Dan Mircea Popescu: Interimatul lui Vasile Blaga este neconstitutional

Joi, 01 Octombrie 2009, ora 13:35
3535 citiri
Dan Mircea Popescu: Interimatul lui Vasile Blaga este neconstitutional
Foto: Realitatea TV

Vicepresedintele PSD Dan Mircea Popescu sustine ca interimatul lui Vasile Blaga la conducerea Ministerului de Interne este neconstitutional.

"Interimatul domnului Blaga este neconstitutional, pentru ca nu exista interimat in momentul revocarii unui ministru, conform articolelor 106 si 107 din Constitutie", a declarat Dan Mircea Popescu la Realitatea TV.

In opinia sa, trebuia ca in locul lui Dan Nica sa fie numit "un ministru plin. (...) Orice constitutionalist poate sa confirme acest lucru".

Vicepresedintele PSD a mai afirmat ca numirea lui Blaga se inscrie intr-o suita de acte neconstitutionale emise de Guvern in ultima vreme, printre care si ordonanta adoptata miercuri in Guvern cu privire la desfasurarea referendumului pentru modificarea structurii Parlamentului.

Ce prevede Constitutia

ARTICOLUL 106

Functia de membru al Guvernului inceteaza in urma demisiei, a al Guvernului revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, a decesului, precum si in alte cazuri prevazute de lege.

ARTICOLUL 107

(1) Primul-ministru conduce Guvernul si coordoneaza activitatea membrilor acestuia, respectand atributiile ce le revin. De asemenea, prezinta Camerei Deputatilor sau Senatului rapoarte si declaratii cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate.

(2) Presedintele Romaniei nu il poate revoca pe primul-ministru.

(3) Daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, sau este in imposibilitate de a-si exercita atributiile, Presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primuluiministru, pana la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor, inceteaza daca primul-ministru isi reia activitatea in Guvern.

(4) Prevederile alineatului (3) se aplica in mod corespunzator si celorlalti membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioada de cel mult 45 de zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#dan mircea popescu, #interimat Blaga interne, #constitutionalitate interimat Blaga , #stiri politice