De ce ar putea ramane Romania fara comisar european?

Duminica, 25 Mai 2008, ora 15:25
2652 citiri
De ce ar putea ramane Romania fara comisar european?

Europarlamentarii romani nu par a fi constienti de puterea pe care o au la Bruxelles. Poate tocmai din aceasta cauza, daca nu cumva din nepasare, demersurile lor in interesul tarii noastre nu sunt vizibile. Ba, mai mult, rareori acestia reusesc sa aiba un punct de vedere comun in Parlamentul European.

Pe de alta parte, nici Romania nu a luat in serios postul de comisar European. In 2006, Varujan Vosganian a fost nominalizat pentru aceasta functie, dar candidatura acestuia a fost respinsa. Un lucru neobisnuit pentru ca, in general, fiecare tara este atenta la reprezentantul sau in UE.

Leonard Orban a fost acceptat apoi in functia de comisar european pentru Multilingvism in Comisia Barroso. Portofoliul multilingvismului, acordat lui Leonard Orban, cuprinde traducerile, interpretarea si oficiul pentru publicatii oficiale al Uniunii Europene. Postul lui Orban a fost constituit prin impartirea portofoliului comisarului pentru Educatie, Formatie, Cultura si Multilingvism, Jan Figel (Slovacia).

Asadar, Romania s-a ales cu un post mai putin important. In schimb, Bulgaria a primit postul privind protectia consumatorului - cel ocupat de Meglena Kuneva. Interesant este, insa, ca Jose Manuel Barroso ar fi oferit acest post - mult mai important - Romaniei. Din lipsa de oameni capabili nu am putut trimite un politician priceput in acea functie.

Asa ajungem la intrebarea care ne macina. De ce ar putea ramane tara noastra fara reprezentant in Comisia Europeana? Pentru ca din 2009 sunt anuntate reduceri masive ale personalului UE.

Din 2009, cu urmatoarea Comisie Europeana, nu mai exista o garantie ca fiecare tara va avea un comisar, caci potrivit tratatului de la Nisa, in momentul cand se ajunge la 27 de membri se trece la principiul rotatiei, deci nici una dintre aceste tari nu va avea grantia ca va avea un comisar dupa aceasta data.

Este de asteptat ca Romania sa piarda postul de comisar pentru multilingvism, pentru ca acest domeniu nu reprezinta o prioritate in UE. Desigur, acesta nu va fi singurul post desfiintat.

In plus, comisarul european pentru multilingivsm, Leonard Orban, s-a gandit sa-l ajute in campania electorala pe fratele sau, Ludovic Orban, candidatul PNL pentru Primaria Capitalei, fara sa ceara acordul presedinteleui CE, Jose Manuel Barroso.

Codul de conduita al comisarilor europeni mentioneaza ca orice membru al executivului UE trebuie sa-l informeze in prealabil pe presedintele Comisiei cu privire la intentia sa de a participa intr-o campanie si la rolul pe care il va juca in respectiva campanie.

Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Romania, #Leonard Orban, #europarlamentari, #comisar european, #Tratatul de la Nisa , #stiri politice