De ce e nevoie pentru o noua ordine mondiala?

Autor: Ana Ilie
Marti, 05 Mai 2009, ora 23:53
10296 citiri
De ce e nevoie pentru o noua ordine mondiala?
Foto: Reuters

Cand se va incheia actuala criza economica mondiala ce va urma? Expertii au emis mai multe scenarii, dintre care unul pare a castiga teren: criza financiara, incalzirea globala si epuizarea resurselor energetice ale planetei cer impunerea unei noi ordini mondiale.

Scenariul pasivitatii presupune ca parghiile brutale, auto-corectoare, ale capitalismului, sa fie lasate sa se manifeste liber in continuare, tinand in acelasi timp sub control datoriile adancite de interventiile corective guvernamentale, noteaza The Guardian.

Asa ca, daca somajul ajunge la cote de neimaginat acum un an si economia scade cu mai mult de 5%, guvernul nu va face nici o interventie, sperand in puterea de autovindecare a sistemului.

Scenariul minimalist presupune ca, o data ce politicile guvernamentale de lupta impotriva crizei au inceput sa aiba rezultate pozitive, sa se rezume atitudinea pasiva.

Desigur, trebuiesc tratate cele mai evidente cauze ale crizei financiare pentru a preveni o revenire a problemei, insa, in rest, interventia trebuie sa fie minimala, ceea ce va conduce la o noua era de crestere si prosperitate.

Aceasta abordare, mult prea statica pentru aceasta epoca, ignora fortele profunde care fac revenirea la status-quo-ul din urma cu un an imposibila: schimbarea puterii globale catre Asia, politicile climatice si cu privire la energie, retrasarea granitelor dintre stat si piata.

In fine, adeptii scenariului reformarii ordinii mondiale cred ca trebuie creat un nou echilibru intre prabusirea sistemelelor sovietice din anii '80 si prabusirea pietelor libere.

Noul aranjament mondial ar trebui sa pastreze dinamica si inventivitatea pietelor insa nu poate ceda in fata constrangerilor cu privire la dezvoltarea durabila in domeniul financiar, politic, industrial si de mediu.

Noua ordine mondiala ar insemna si un sector financiar mult mai redus, dar si o reechilibrarea intre acesta si capacitatea industriala. Tarile ar trebui sa faca din strategia retehnologizarii industriei cu ultimele inovatii high-tech o prioritate, intr-un parteneriat intre guvern, industrii si sindicate.

Lumea se confrunta cu o tripla criza- criza financiara, incalzirea globala si epuizarea resurselor energetice ale planetei.

Este iminenta atingerea "platoului" in productia de petrol, ce ar conduce la o diminuare cataclismica a acestei resurse in decurs de 40 de ani - in cazul gazelor naturale, s-ar ajunge la "fundul sacului" in 100 de ani.

Majoritatea oamenilor de stiinta sustin ca, daca se mentine tendinta actuala, lumea va avea in decurs de 100 de ani o temperatura cu 3-4 grade Celsius mai ridicata decat in epoca pre-industriala.

Aceasta situatie ar conduce la distrugerea culturilor agricole, biodiversitatii si rezervelor de apa, care ar ameninta supravietuirea majoritatii oamenilor de pe planeta.

Pana acum, raspunsul politic la aceste amenintari a fost ca si inexistent. Nu poate exista insa o noua ordine mondiala durabila care sa nu raspunda la aceste trei amenintari impreuna, deoarece toate sunt interconectate.

In loc sa fie privita ca o criza,actuala situatie ar trebui privita ca o oportunitate. Se intampla extrem de rar ca beneficiile unei politici coerente in domeniul mediului, industrial si financiar sa coincida atat de bine.

Motivul pentru care capitalismul neoliberal s-a prabusit a fost ca trebuia sa genereze continuu credite, pentru a genera tot mai multa cerere si a mentine sistemul in functiune.

Acum, cand e limpede ca o astfel de situatie este nesustenabila, singura sursa de cerere cu capacitatea de a scoate lumea din profunda recesiune este de-carbonizarea globala.

O strategie negociata global in acest sens ar conduce la reducerea cu 80% a emisiilor de carbon pana in 2050, asa cum cer oamenii de stiinta si ar conduce la o crestere accelerata a surselor de energie regenerabila, pentru a contracara epuizarea combustibililor fosili.

Prin impunerea tehnologiilor sarace in emisii de carbon intr-un nou val de industrializare globala, tarile in curs de dezvoltare ar cunoaste o inflorire care le-ar aduce intr-un parteneriat echilibrat cu Occidentul- o conditie esentiala a unei noi ordini mondiale.

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#criza economica internationala, #noua ordine mondiala , #stiri politice
Comentarii
Poza AIUREA AIUREA
AIUREA AIUREA
rank 5
ESTE NEVOIE DE O NOUA ORDINE MONDIALA PENTRU CA BASESCU SA TREACA PE LOCUL CE ISE CUVINE, IN OPOZITIE, PE LOCUL 2