De ce a acceptat Ciucă să devină o marionetă

Autor: Dan Popa - radio-jurnalist
Luni, 01 Noiembrie 2021, ora 15:52
5860 citiri

La ultima conferință de presă comună, Florin Cîțu declara, optimist, că guvernul Ciucă va trece de Parlament, în timp ce premierul desemnat l-a contrazis categoric, obligându-l pe noul președinte al PNL să dea ochii peste cap, a dezamăgire.

Probabil că cei din #echipacâștigătoare, în frunte cu #caștigătorulsuprem, s-or fi întrebat: cum să-l contrazică Ciucă pe șefu’ în fața jurnaliștilor, de față cu el?

În realitate, eu nu cred că Nicolae Ciucă e prost. Mai degrabă cred că generalul în rezervă îl disprețuiește pe Florin Cîțu, așa cum o fac și cei 93% dintre românii care au votat la ultimul sondaj de opinie (în ceea ce privește popularitatea oamenilor politici), și că a acceptat acest rol ingrat doar pentru că îi era dator președintelui Iohannis. Pentru că mulți se întreabă: de ce Nicolae Ciucă a acceptat mandatul de a forma un guvern, după ce declarase, cu doar câțiva ani în urmă, că nu se va implica în politică și, mai ales, de ce nu și-a depus mandatul atunci când a constatat că nu poate forma o majoritate care să-l susțină?

Ei bine, pe vremea când Carmen Avram asculta discursurile Vioricăi Dăncilă în buclă, poate vă mai amintiți că PSDragnea dorea să-i dea a treia cizmă generalul Nicolae Ciucă de la conducerea Statului Major al Armatei, după ce acestuia îi expirase mandatul. Atunci, Iohannis s-a opus și i l-a prelungit, în pofida faptului că nu avea această atribuție, deoarece atât numirea, cât și eventuala prelungire a mandatului se fac la propunerea ministrului Apărării, cu avizul primului ministru.

Prin urmare, Ciucă nu avea cum să-l refuze pe președinte și a trebuit să joace rolul de marionetă impus de Cîțu și de echipa sa. Am spus "rolul de marionetă" pentru că, în realitate, Nicolae Ciucă nu a avut nici un cuvânt de spus nici în ceea ce privește „negocierile” cu celelalte partide, cu atât mai puțin în alcătuirea guvernului PNL-UDMR.

Senzația mea este că Iohannis, deși are un dinte împotriva USR, a fi acceptat, în cele din urmă, condiția acesteia de a reface coaliția (adică, fără Cîțu), realizând că USR este de preferat PSD, pentru că, în cazul în care PNL s-ar fi combinat cu PSD, credibilitatea lui Iohannis s-ar fi evaporat de tot (după ce, din același sondaj pomenit mai devreme, rezultă că încrederea în Klaus Iohannis a scăzut în ultimele săptămâni de la 30% la 14%!), după ce ani de zile actualul chiriaș de la Cotroceni ne-a tot spus că Peee-Seee-Deee este cauza tuturor relelor. Atunci când Iohannis îi ținea partea lui Cîțu, declarând public că „nu există motive pentru ca guvernul Cîțu să demisioneze sau să fie demis”, și arunca toată vină pe USR, era pentru că se baza pe faptul că USR nu va ieși de la guvernare, indiferent de umilințele la care ar fi fost supusă.

Iată, însă, că Florin Cîțu și echipa lui distrugătoare au dat, la rândul lor, o lovitură de teatru, opunându-se voinței Tătucului și declarând fățiș că USR merită pedepsită pentru că nu a luat bătaie în tăcere și supunere, ca orice femeie care ține la familia sa. Nesupunere pe care, iată, Iohannis nu o luase în calcul și, prin urmare, încă nu știe cum să reacționeze la ea, deși asta îi știrbește și mai mult autoritatea, deja știrbită grav de sondaje. De aici, cred că putem trage concluzia că Iohannis a scăpat de sub control autocarul guvernării, tocmai când coborâm o pantă lungă și abruptă, plină de curbe periculoase, fără direcție și fără frâne. Iar în acest autocar nu se află doar Cîțu și ai lui, ci și întreaga Românie.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



#Florin Citu, #PSDragnea, #PNL, #UDMR, #nicolae ciuca , #stiri politice