De ce ma duc la vot? Pentru dreptul la vot s-a murit

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 10 Decembrie 2016, ora 07:00
8282 citiri
De ce ma duc la vot? Pentru dreptul la vot s-a murit

Nu am lipsit niciodata de la alegeri. Nici macar de la imposibilele prezidentiale din 2000, Iliescu vs. Vadim. Oferta de atunci mi s-a parut demotivanta, si nu ascund ca si anul acesta o gasesc la fel, dar am considerat ca lipsa de la vot nu este o optiune, nu e o forma de protest.

De ce? Pe de-o parte, pentru ca oricand poate fi confundata cu indiferenta. Indiferenta nu e protest, ci indolenta. Si daca noi insine suntem indiferenti in raport cu propriul viitor, nu vad cum am putea astepta de la cei care ne conduc dedicare si responsabilitate.

Niciodata nu poti pretinde mai mult decat oferi, nu poti pune pentru altii un standard mai inalt decat cel fixat pentru tine insuti. Celor indiferenti cred ca merita sa li se intample orice.

Pe de alta parte, ar fi bine sa nu uitam niciodata cum ne-am recuperat dreptul la vot. Nu vreau sa fiu patetica, dar cred ca avem datoria, cu atat mai mult cu cat suntem in luna decembrie, sa nu uitam ca in urma cu 27 de ani mii de oameni, probabil nici nu vom sti niciodata cati, au murit pentru ca romanii sa isi poata alege conducatorii.

Cum a fost sau nu confiscat sacrificiul lor, ca astazi noi avem sau nu pe cine alege, cum a evoluat clasa politica, sunt cu totul alte discutii. Dar fapt este ca pentru dreptul la vot s-a murit. Si acest sacrificiu suprem trebuie respectat prin minimul efort de a intra in cabina de vot.

Ce faci in ea cu buletinul, unde pui stampila, ca pui una sau mai mult stampile, de abia acolo cred ca incepe optiunea sau protestul. De-abia de acolo incepe raportarea la realitatea electorala concreta. Dar simpla prezenta la vot cred ca tine de respectul pentru sacrificiul unor semeni. Si de respectul fata de democratie.

Ne-am obisnuit cu acest sistem, vorba lui Churchill, cel mai prost cu exceptia tuturor celorlalte. Este deja un dat pe care nu-l mai valorizam, asa cum nu mai valorizam faptul ca e suficient sa deschidem robinetul ca sa curga apa, o banalitate care pentru milioane de oameni ar fi o minune.

Democratia, imperfecta cum este ea, reprezinta o valoare extraordinara pe care trebuie sa o respectam la justa valoare. Oricate neajunsuri concrete are intr-un moment sau altul, este oricum mai buna decat totalitarismul, dictatura, oricat de "luminate" ar fi ele. Iar votul este fundamentul democratiei, fara alegeri ea nu exista.

Cat priveste directia votului, nu indemn pe nimeni sa aiba o optiune intr-un sens sau altul. Dar cand alegeti cred ca ar fi bine sa nu uitati un lucru: indiferent cine sunt purtatorii de mesaj, indiferent in ce ambalaj e impachetata oferta, cei carora le dati puterea sunt fix cei pe care puneti stampila si nimeni altcineva, pentru ca votul e direct.

Si oricat de plin e sacul cu promisiuni, Mos Craciun nu exista decat in copilarie, cand depinde tot de bugetul parintilor, adica de prozaicele realitati ale cifrelor.

Cei de pe lista, cu competenta lor, cu profilul lor moral si penal, cu asumarile sau eschivele lor, cu realismul lor, sunt cei care vor detine puterea in urmatorii 4 ani in care nu ii veti mai putea controla in niciun fel.

Important nu e ce va promit acum, nu e poza pe care v-o vand acum, ci evaluara masurii in care ei sunt apti sau doritori sa respecte aceasta poza si daca ea este una adevarata sau "fotoshopata".

Indiferent cat de tare ne displace votul pozitiv, el este singurul care rezista, de la care putem avea asteptari. Votand doar impotriva unei spaime sau furii poate ca eviti acel rau, dar nu ai nicio garantie ca vei obtine ceva mai bun.

Asadar, tot ce va pot dori pentru ziua de duminica este multa intelepciune. Aceea a respectului pentru vot si a alegerii in sine. Stiu ca este exact ceea ce, din pacate, nu numai la noi, caracterizeaza cel mai putin optiunile, dar fara ea eu nu cred ca avem vreo sansa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri parlamentare 2016, #alegeri 11 decembrie , #stiri politice