impresia ca usr va intra in alegerile parlamentare cu ochii umflati. Este un citat din articolul Marea Rafuiala, scris de Daniela Ratiu:
https://ziare.com/alegeri/alegeri-parlamentare-2020/partidele-politice-se-lupta-pentru-intrarea-in-parlament-1637673

Citez: "Contagiunea politica in care se zbate USR-Plus ii face orbi la ceea ce de fapt pierd. Procente. Voturi. Si care se vor duce spre PNL si PMP. E simplu si e matematic. Matematica electorala care nu iarta. Vor intra in alegeri cu cearcane."

P.S. Recunosc ca nu mi-am pierdut vremea cu proza lui Barna. Nu am citit articolul decat pe sarite.

 

USR#REZIST

cred in mod sincer ca Barna este cel mai ingaduitor sef de partid din Romania.

Pai va imaginati la Ciolacu (Draknea), Orban, Kelemen, Basescu (ca Tomac nu exista), Tariceanu sau oricare altul sa vina ca in USR cativa dragalasi si sa faca scandal dupa absolut fiecare alegeri pe motiv ca nu conduc ei...
USR+ e SINGURUL partid din Romania unde membrii cotizanti pot vota orice candidat la orice functie. Singurul. Mai mare democratie nu exista. Punct.
Plus ca cei din USR+ sunt mai inteligenti, mai frumosi, mai tineri, mai principiali si mai cinstiti decat ceilalti. Care ceilalti? Pai stiti foarte bine care: aia care de 30 de ani isi folosesc functiile politice pentru propriul buzunar, al neamurilor si al pilelor, aia care schimba partidul in functie de cine ofera mai mult.
Votez USR+

 

Hoților !!!

Păi dacă ați cărat noaptea sacii cu voturi, normal că asta produce zazanie in partid! Unii au cărat mai mult, alții mai puțin ...😛😂😅!
P.S. Dacă nu sunteți "ajutați", la următoarele alegeri nu faceți pragul!
P.S.S. Salutări de la Ciortilde !

 

Se strange

latul baroane.
Se va termina cu rizediada, fireada si tudorechiada
Vin alte vremuri, - ceva mai bune si mai corecte.
V-a zis Rizea ca ati fraudat voturile si la alegerile trecute si l-ati pus pe Tudorache ca asa a decis zdragnea si coldea.
Gata cu statul paralel si cu cel perpendicular.

#CeVaMaiPlaceSaFitiProstiti

Da, mă, da, eu știu că voi, talibanilor, sunteți convinși că luptele intestine din USR-PLUS sunt pe bază de valori, principii, puritate, competență, inteligență, profesionalism.
Că smardoila generalizată intre găștile noi, pure și altfel e pentru a avea onoarea de a face bine Romaniei și romanilor!
Ei bine, nu sunt! 😂🤪🤡
P.S. Jos Iliescu !!!

Balonul Rosu (cu secera si ciocanul) a decretat:

..."ei bine, nu sunt"!
Ce poți sa mai zici, daca un troll a decretat?
Nimic, omul trăiește din asta, nu poți sa-l lași fără painea zilnica!

Stan....balonul rosu sal bagi in *** lu matta cu

PÙLA pana la *** si la balonul galben sa-i sùgi PÙLA pana la zborala in gura ta si a mattii de CAPSUNAR , linngi in cùr toti PNL-istii care pana acum NU au facut Nimic pentru romani ,,,decat ca ia-u bagat in ca'cat si mai mult IMPRUMUTAND miliarde zeci , ca Plavanu si Suca Orban sa dea la prostime , s-o cumpere ca pe turma de oi.....fùtuva-n gura de TROLLI iddioti ca aveti si voi o parte din vina de distrugerea tarii

ha, ha, ha

baroane, se adevereste vorba aia ca hotul striga cel mai tare: "hotii". Oftica voastra cea mai mare la sectorul 1 este ca desi ati furat la greu tot n-a iesit tudorache!
Ti-am mai spus-o" nici psd-istii nu mai sunt ce erau pe vremea lui monta sau dracnea.

Falnicii nostri birjari!

Pamfletul zilei: DESPRE BIRJAR
....
"In aparentă, pare a fi un om de omenie, blajin si iubitor de animale. Personajul nostru si-a petrecut toată tineretea la coada calului, după cum vă imaginati, in conditii deloc agreabile.

Intr-un fel, in perioada tineretii sale uteciste, erau mult mai avantajati cei repartizati la coada vacii. Astia, cel putin, aveau asigurat un pahar de lapte pe zi. Condamnat să se orienteze după coada calului, singura sa călăuză in viată, birjarul s-a confruntat tot timpul cu un mediu auster.

Blajin la prima vedere, birjarul se remarcă prin răutatea iesită din comun a gurii sale. Cum să zic, injură ca la coada calului! De ce la coada calului? Simplu, pentru că dumnealui nu a avut sansa de a i se repartiza un cort.

De-a lungul timpului, s-au făcut numeroase comentarii pe seama birjarului. S-au spus vrute si nevrute. Mai mult decit atit, a ajuns exemplul suprem pentru cei cu gura bogată. Injuri ca un birjar. Trebuie să recunoastem, este singurul său titlu de glorie.

Multă vreme, plutind intr-o profundă confuzie, am crezut că birjarul este exponentul unei anumite grupări sociale. Diversi comentatori au făcut trimitere la coordonatele care tin strict de educatia sa personală. Desi s-au chinuit amar de vreme, statisticienii nu au reusit să adune in dreptul său cei sapte ani de acasă.

In general, portretul birjarului este cit se poate de simplu. De regulă, alcoolic, birjarul isi face fără jenă de cap. Injură ca la coada calului. Birjăreste o lume intreagă. Sfidează cele mai elementare reguli ale bunului simt. Ce să-i ceri unui individ care, pină mai ieri, dormea pe bălegarul calului!"

(https://www.telegrafonline.ro/despre-birjar)

"Hoțul"era de fapt candidat al PPUSL

Iar langă el era soferul lui Tudorache.
Iar langa EI,cei din comisie,xare vroiau sa verifice procesele verbale.
Inca o daca ANTENA3-K•K•T s-a facut de RA HAT

Hahah....erai aici *** penalist lia_stoenescu

stai ascuns si punctezi pe cei din ECHIPA lia_stoenescu ,diad_CH , dragos_66 ,Camelian_Propinatiu_ Inna18 etc, etc (vezi asemanarea de a creea un nick_name, hahahah am facut expres ca sa va dati seama ), si toate zecile voastre de nickuri de pederasti trans LGNT-isti etc falsi elvetieni PUPINCURISTI inversunati ai PNL-eului si postaci de mai bine de 12 ani pe ziare....JEGURILE NATIUNII ...spor la lins in cµr ....bine si profund
Allez vous faire mettre dans le trou à balle, le salame Senegalez ... Et encore, je suis poli

zalmolxis...Nu ai intrebat persaona justa ...Incearca la Mos..

MosGerila MacacPeGigi Craciun, lia_stoenescu diad_CH , sugpµla_CH , Constant, nefµtemincµr_CH ....etc , El e sde mai bine de 12 ani pe site si a spus nu de mult ca e MILIOnar ...deci plateste bine PNL-eul , dar trebuie sa suggi PÙLA si la PSD ca sa fii platit dublu cum face PEDALA elvetiala transgenre un Fot-en-cul !
va te faire enculer anche te

fara usrplus borfasii psdisti raman la putere

pe prezenta scazuta la vot, ca votantii usrplus nu se vor duce catre pnl.

cum ziceau in articol, se vorbeste prea mult despre un scandal minor si e eclipsat ridicol miza reala a alegerilor din decembrie. oricine din usrplus e mai bun decat oricine in psd si e probabil ultima sansa sa salvam tara de la faliment si dezastru. e cazul ca lumea sa se trezeasca si sa inteleaga nevoia de reforma in justitie, educatie, sanatate, economie, mediu si fara usrplus masiv in parlament nu se va intampla

@Zamolxis, Wert, BalonulRed, Attila, Stan, Lia...

si cati mai sunteti pe pagina, va AVERIZEZ ca Bizon este in rut si vrea sa va sodomizeze cu salbaticie. Sa nu spuneti ca nu v-am avertizat!

Lasati subiectul Barna, deznadejdea sexuala si intelectuala a lui Bizon, Varan si MosG1 trebuie sa va preocupe. Nu-l lasati sa-i plezneasca vreo vana! Veti fi complici la sinuciderea unui intelectual care se naste numai la fiecare 1'000 de ani! Cine va mai largeste orizontul anal, cine va mai umple de bucurie pana la amigdale?!?!?

Salvati Bizonul, Varanul si MosgUnul :)))
Rezervati un borcan cu spirt la Antipa pentru el :)))
Intre borcanul cu membrul lui Terente si cel cu creierul lui Nelu KGB Iliescu.
Merci ZIare !!! Sa va traiasca franzuzoaica, gagiilor :))))

@Bizon zis Rocco Siffredi. Pe cine doresti sa

satisfaci in primul rand?
Vad ca lista este lunga.
Iar a ta este scurta!
Imi este teama ca ai ochii mai mari ca stomacul.
In plus, nu pari sa stii pe unde sa incepi si unde sa termini...
Nu stiu daca intelegi toti termenii, dar pot sa-ti arat pe YouTube ;)

Despre ce vorbim?

Cu 6,66%, cat a obținut la votul politic (consilii județene) la abia trecutele alegeri locale, Alianța USR-PLUS nu ar intra in Parlament.
Să vezi acum liste suplimentare! Cred că la București vor vota vreo 6 milioane de romani, cei care nu obținuseră vizele de flotant la timp!
Sigur că, pentru oameni inteligenți, netalibanizați și netampiți de propagandă, nu e de mirare ce se-ntamplă acum in USR-PLUS, această cafteală generalizată intre diferitele găști progresiste, conservatoare, de stanga sau de dreapta, plicușori, mucușori, ciorditori, barniști sau habarniști.
Această oaste de stransură, plină de oameni uniți de singurul obiectiv de a se cățăra pe valul anti-psd, e pe cale să se deșire accelerat. Și nu pentru că sloganurile inepte puse in slujba lor de "influenceri" n-ar mai avea efect la fani.
Ci pentru că valul a devenit mititel, deci are nevoie de limpezire pentru a supraviețui. Asta inseamnă, obligatoriu, victoria unei găști care să devină "Partidul".
Sigur, doar proștii au crezut că ambalajul sclipicios ascundea o mare familie fericită, compusă numai din ingeri buni, competenți, corecți, profesioniști și neapărat noi, care vor lupta cot la cot pană la moarte pentru binele țărișoarei! 🤡🤪😂

 

nu mai minti...

nici nici a fost scorul acela si in plus usr nu a avut candidati in 60% din localitati.

De ce? Pai pentru ca au incercat sa aduca oameni noi, nu sa fure de la altii asa cum a facut PNL si PSD care au transferat intre ei sute de primari, atrasi cu tot felul de momeli si bani de la buget....

USR#REZIST

Draga wert, imi pare rau ca subiectul Barna a fost

ocultat de subiectul Bizon, Varan, MosG1.
USR trece pe planul 2 in fata urgentei medicale a compatriotului tau Bizon&Co.
El este seful USR#REZIST din Nice (Nisa, in romaneste). El asigura usr-plus electoratul de pe Coasta de Azur si Ferentari reunite. Nu ezita sa-i gasesti un loc in parlament , si de ce nu, in viitorul guvern.

In Franta este cunoscut pentru verbul sau nemilos si este poreclit "Langue de Pute" in cercurile REZIST#VesteleGalbene.

USR First, PNL Second :)))))
Make USR Great Again. Barna loves Trump.

https://www.youtube.com/watch?v=Qg0pO9VG1J8&list=PLKcs1UrERaDwjMCdnOJEMow1ofPl2QHO-&index=215

PS Good :))))) Doi-trei dintr-o lovitura :))))))))))))))

USR mai hot ca PNL si PSD impreuna!!!

Deci PSD+PNL=USR!!!!!!!!!!!

Gravitate

Baronul cat se plateste acum ca postaci ca vreau si eu sa ma bag. Se plateste mai bine decat mediul pe economie sau se plateste la postare. Fi bun si ajuta-ma cu niste detalii.

Singura problema e ca nu e adevarat

Acel comunicat BEC a adunat gresit rezultatele, Nu a tinut cont de rezultatele din Bucuresti si a contorizat aiurea voturile din diverse judete, punand voturile la partide numite de genul "Alianta USRPLus Braila", care cica ar fi ceva diferit de USRPlus!

Rezultatele reale la votul politic pentru consiliile locale (cel mai relevant) au fost asa: USR PLUS a obținut 748.171 de voturi reprezentand 9,34% din totalul voturilor valabil exprimate, adică 8.013.291.

Si asta doar voturi clare pentru USRPlus. Mai sunt localitati in care au fost liste comune cu PNL sau FDGR, care sunt ceva mai greu de separat ca vot politic. Mircea Kivu a incercat o ponderare si a calculat in final 10.34% scor politic pentru USRPlus.

Pentru niste alegeri locale in care USRPlus a plecat fara niciun primar si fara niciun consilier in tara (au avut consilieri doar in Bucuresti), e un rezultat bun.

La intrebarile lui Bizon, trebuie sa insist!

Ce preferati? Cuniligus, felatie sau sodomie?
Raspundeti repede. Bizon este cu ea in mana si risca sa aiba o "scapare" precoce :)

Nu-l lasati sa se stearga pe perdele!

MacGigi ...tu faci un cuplu perfect cu pretena ta

lia_stoenescu ....amandoi intelectuali , hahahahah
Ba LABBAGIULE ...ai inebunit de atata internet.
Amintesc PUBLIC ca pederastul bullangiu, MacacGigi gerila moscraciun si alte zeci de nicuru , posteaza nonstop zi de zi de MAI BINE de 12 ani pe ziare 😁

@MacGigi

V-am mai spus si altadata ca nu de putine ori nu reusesc sa va inteleg, desi stiu bine ca aveti o minte sclipitoare.

Nu am avut si nu am intentia sa va transform intr-o vedeta a forumului, asa cum s-a straduit din rasputeri userul Bizon @ co sa va faca, si cum, din pacate, va cam manifestati dvs. acum.

Si nici sa apasati pe pedala cat sa ma ridicati si pe mine la rangul de "vedetism" cu care va gratuleaza Bizon si, mai nou, ma gratuleaza si pe mine.

Sa nu va mirati ca reusiti sa atrageti negativ atentia altor useri, chiar de buna credinta, in randul carora ma numar si eu, care insa pacatuim prin aceea ca, daca lui Bizon @ co NU ii PUTEM ACCEPTA manifesarile scabroase de-a dreptul sufocante, dvs. ne este greu sa va intelegem si sa va acceptam tipul acesta de umor.

Nu va dirijez eu gusturile, dar in legatura cu acest tip de "umor" pe care eu il socotesc deplasat si cu care ati si reusit sa atrageti negativ atentia pe forum, de-a lungul timpului, nu o data v-am atentionat, rugandu-va sa-l pastrati doar pt. dvs. si cine vi-l mai intelege si accepta, din proximitatea dvs.

Eu, spre exemplu, nu-l inteleg, nu-l agreez, nu-l incurajez si va rog respectuos sa nu-mi asociati in niciun fel numele cu asfel de reflectii originale.
Am luat atitudine pe site NU IN FAVOAREA DVS., cum fals s-a speculat, ci pentru igienizarea acestui spatiu in care ne manifestam atatia si in care s-a depasit orice limita a permisivitatii.

Mai asociez, la rugamintea de mai sus, si pe aceea ca, atunci cand imi preluati mesajul catre redactie, sa o faceti doar cu unul dintre nick-uri, trimiteti-le la plimbare pe celelale doua, sau alternati-le zilnic, asfel incat sa se asocieze demersului meu ori MacGigi, ori MosGerila, ori Constant, nick-uri pe care, de altminteri, vi le cunoaste toata lumea.
Altfel nu facem decat sa amplificam ridicolul situatiei, pe care userul Bizon nu pierde prilejul sa il speculeze in interesul sau, la maxim.

A, si sa nu uit... Daca aveti ceva sa reprosati lui Dan Barna sau useristilor, face-ti-o pe alt ton si de o nitel alta maniera, nici mie, nici altora - cum nici dvs. -, nu ne surade defel sa ni se insufle ideea ca suntem incapabili sa luam singuri decizia de a ne exprima votul si de a-l dirija coerent si benefic.

Recunosc ca @wert este taliban politic, dar, fara suparare, nu este mai taliban deca dvs.
Poate ca n-ar fi rau sa va mai slefuiti, ambii, din acest talibanism, societatea romaneasca nu are nevoie sa mai fie antagonizata suplimentar.

Stiu ca nu o sa va pice bine deloc ceea ce va scriu acum, am stat aceste zile in cumpana daca sa o fac sau nu, dar cu tipul acesta de comentarii consider ca deja se sare calul nepermis.
Si, cum spuneam, coboram in derizoriu actiunea indreptata IMPOTRIVA POSTACELII SCATOLOGICE pe care Bizon a impins-o pe culmile perfectiunii.

Sa auzim de cumpatare!

Cunoașterea inseamnă libertate, necunoașterea este sclavie.

Cine i-a clocit pe Dan Barna și ai săi !?ELSA = veriga lipsa dintre Dan Barna si serviciile secrete.In 4 mai 1981 se forma ELSA, o organizatie infiintata de cinci studenti la drept din Ungaria, Polonia, Germania de est, Austria si Germania de vest cu scop de cooperare impotriva regulilor Cortinei de Fier ce separa occidentul capitalist de partea est-europeana, comunista. conform informatiilor britanicilor, cei cinci studenti care au fondat organizartia erau toti racolati de serviciile din tarile lor, presupunerea fiind ca ELSA este de fapt o constructie a serviciilor secrete care doresc formarea unor studenti la drept, intr-un mediu paneuropean, viitoare cadre pozitionate in companii, magistratura, politicieni, pioni principali in parghii de putere. la finalul anului 1995 si inceputul anului 1996. Dan Barna, actualul presedinte al USR devine vicepresedinte ELSA Romania. Cel putin asa isi anunta in propiul CV. Tot aici mai mentioneaza ca devine presedinte al organizatiei in 1998. Cu toate ca a terminat facultatea in 1998 mai ramane presedinte inca doi ani pana in 2000. Desi nu mai era student, se ocupa de managementul societatii inca un an. multumim profesorului Coja : https://ioncoja.ro/cine-i-a-clocit-pe-dan-barna-si-ai-sai/

 

bai dar

ce documentat esti gebe.
Va dau aia de la partid si biletele cu datele necesare?
Traiasca psd!

Hombre, gebeleá nu este un forumist acolo,...

... el este un profesionist.

problema usrplus e prezenta la vot in diaspora in vreme de pandemie

basescu poate scoate mai multe voturi la parlamentare. prioritatea usrplus ar trebui sa fie voturile din diaspora, nu batalia listelor (barnaienii lui coldea ii "iepureaza" pe nicusoristii lui magureanu cu ajutorul ciolosistilor europeni ai vulpii. apropo de vulpea, l-a mai vazut cineva in public?)

 

Explicațiile lui Barna nu m-au convins deloc!

De fapt, am inceput sa-l suspectez din momentul in care Nicușor Dan a părăsit partidul pe care el il inființase: l-a părăsit fără zgomot, ca un domn!

 

nu e chiar asa...

1. Nicusor l-a adus si pe Barna in partid
2. Nicusor a plecat in momentul, in secunda daca vrei, cand aproape toti i-au transmis ca USR trebuie sa biocoteze referendumul pt familie (initiat de BOR si Draknea). Nicusor a zis ca nu poate sta intr-un partid care boicoteaza referendumul, ca majoritatea oamenilor din Romania vor valida referendumul si el are alte principii si e alaturi de biserica. Asa ca a demisionat imediat, desi era seful partidului!!!!
Cine a avut dreptate pana la urma? Nu cumva marea masa de simpatizanti USR care au trantit referendumul si l-au bagat pana la urma pe Draknea intr-un colt din care nu a mai iesit....

opinia mea este ca usrplus e o creatie de autori

din umbra, care au observat ca exista un vid politic in privinta reprezentarii generatiilor tinere si a aspiratiilor acestora. ce lipseste la usrplus este un program politic vocal, simplu si clar, cu cateva idei de forta, usor de tinut minte de alegatori. sa stie alegatorii cu ce se diferentiaza usrplus de restul partidelor obosite ale epocii iliescu. epoca iliescu a adus romania la stadiul de colonie economica straina, in care profiturile companiilor sunt taxate cu 10% si forta de munca autohotona este taxata cu 50% la veniturile minime (impozit, contributii, tva). epoca iliescu a creat o burghezie compradora corupta a bugetarilor platiti regeste si emigrarea unui sfert din populatie. forta de munca activa care se simte abandonata de stat. placinta nationala nu se imparte corect in aceasta tara, conform contributiilor efective. ce schimbari propune usrplus in problemele cheie ale tarii? cu ziaristi poetici si brancardieri paraciosi care dau indicatii pretioase femeilor de serviciu din spitale nu se face politica de top.

Cred ca retragerea lui Nicușor legata de...

...referendumul ala a fost mai mult un pretext, omul nu se mai simțea bine in noua atmosfera!
Zic asta fiindcă Nicușor ar fi acceptat varianta ca fiecare sa voteze la referendum cum il indemna inima, n-ar fi fost nici o problema!

Asertiunea " Este mai bine sa dai decat sa primesti" este atribuita

in mod eronat unui boxeur. Barna ar trebui sa-si insuseasca acest aforism.
Sa declari ca scandalul este o caracteristica a democratiei, spune multe despre acest om. Vi-l imaginati pe Barna presedintele Romaniei?!?!? Pana si "telectuala" veorica l-a lasat cu ochii in soare :)))

Din Diaspora, eu voi vota pentru listele PNL si PMP. Fara nici un dubiu.
De ce? Simplu. Ce program de guvernare sau management al situatiilor de urgenta medicala si economica are USR? Azi suntem in 16 octombrie. Pe 6 decembrie romanii vor vota. Iar Barna ne abureste cu democratia de harmalaie?!?!? Cred ca trenul nu mai este in gara...

mosberila...

...argumentele unde sunt? Trebuie sa-ti sustii acuzatiile cu argumente.Exista diaspora romanească in Rusia,ca sa votezi tu din Diaspora? Esti pur si simplu ridicol chiar si pentru un troll rus,demonstrand materialul uman de calitate inferioara a serviciului rus de subminare mediatica indreptat contra Romaniei.
Arunci cu epitete absurde si notiuni de neinteles,ai un nivel de discutie bolovanos, posezi impertinenta ignorantului care se pretinde doct,starnind hohote de ras si invitand la batjocura.
Nu te mai indigna atunci,cand in loc de raspunsuri civilizate primesti palme grele peste ceafa de la forumisti precum Bizon...meriti.

MosBerila e perturbat sau mai bine zis turbat de

la vieille peau lia_pizdescu mare specialista la instrumentele de suflat
si saxofonista profesionista va sufla in dramba si in strunga si a iesit la pescuit poate vreun vaduv cu ceva bisrari ....ca, vremuri grele

Ba B.oule !

.

Ce ......

...il ute grija pe ziare punct com ca meschinul ala de Vlad Teohari a primit un sut in dos de la cei care au votat candidatii USR? Mai bine aveti grija ca in timp ce useristii au discutii in contradictoriu in bucataria lor interna,penelistii si pesedistii fura de rup bugetul,delapideaza,dau bani cu dedicatie,fac legi cu dedicatie si baga sub pres dosare importante.
Un singur lucru e mai mizerabil decat clasa politica din Romania.....presa din Romania,cea care a avut o contributie hotaratoare la mentinerea la putere a mafiei politice cu filogenie fesenisto-iliesciana,adicatelea psd,pdl/pnl,udmr si alti prichindei cu rol de balama

 

Cam asa, presa a inflamat enorm un subiect minor

Presa a avut grija sa faca din listele USRPlus pentru parlamentare marele scandal al zilei. Pentru ca un candidat a fost invalidat de o comisie interna si inca 5-6 parlamentari in functie nu au mai prins pozitii eligibile (dupa VOTUL dat de delegatii din filiale, nu din decizia conducerii)

Chestia asta a acoperit tot: si pandemia si numarul urias de cazuri si comunicarea facuta parca la betie de catre guvern si mizeriile facute recent de CCR la cererea PSD. A acoperit si numeroasele targurile urat-mirositoare din parlament in care PNL si PSD isi paseaza mingea de la unul la altul: tu il votezi pe al meu, eu il votez pe al tau, tu votezi legea prin care ANCOM e calarita total politic, eu iti votez legea prin care sefii de la ASF scapa de orice posibila acuzare penala si mai capata si ei niste bani de buzunar si tot asa.

Evident, invalidarea lui Vlad Teohari a fost mare nenorocire a Romaniei, dovada cea mai clara ca USRPlus e de nevotat.

Deci, ramanem cu PSD si PNL la butoane. No, bine, vad ca e ca in bancul cu vanatorul care se tot intorcea in padure dupa urs. Unora de fapt le place ce primesc.

v_sile , ciné te-a invatat sa deschizi un cont ?

lia_stoenescu ,diad_CH , dragos_66 ,Camelian_Propinatiu_, etc,etc....sau sheful v_ostru , IMPOSTORUL MosGerila Craci,etc.... impostori, -oare, s. m. și f.
Cititi si dati mai departe .....hahaha 😂

https://www.dex.ro/impostor

Lasa_i da_le pace , in PZDA mamii lor de JEGURI

au fost la scoala impreuna la sùpt pùla PNL_ista

Este groasa rau de tot :))))

MosG1 16:25 converseaza cu el insusi, Bizon 16;29.

A depasit sindromul de la Tourette, acum are simptomele unei schizofrenii acute. Din pacate locurile in institutiile specializate sunt ocupate. Tare imi este teama ca veterinarul care il trateaza o sa-i faca injectia finala :))))

@MosGerila, 17:25

M-ati facut sa rad cu lacrimi.
Nu remarcasem.

Iacata si o parte pozitiva in toata scatologia asta.

lia-stoipulescu..Vai , dar ce reactiva si excitata

sunteti la comentariile lui Mos Gerila ....la numai cateva minute ati avut orgasme multiple ..si nu v-ati putut abtine din FLATULENTE.....impresionant!!
Locuiti impreuna sau stati la aceeasi adresa cu IMPOSTORUL Mosneag Pederast tapette suisse ...? stiti, pe malul Lacului ...

@Lia 17:41.Adevarul despre problemele existentiale

ale bietului BOZON (sic) sunt evidente in aceasta secventa geniala:
https://www.youtube.com/watch?v=xM1MNPKYl5g

A avut o surpriza la inceput de cariera :)))))

@DrAgnea 17:34 & 17:40.

Nu stiu ce va face sa credeti ca am leafa la Sputnik.
Sau ca domiciliul meu ar fi in Russia :)))

Dar stiu ca sunteti un mic taliban complet imbacsit in verbiajul usr si lipsit de cea mai vaga urma de cultura. Nivelul de intelegere a unui text scris, de care faceti dovafda, ma indretateste sa va calific drept un analfabet functional, care poate citi, dar nu poate intelege.

Desigur, nu te pot impiedica sa te agati de comentariile mele ca paduchele pe coada cainelui. Te invit mai bine sa colaborezi cu Bizon&Co. Este mai apropiat de vocabularul tau si de nivelul tau intelectual. Nu uita sa te dezinfectezi dupa fiecare contact cu susnumitul :))))

Ba CAINE de gunoiera MosGerila ...etc vezi ca Lia

staipizdescu , te-a flash-at , esti trecut pe lista ei si te asteapta sa-i dai limbbi in PZDa ca altceva NU POTI , labbagiu cum esti de 1 2ani pe internet , pederast gaozar ...dar trebuie s-o inviti la tine pe mamul Lacului sa-i arati stiuca , adica lozul , daca nu ai ....ciontinua sa faci LABBA si sa postezi pe ziare , ca esti tareeee !!!

prost !!

Adevarnul e ca Barna chiar a incasat-o

Dau toti in el ca in toba. Deja e mult prea mult, gasesc des scrise chestii de genul "dictator", "bolsevic", "stalinist", "mai rau ca baronii PSD". Greu de zis cati sunt sinceri in ce scriu si cati sunt cu "misie de la partid", stim noi de care partid e vorba.

Discutam pana la urma de o persoana decenta, care nu a luat-o niciodata pe aratura pana acum si care chiar s-a chinuit sa gaseasca o cale de mijloc intr-un partid "tanar si nelinistit", care creste rapid (de la 50 de organizatii la 1000)

Doar un exemplu despre "dictatorul" Barna. Cei mai rai critici dupa prezidentiale, care i-au cerut demisia si i-au contestat campania au fost Tudor Benga, Cosette Chichirau si Stelian Ion. Cum i-a pedepsit dictatroul de Barna? Tudor Benga a candidat la sefia CJ Brasov (a iesit pe doi) si acum e cap de lista la Brasov. Chichirau a fost candidatul USRPlus la primaria Iasi (a iesit pe doi) si acum e cap de lista. Stelian Ion a candidat pa primaria Constanta (a iesit pe 3) si acum e cap de lista la Constanta. Rad unii ca Ciolacu, Orban, Basescu sau Dragnea de crapa cand vad cum arata un sef dictator de partid in persoana lui Barna.

 

avanpremiera pentru viitoarea arhitectura parlamentara

pnl 40%, psd 28%, usrplus 11%, pmp 8%, udmr 7%, proalde 6%. schimbarea este clara, majoritatea psd dispare. vor face pnl si usrplus singuri majoritate parlamentara si guvern? sau vor avea nevoie si de pmp si udmr?

@lia_stoenescu 15:40. Definitia BIRJARULUI pe care o descrieti

este un frumos eseu literar, care trece pe langa BIRJAR ca apa pe gasca. Vocabularul birjarului este redus la cateva interjectii, grohaituri, flatulente pseudo-intelectuale, urme de franaj de urgenta in lenjeria intima.

Birjarul in chestiune este pur si simplu suferind de "sindrome de Gilles de la Tourette". Un exemplu cinematografic este elocvent:
https://www.youtube.com/watch?v=fFn0llYqM8w

Nu exista tratament psihiatric de succes. Bizon, Varan, MosG1 are doua alternative: ori se ineaca in propria promiscuitate, ori Ziare.com isi ia rolul in serios. Ceea ce publica acest individ nu poate fi catalogat drept libertate de expresie! Iar asta se poate intoarce impotriva redactiei Ziare.com

Pun intrebarea publica: ce credeti ca este bine de facut, atat din partea Ziare.com cat si din partea colegilor de comentarii?

 

Ded Moroz

Tot un fel de birjar esti si tu,dupa nume

lia_pizdescu toti am inteles ca ati ras cu lacrimi

va placut cand a spus ca :
-"Este groasa rau de tot :))))"

In rest nu este nimic interesant pentru tine !

B.ou esti tu,rus imputit

.

Imi aduceti aminte de povetele

vechiului meu prieten @Studentul_prapadit, care imi spunea mereu: "Nu dati margaritare porcilor!"

Ce sa va raspund?
Fiecare cu armele din dotare...

PÉTASSE , spune .....inghiti copii vivanti s-au ii

pui la borcan , cine stie cati i-ai folosit ca proteine , currvele franceze adora , si mai ales l'éjaculations faciales ....tie iti place TOTUL . BABET vieille pute

inaintea regimului dragnea, acest forum nu era divizat atat de

inaintea regimului dragnea, acest forum nu era divizat atat de violent ca astazi. nu existau psihopati descreierati care sa polueze forumul cu atacuri la persoana si potop de injuraturi de cea mai joasa extractie. faptul ca ziare.com nu ia masuri impotriva acestor creaturi josnice ridica multe semne de intrebare. probabil ca au alta agenda. a dezbinarii violente a societatii romanesti. chiar daca i-au dat afara pe nea pitzigoi si ioana ene si a venit alta echipa, ziare.com nu este proprietatea clanurilor interlope mioritice. ziare.com face parte dintr-un fond de investitii american controlat de niste evrei traditionali din new york (cu kippa si perciuni). nu avem nevoie aici de neomarxisti si agitati blm in varianta mioritica. ziare.com sa mentina decenta pe acest forum. lupta de idei nu inseamna cine injura mai tare si umple forumul cu hardaie de zoaie.

Băi tovărășele.

Cand te sparge interlopul in prag de seară, e duolșșie?
Cand tre să plătești taxe de trecut pe stradă la niște ciorromellsky, te simți tratat bine?
De pe unde ne scrii matale, probabbell că da, nu ssă iesixxxtă așa ceva.
Yazzy...cand a fost ultima dată cand ai convins vreun traficant de carne vie...droguri, ceva, cu dulceața vorbei tale, să urmeze "Domnului" și s-o lase cu zză wicked ways?
Țță ciudă fiindcă vrei...ceva ...să trăăăiaaaasscă-n-veci saaaviiiețțȚul....ceva.

BRAVO, BĂRNIUȚ!!!! om fain ești!

Zllllee guerro-guerro de zgomottacci...NUMMA despre ass-ta auzi...mOare dezamăgire și "plupptte cisterne".
Toți numma după bani, după brekkiiiniusss....
Și toate labbellelle astea diasporene...ce știți voi, bă, despre ce vrea Diaspora?
V-ați băgat acolo ca ciumeccii, că nu era cine să ocupe posturile, ș-acuma vreți reguli speciale, ăă?
Prea v-ați luptat tare, no? Voturile di-ass-porezze, ce mai!!!...voi le-ați adus....vvănn guerro de uscătouerres.
Nici dreakku nu vă știe, și de "făcut" ați făcutoklămppănit, cam atat.
Despre asta e vorba, despre a băga greuccennește și de a NU avea satisfuckție după, de a NU ajunge tu la cașcaval și in general băgat FĂRĂ cașcaval, fără toantă pannamerra.
Dacă nu mere, la gară, băiețași, la tukkașou, cu vboi.
BRAVO, BĂRNIUȚ!!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor