De ce pro sau contra Basescu?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 14 Martie 2009, ora 19:52
3930 citiri
De ce pro sau contra Basescu?

Viata politica din Romania si atitudinea electoratului, acela care inca mai este interesat de asa ceva, au devenit periculos de polarizate, iar atitudinile si argumentele taberelor periculos de radicalizate. Pro sau contra Basescu, la asta se reduce totul.

Pentru adeptii sai, presedintele este perfect, infailibil, absolut, iar atunci cand un derapaj nu mai poate fi sub nicio forma negat, el devine, de fapt, pretul vreunei manevre abile si neintelese ale carei efecte benefice pentru tara vor veni abia mai tarziu.

Toti cei care indraznesc sa-l critice pe Traian Basescu, chiar daca o fac argumentat si fara patima, sunt tonomate mituite de adversari.

Pentru tabara anti Basescu presedintele este suma relelor, lipsit de orice merit si, mai ales, vinovat pentru absolut tot ce se intampla in tara si in lume, de la seceta la inundatii, de la incalcarea Constitutiei la criza gazelor importate din Rusia.

Defectele impricinatului sunt absolute, iar citicile sunt viscerale, adesea irationale. Cine indrazneste sa-i recunoasca vreun merit lui Traian Basescu, fie el cat de argumentat si evident, este pus la zid, acuzat de pupincurism si, de multe ori, injurat cu sete.

Nici unii, nici altii nu sunt atenti la fondul afirmatiilor sau faptelor lui Traian Basescu. Totul este legat strict de persoana presedintelui.

Este adevarat, personalitatea magnetica, puternica si conflictuala a lui Traian Basescu este de natura sa nasca astfel de pasiuni devastatoare, pozitive sau negative, insa personalizarea politicii pana la un asemenea grad nu poate fi decat paguboasa si chiar periculoasa, cum spuneam.

Si daca maine Traian Basescu ar iesi brusc din scena? Sa zicem ca ar muri. Doamne fereste! (cu toata sinceritatea), dar nimic nu e niciodata exclus. Ce s-ar intimpla pe scena politica, ar fi absobita de vid, ar sucomba lipsita de singura sa miza? La cum arata acum situatia, da.

In mod normal nu personalitatea, cat o fi ea de speciala, a presedintelui, ar trebui sa fie elementul principal de atentie, ci principiile pe care le promoveaza, le respinge sau le incalca, setul de valori pe care il predica sau il practica, corectitudinea idelilor pe care le lanseaza, legalitatea actiunilor sale. Ori toate acestea nu pot fi nici 100% negative, nici 100% pozitive.

Pana la urma, de ce alegem un politician sau altul? Pentru ca e mai frumos, pentru ca se imbraca mai bine, pentru ca zambeste mai cuceritor sau pentru ideile si principiile sale?

Nimeni nu poate nega importanta carismei personale, a marketingului politic, a strategiilor de imagine. Ele sunt foarte importante dar ar trebui sa reprezinte doar un ambalaj pentru un fond consistent.

Acesta ar trebui sa conteze preponderent si functie de el ar trebuie pana la urma evaluat, criticat, sustinut un personaj politic indiferent cum se numeste el.

In Romania insa fondul nu conteaza. Adulatorii presedintelui au inceput prin a fi convinsi probabil de setul de valori promovat de acesta, insa au sfarsit prin a ignora abdicarile lui tocmai de la aceste valori.

Denigratorii presedintelui au, multi dintre ei, poate acelasi set de valori ca el sau, dimpotriva, au motive ideologice sa le conteste, insa ura acumulata de-a lungul timpului impiedica o astfel de argumentatie. Afectele predomina si intr-un caz si in celalalt.

In cazul cel mai recent, al mesajului din Parlament, spre exemplu, prea putini au evaluat fondul analizei, cu plusurile si minusurile ei. Cei mai multi fie s-au multumit sa-l acuze pe presedinte ca face pe premierul si vrea sa ingenuncheze tara FMI-ului, fie sa cada in admiratia exercitului prezidential.

Candidatura Elenei Basescu, alt exemplu. Este ea conforma cu setul de valori si principiile pentru care a fost votat Traian Basescu? Asta e intrebarea, asta e grila de evaluare.

Prezideaza Traian Basescu sedinta de guvern. E legal? E corect ce a spus acolo? Asta ar trebui sa intereseze cu mult mai mult decat eclipsarea lui Boc sau frustrarea lui Geoana.

Presedintele ataca mogulii, unii tipa "atac la presa", altii aplauda frenetic, dar prea putini asculta argumentele si evalueaza in ce masura ele corespund realitatii si principiilor. La fel cand presedintele nu mai ataca mogulii, ci, intr-adevar, presa.

Pana la urma Traian Basescu si orice alt om politic nu poate fi evaluat corect si obiectiv decat prin prisma principiilor pe care le promoveaza, a fidelitatii lui fata de ele si a legii.

Altfel, vorbim despre dragoste si ura, despre pasiuni devastatoare, care insa nu duc nicaieri si ne indeparteaza tot mai tare de maturitatea politica la care, iata, nu am ajuns nici macar dupa 19 ani. Deocamdata, noi il adoram sau il uram pe Basescu si asta ne ajunge.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție”
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție”
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Basescu, #carisma, #valorile presedintelui, #pupincurism, #critici Basescu, #moguli , #stiri politice