Daniel Buda: Limba oficiala este romana

Sambata, 13 Martie 2010, ora 21:42
1232 citiri
Daniel Buda: Limba oficiala este romana
Foto: Ziua de Cluj

Legile tarii si Constitutia Romaniei trebuie respectate, cu referire la demersurile alesilor locali din Covasna, Harghita si Mures, care cer oficializarea limbii maghiare in cele trei judete, spune presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, democrat-liberalul Daniel Buda.

"Romania are in momentul de fata o Constitutie care reglementeaza in mod clar si explicit ca limba oficiala este limba romana, astfel incat orice decizii luate intr-o zona sau alta sunt decizii care contravin Constitutiei si nu pot fi luate in seama", a declarat deputatul Daniel Buda.

Alesii locali din Secuime au votat pentru oficializarea limbii maghiare

Vadim Tudor: Autonomia secuilor, terorism impotriva statului roman

El a mai spus ca Romania este un exemplu in Europa in ceea ce priveste respectarea drepturilor minoritatilor.

"De asemenea, Legea 215 a administratiei publice locale reglementeaza foarte clar faptul ca acolo unde populatia maghiara este peste 20 la suta are dreptul sa vorbeasca limba maghiara, astfel incat eu cred ca in Romania, in momentul de fata, drepturile minoritatilor - atat ale celei maghiare, cat si alte altor minoritati- sunt respectate.

Izsak Balazs: Autonomia Secuimii trebuie acceptata mai intai de opinia publica

Maghiarii cer autonomie pentru toate regiunile istorice din Romania

Mai mult, modelul Romaniei este preluat in spatiul UE", a subliniat democrat-liberalul clujean.

Aproximativ 300 de primari si alesi locali din Harghita, Covasna si Mures au participat, vineri, la cea de-a doua Adunare a Alesilor Locali din Secuime, unde au votat ca limba maghiara sa fie declarata oficiala in aceasta zona si ca 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sa fie zi libera.

Proiectul de oficializare a limbii maghiare spune ca limba maghiara este limba oficiala in Tinutul Secuiesc, avand un statut identic cu limba oficiala a statului, orice cetatean cu domiciliul in Tinutul Secuiesc are dreptul sa foloseasca liber si in aceleasi conditii ambele limbi, atat in scris, cat si oral.

De asemenea, participantii au mai votat ca ziua de 15 martie (n.r. Ziua Maghiarilor de Pretutindeni) sa fie declarata sarbatoare oficiala cu caracter local si sa fie zi libera, precum si inaintarea catre Parlamentul Europei a unui memorandum, prin care se cere numirea unui raportor european pentru aceasta zona.

Reprezentantii UDMR si PCM au organizat anul trecut doua astfel de adunari ale alesilor locali din Secuime, primii la Miercurea Ciuc si ceilalti la Odorheiu Secuiesc.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#limba maghiara oficiala, #limba maghiara Constitutie, #autonomie Tinutul Secuiesc , #stiri politice