Ziare.com

De unde ar putea aparea noii lideri politici ai Romaniei? Pericolul lui Traian Le Pen Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 09:07

   

De unde ar putea aparea noii lideri politici ai Romaniei? Pericolul lui Traian Le Pen Interviu
Premierul poate cere sa se pronunte asupra acuzatiilor de plagiat in cazul ministrului Toba unui universitar redutabil, capabil sa faca o analiza de continut, un sociolog de exemplu. "Exista tipuri de plagiat absolut evidente si n-ai nevoie de niciun fel de comisie", afirma prof. univ. dr. Mihaela Miroiu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, prof. Mihaela Miroiu a explicat de ce de la inceput, prin alcatuirea sa, Consiliul National de Etica a fost imoral si cum putem iesi din epidemia de plagiat.

Prof. univ. dr Mihaela Miroiu a analizat si posibilitatile guvernului Ciolos, profilul politic al premierului, dar si perspectiva viitorului an electoral: "Lumea s-a schimbat foarte mult, manipularile de presa nu mai au acelasi efect. E o mare discrepanta intre inapoierea partidelor si mersul societatii".

Avem o premiera in politica romaneasca, primul guvern integral independent politic. Dupa cum l-ati vazut conturat si pornit, ce sansa ii dati nu atat sa supravietuiasca, cat sa faca ceva?

Sa inceapa sa faca ceva, adica sa reaseze putin fundamentele administrative si, probabil, regulile electorale, sa se ocupe de un buget caruia nu poate sa ii schimbe insa structura. Pentru un guvern cu mandat de un an, principalul succes va fi legat de strategia cu mult mai coerenta de atragere a fondurilor europene, adica vom rata mai putin. Presupun ca va fi mai dificila trucarea licitatiilor.

Schimbari spectaculoase nu au cum sa fie, nu e un guvern de dezvoltare strategica. In general, in deceniul acesta, cu sau fara tehnocrati, nu e posibila o guvernare strategica. Un an poti guverna cu ochii la probleme care trebuie rezolvate, dupa care intorci ochii spre alegeri.

Partea buna e ca actualul guvern nu are motive sa-si intoarca ochii spre alegeri, guverneaza nepopulist ceea ce orice guvern politic nu ar fi facut pentru ca risca sa piarda. In sensul acesta cred ca partidelor le convine situatia.

Le convine resetarea fundamentelor administrative pe care va asteptati sa o inceapa guvernul Ciolos?

Partidele nu au ce face, ca le convine sau nu. Sunt prinse in corzi. Stiu ca trebuie sa se pregateasca diferit pentru alegerile care urmeaza. Cine crede ca partea activa a cetatenilor Romaniei s-a rezumat la proteste pentru schimbarea unui guvern se insala.

Oamenii vor sta cu ochii pe listele electorale si ar trebui sa caute tipul de candidati solicitati: eficienti si integri. Daca defileaza cu altceva e posibil sa se trezeasca cu un scor electoral foarte mic sau chiar in afara Parlamentului.

Segmentul care a iesit in strada reprezinta cu adevarat masa critica, care sa determine o schimbare masiva de exigente electorale?

Este suficient sa fie o masa critica in opinia publica vizibila si eu cred ca este. Lumea s-a schimbat foarte mult. Nu mai putem pedala pe electoratul rural imbatranit pentru ca el nu numai ca s-a diminuat, dar depinde mai mult de copiii plecati in Occident decat de statul roman. Iar acesti copii au alte opinii si exercita presiune serioasa asupra parintilor ca acestia sa voteze mult mai lucid.

Eu cred ca mijloacele de informare sunt incomparabil mai multe, cea mai mare parte din electoratul instruit e si pe retelele sociale, fapt pentru care manipularile de presa nu mai au acelasi efect.

Si se va conforma politicul acestui tip de electorat, fie ca vorbim de partide vechi care trebuie sa se reformeze sau de partide noi?

Deocamdata nu vad niciunul in care acest electorat sa se regaseasca. Dar timpul scurs de la tragedia de la Colectiv si de la instalarea noului guvern e scurt.

Partidele ar trebui sa aiba o baza serioasa de specialisti in diverse domenii, apti sa faca proiecte de politica publica in domeniile respective. Deocamdata partidele noastre improvizeaza ingrozitor, sunt amatoristice, au ignorat si asociatiile profesionale, si asociatiile civice si daca nu schimba macazul dupa maximum doua cicluri electorale dispar.

Trebuie sa se grabeasca. Societatea profesionala si civica din Romania a luat-o cu mult inaintea partidelor. E o mare discrepanta intre inapoierea partidelor si mersul societatii.

Se vadesc lideri noi care sa coaguleze formatiuni noi sau sa le innoiasca pe cele consacrate?

Nu se vadesc pentru ca pana acum partidele nu i-au scos in fata. Dar iata ca miscarea facuta de presedintele Iohannis a scos niste oameni noi in fata. Ei nu sunt explicit in partide desi fac politici, sunt capabili sa faca politica, dar nu fac politica de partid.

Dl Ciolos are profilul unui politician?

Dl Ciolos mi se pare un om foarte serios, mai degraba croit pe profilul ministerial, managerial. Un lider politic trebuie sa fie si un inspirator. Nu cred ca Dacian Ciolos este o personalitate inspiratoare, cu discurs si charisma care sa fie urmate. Dar in acest moment nu avem niciunul de tipul acesta. Suntem in deficit nu numai de competente si integritati, ci si de personalitati inspiratoare.

Asta nu inseamna ca oamenii acestia nu exista. Cunosc personal multi care se pot dezvolta in aceasta directie. Dar partidele nu ii cauta exact in bazinele in care ei exista. Si filiera cea mai importanta este cea care produce absolventi, masteranzi sau doctori in stiintele guvernarii.

Ei stiu ce inseamna lidership politic, ce inseamna ideologie, partide, stat de drept, viata parlamentara, au valorile substantiale ale Europei vremii noastre.

Din pacate ceea ce mi se pare mie ca se dezvolta acum ca alternativa este un partid de lider ca acela condus de Basescu, care stie ca exista un culoar neacoperit. Mie imi creeaza un sentiment de Traian Le Pen.

Este o alternativa cu potential de succes?

E posibil sa aiba succes si de aceea nu sunt deloc fericita cu ea. O orientare nationalist militaroasa, tipic populista (exista un baston de Hugo Chavez in Basescu) o sa aiba succes la o categorie de personaje mai macho-iste cu un sentiment al unei virilitati atasate de politica. Cred ca va castiga mult pe parcurs.

Vorbim despre lideri barbati, dar vreo noua Mona Musca se contureaza?

Nu am mai avut o alternativa nici pe departe de valoarea ei, dar sunt femei care au capacitate de lidership si care sunt mai bune decat ce iese in fata. De exemplu, Renate Weber e foarte buna, are un grad exceptional de competenta. Andreea Paul este capabila de batalii politice si are substanta serioasa in raport cu oferta actuala a PNL. La PSD, ar putea fi Corina Cretu.

Guvernul Ciolos a inceput sub semnul scandalului presupusului plagiat al dlui Toba. Si sunt voci care il acuza pe premier ca intarzie eliminarea din guvern a ministrului suspectat de furt intelectual. Impartasiti acest punct de vedere?

Daca ne-am lua numai dupa acuzatii, am ajunge cu totii la pamant in 24 de ore. Nu poti inlatura, desfiinta un om fara probe. Emilia Sercan se pare ca le detine. Are in oglinda sursa plagiatului si plagiatul ca atare.

Premierul poate cere sa se pronunte un universitar redutabil, capabil sa faca o analiza de continut, un sociolog de exemplu. El poate sa verifice si sa spuna: omul acesta a plagiat, indiferent ce declara o comisie sau alta. Exista tipuri de plagiat absolut evidente si n-ai nevoie de niciun fel de comisie.

Consiliul National de Etica a girat abuzul de putere, este o comisie imorala. Alcatuirea ei a constrazis dintr-un bun inceput in totalitate etica universitara. O comisie de etica trebuie sa reprezinte pe cei care pot sa fie victimele abuzului de putere.

CNE cuprindea numai profesori universitari sau cercetatori gradul I cu functii importante in universitati. Pe cei subordonati nu-i reprezenta deloc. Nu continea nicio femeie, niciun om cu grad didactic mai mic, niciun tanar, niciun reprezentant al personalului nedidactic, niciun reprezentant al studentilor si doctoranzilor. Sa nu uitam ca problemele de etica din invatamantul superior romanesc nu se reduc la plagiat.

Comisia aceasta care trebuia sa sanctioneze abuzul de putere era formata din oameni ajunsi pe cea mai inalta treapta de putere universitara. Era o farsa. Si stiu asta pentru ca in 2005 am coordonat cercetarea universitara pe etica in universitatile romansesti.

Am facut proiectul de Cod de etica universitara si proiectul de alcatuire a comisiilor universitare, pe care le-a luat in considerare ministrul Miclea cand a dat ordin ca toate universitatile sa aiba coduri si comisii de etica. Deci stiu ce trebuia sa fie inauntru.

Plagiatul pare deja endemic. Cum iesim din povestea aceasta?

Nu inteleg de ce anumite categorii de stiinte al caror rol este profesionalizarea oamenilor, cum este cazul stiintelor militare, au conduceri de doctorate si fac cercetare doctorala. Daca militarii vor cercetare, sa se aloce la universitatile care se ocupa fundamental cu cercetarea sociala sau tehnica si sa o faca acolo. Si daca vor sa faca apoi cercetari secrete, sa le faca in cadrul propriilor institutii si sa le secretizeze cat vor.

Un doctorat este un produs al cunoasterii care e public. Nimeni nu imi poate invoca secretul militar, de stat sau alta trasnaie in interiorul unui doctorat. Fapt pentru care prezenta doctoratelor acolo e aberatia numarul unu.

O alta chestiune tine de experienta mea de 15 de ani de cand conduc doctorate. Fie sunt eu incapabila, fie e ceva in neregula cu altii, din moment ce eu, ca timp si minte, abia cuprind un echilibru intre cursuri, cercetarile doctoranzilor mei si propriile mele lucrari. Si sunt doar profesoara, nu sunt si ministra, nu predau in nu stiu cate parti, nu sunt "parerista" toata ziua etc. Faptul de a fi atat de omnipotent e dubios.

Cercetarea doctorandului trebuie ghidata pas cu pas, asa cum face o invatatoare cu un copil analfabet pana e in stare sa faca ecuatii de gradul I sau II. Dar numai asa te poti asigura ca omul acela cunoaste teoriile si metodele domeniului, ca a frecventat serios bibliografia temei de care se ocupa, ca este in stare sa proiecteze cercetarea, ca este in stare sa o faca si sa ajunga la niste rezultate relevante pentru cineva.

Doctoratul este atestatul ca poti face cercetare in mod autonom. Nimic altceva. Si cum demonstrezi ca poti face asta cand ai preluat la greu munca altuia?

De ce le trebuie totusi doctorat unor oameni care nu fac cercetare, nu au cariere unversitare serioase?

Unii sunt atat de goi incat daca le iei functiile, titlurile, gradele nu mai ramane nimic din ei. Felul lor de a se percepe pe ei insisi ca importanti e colectia de ceva, de case, de titluri, de functii, de grade, de ce vrei. O forma de goliciune extrema care se umple cu o bulimie simbolica si sociala ca sa nu sune ca un bidon gol.

Am vazut oameni exceptionali care nu vor sa auda de doctorat, nu ii intereseaza, au substanta, se simt bine cu ei si ceea ce fac, e o tampenie sa faci un doctorat daca nu vrei sa obtii aceasta abilitate necesara invatamantului superior si cercetarii.

Cum iesim?

Chestia cu doctoratele la control e o utopie, ca sa nu zic prostie. Cine sa le poata controla? Si povestea cu programele anti-plagiat merge poate doar pentru plagiatele ultragrosolane, dar exista multe feluri de plagiat. Dar exista si teze de o prostie monumentala. Ne uitam la plagiate pentru ca acolo sunt rezultatele.

Pana la urma nu poti sa stii daca cineva are cu adevarat abilitati de cercetare si invatamant superior dobandite prin doctorat decat prin ceea ce face ulterior doctoratului. Prin ceea ce publica si este citat, folosit de comunitatea de specialisti, prin ceea ce face ca sa ii aduca pe studenti in sistemul sau de referinta. Nu ai cum altfel.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12741 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
39 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cat... ?

Pai , de-ar veni un Le Pen daca toata Romania de varf este tot un plagiat , un furt si o distrugere ! Cat mai continua distrugerea ?? Cu ajutorul mai marilor sau nu! S-ar putea ca o samanta de Le Pen sa aibe si Ciolos in el dar ramane sa vedem ce procent va reusi sa puna in aplicatie !

 

"TRAIAN " ESTE PREMONITIE ?

Daca este o mixtura , cred ca poate fi una nefericita ..

Cine ar mai avea nevoie de niste politicieni sclifositi , pedanti , mironositi si lasi sau, niste viitori clienti de sfinta puscarie ...pe cind , un traian , mai din popor , ne mai face uneori sa ne jenam , dar , nu ne spune ca ne mareste salariile cu bani facuti la xerox ...si care ne face fericiti , furind pe sest ceea ce ne-a apartinut de-o viata .

Politicienii de atazi , care ne vind pe un pumn de voturi , visatori , palavragii si snobi ar putea aduce in fruntea tarii nisteultranationalisti care nu agreeaza migratia de teroristi , scrsurile Asiei care vor si te obliga sa imparti bucata de paine cu cei covinsi ca daca mor cu tine-n brate vor fi fericiti .

Sa ne pregatim de sarbatori si sa alungam gindurile negre , refuzind filozofia unor escroci gen Cristiana Anghel si sa ne rugam cerului sa ne scape de invazia jihadistilor ....

...toate bune si adevarate,inafara de aberatia cu Traian!

...pentru ca demonizatul Basescu,tocat un deceniu de trustul primitiv si diabolic Intact,ramane pana la iesirea unui alt lider cu notorietate acasa si in lume,o varianta de resetare plauzibila a vietii politice romanesti!

iar daca in dreptul fostului presedinte,se pune egal populism,inseamna ca se darama toata analiza realista semnata de prof.Miroiu!

Mihaela, vorbesti frumos ...

... da' nu ne-ai spus, dac-ai avea doi catei, un "maltez"
http://static.businessinsider.com/image/521cd2136bb3f7df4c7c0a06-1200/image.jpg
si un pitbull
http://www.zastavki.com/pictures/originals/2014/Animals___Dogs_Powerful_dog_pitbull_085838_.jpg
, i-ati pune-n acelasi tarc?!

Asa o fi in natura, unde gazela se poate intalni cu leul, da' atunci de ce sa mai aibe femeia barbatul ei, de ce sa nu fie libera sa se vada cu oricine, oricand, de ce sa mai avem cont in banca si de ce sa mai platim impozit? De ce-i rau "nationalismul" (si - implicit - patriotismul) si de ce-i bun "capitalismul"? Etica?

Sa traiti bine!

Excelenta analiza!

Dna Profesoara surprinde esenta politicianului de azi:"O forma de goliciune extrema care se umple cu o bulimie simbolica si sociala ca sa nu sune ca un bidon gol". Cam asta sunt palavragii nostrii pe care m-am saturat sa-i vad seara de seara la televizoarele conduse tot de politicieni ca ei.

 

Analize face toata lumea;

ipotezele insa care le pune ca temelie fac ca logica sa devina stramba. Ma doare capul cand aud de marea competenta a Renatei Weber partenera de "puci" a Noricai Nicolae @co , si a macho specialistei in economie A.P. Wass, pana mai ieri prietena la toarta cu puscariasa M. Ritzi, incapabila sa emita o variabila economica cat de cat pe intelesul tuturor .Auzi, chestia cu doctoratele la control cica ar fi utopica. Cum asa, credeam ca e simplu sa pui pe caprarii adevarati profesionisti sa elimine impostura si jaful de pe carca noastra!
Asa ca madama profesoara nu este cusher de loc, doar a tinut sa ne abureasca , de parca nu eram deajuns...

Clasa politica actuala, reformele si doctoratele

Corect ce zici.

Articolul spune multe adevaruri si ridica semne de intrebare

...justificate.

Ramine doar sa fie clarificate pe rind.

Chestiunea cu doctoratele este intr-adevar o tragedie. S-a devalorizat notiunea de doctor din cauza unui numar inimaginabil de incapabili care au devenit "doctori" sub obladuirea unui numar nu mic de persoane din rindul cadrelor didactice. Ca in majoritatea domeniilor, in Romania si in aceasta chestiune, e nevoie de operatie chirurgicala. Sistemul de educatie are probleme grave si nu-si va putea recapata prestigiul decit dupa ce se va face curatenie.

Atita timp cit la virf exista oameni care mai tolereaza incompetenta, oamenii onesti nu vor putea actiona liber. De asta e nevoie de cineva la virf care sa fie onest si care sa nu aiba nimic de a face cu grupurile de interese.

La aceasta chestiune(cu doctoratele), doamna Miroiu raspunde singura la propria dinsei intrebare legata de "nationalismul-militaros", prin gravitatea situatiei expuse. Haosul e atit de mare incit e nevoie de ordine aplicata energic ca sa se poata reveni la normal. E nevoie de cineva care sa scuture sistemul bine si sa taie uscaturile, de cineva care sa aiba si intentii oneste, sa se si priceapa sa faca treaba corect si care sa si aiba forta politica, de convingere si de mobilizare necesare pentru a da libertate de actiune oamenilor care au credibilitate profesionala, pentru ca acestia sa poata sa faca ordine in sistem fara sa se teama ca vor fi dati afara sau ca supara cine stie ce grup de interese, care ar putea sa le creeze in timp fel de fel de complicatii.

Cuvinte

"E o mare discrepanta intre inapoierea partidelor si mersul societatii"
Aceste cuvinte spun totul!
An de an societatea a evoluat.Romanul a vazut cu ochii lui cum e peste hotare si se intreaba "de ce la noi nu e la fel? "
Raspunsul e : -Din cauza partidelor.
An de an partidele au involuat atat de mult incat azi par grupari infractionale organizate.
Sa ajuns ca politicienii sa gandeasca una,sa spuna alta si sa faca cu totul altceva.
Intre alegatori si alesi nu mai e absolut nici o legatura.

 

"de ce la noi nu e la fel?"

Pai, nu vrem "diversitate"?
Dac-ar fi "la fel", n-ar mai fi "diversitate", ar fi... comunism! Unii, asta vor sa impuna.
Sa traiti bine!

Comunism, capitalism sau altceva pentru Romania ?

Nu comunism ne trebuie si nici capitalism sau democratie de carton occidentala.

Sistemul corect e pe undeva pe la mijloc. Atit societatea capitalista din tarile avansate, cit si cea comunista au avantaje si dezavantaje.

O sa dau doar un exemplu: Culmea creditarii este faptul ca aceasta functioneaza in comunism mai bine decit in capitalism ! In comunism nu existau criza economice care sa lase oamenii fara loc de munca si asta facea, ca creditul sa poata fi achitat fara dureri de cap, timp de zeci de ani. Multi romani si-au cumparat atunci case si masini ducind o viata mai tihnita decit acum. Desigur comunismul are alte racile(lipsa libertatii de exprimare, prostiile facute in economie, furatul, lipsa de perfectionare si retehnologizare a uzinelor care produceau marfuri depasite, productia pe stoc etc.)

In capitalismul salbatic occidental, in numele democratiei si liberatii, corporatiile ajung mai puternice decit statele, ceea ce este o absurdidate. Puterea economica (banul) este a 5-a putere in stat si le corupe pe celelalte 4. Puterea politica este limitata prin alegeri si numarul de mandate. Puterea economica se acumuleaza si se concentreaza in tot mai putine miini. Pina la aparitia globalizarii fenomenul de acumulare, desi exista, se manifesta temperat si nu a fost extrem de vizibil. Odata cu aparitia tehnologiilor moderne, fenomenul a devenit insa agresiv si evolutia catastrofala.

Dreptul nelimitat la proprietate si de a acumula nelimitat, produce acel fenomen in care 1% din populatie detine peste 50% din avutia lumii. In comunism dreptul la proprietate era puternic limitat. Ca de obicei, dreptatea e pe undeva pe la mijloc: proprietatea trebuie permisa, dar trebuie limitata cumva in momentul in care se depasesc anumite limite. Altfel noii nascuti fara proprietati, se vor naste pentru a fi sclavii celor avuti.

Un exemplu care imbina erorile din capitalismul liberal salbatic si mecanismul fara limite de acumulare a averilor: In unele orasele mari din Marea Britanie (Birmingham de ex.), chinezii detin nu mai putin de 30% din proprietatile imobiliare, fapt care pe localnici ii exaspereaza. Locuintele sint folosite pentru speculatii si investitii si nu pentru locuit iar chiriile sint prea mari oricum. Nu chinezii sint de vina, ci sistemul britanic, care a permis un asemenea derapaj.

La o situatie de genul asta se poate ajunge si in Romania daca vom continua sa importam prosteste tot ce e in occident ca fiind grozav. In agricultura s-a si ajuns. Intre 30 si 50% din terenurile agricole sint detinute, direct sau indirect de catre straini.

Modelul de dezvoltare occidental versus cel romanesc

Tare ma tem ca nici in vest nu e prea grozav. Din cauza prostiilor facute societatile vestice devin state politienesti, pentru ca altfel nu mai dau de cap la problema.

Au si ele problemele lor, extrem de grave, pe care era cit pe ce sa le inghitim si noi pe nerasuflate sub cuvint ca modelul occidental e nemaipomenit de bun.

Nu e deloc nemaipomenit de bun. Educatia de carton isi arata si acolo coltii. Noile generatii au probleme. Germania nu mai produce inventatori in ritmul in care producea anterior. In loc sa studieze de ce nu creste natalitatea si sa caute solutii, intr-o societate in care nivelul de trai e ridicat, Germania(si nu doar Germania) importa masiv imigranti pentru ca nu mai are forta de munca.

Desigur, refugiatii trebuie ajutati, dar in mod responsabil si cu grija ca in timpul procesului sa nu fie distrusa societatea si cultura europeana.

Asemenea model nu poate duce decit la disparitia natiunilor europene, ceea ce pentru Romania nu e citusi de putin acceptabil. In societatea asta "avansata", vesticii s-au ales cu constiinta nationala diluata pina aproape de disparitie. S-a ajuns la aberatii. Socialistii vor s-ai primeasca pe toti imigrantii cu bratele deschise fiind incapabili sa inteleaga riscurile iar miscarile extremiste capata mai multi adepti. Fenomenul e periculos pentru ca duce la polarizarea societatii, lucru care in Romania trebuie evitat printr-o evolutie care sa duca la coeziune nationala si nu la polarizare nationala si sociala.

Faptul ca un politician are doctoratul plagiat

Nu justifica in niciun fel atitudinea statelor europene de a nu recunoaste diplomele romanesti si a angaja apoi romani pentru curatarea WC-urilor sau in agricultura la capsuni. Sa nu uitam ca specialistii romani au ajuns in vremea comunismului sa produca orice bun fie el de electronica de varf sau masini si medicamente. Datorita specialistilor buni, Romania putea ajunge inclusiv in cosmos iar acum vedem cum UE incurajeaza romanii sa practice agricultura si cum sistemul de educatie este discreditat prin astfel de "probleme" de plagiat.

 

Societatea multilateral dezvoltata

Imi puteti numi un (1) produs romanesc de varf confectionat/construit/fabricat in Epoca de Aur?In alta ordine occidentul a ales sa reevalueze diplomele (romanesti) cu scopul de a tria elementele competente de cele incapabile.Aceasta este cauza pentru care vestul (cunoscand situatia) indiferent de bagajul intelectual cere si impune o refacere a studiilor la fata locului (intr-o institutie recunoscuta).

Stie cineva unde profeseaza francezii veniti

dupa '89, sa cumpere diplome de medic din Romania?

Sa traiti bine!

Avion supersonic proiectat de inginerii romani

http://www.acv.ro/products.php?m=1&s=1

@Cozmin

Cu 865 km la ora este subsonic
Afara de antrenament si bombardele interne, de represiune eventual, nu justifica banii dati.

dupa parerea mea de 'parerist' cresterea salariilor chiar numai a ..

...bugetarilor in Romania NUUUU are nimic de a face cu populismul...pentru ca salariile sint atit anormal de mici in aceasta tara cu preturi europene incit pina si refugiatii care au auzit de ce se intimpla fug de aceasta zona...Daaa,cresterea salariilor in Franta inseamna populism,pe cind in Romania cresterea salariilor inseamna aducerea la normalitate...

 

@cozmin 14.31

"Propulsat de un motor turboreactor Rolls-Royce Viper Mk632-41, viteza maxima in zbor orizontal (H=0) ca avion de antrenament este de 865km/h"
- curat supersonic cozmine ! :o)))

Produse emblematice pentru Romania

Cu sau fara componente straine, proiectarea si realizarea unui aparat e o provocare.

Daca nu ai lucrat in domeniul proiectarii si proceselor de productie, nu ai cum sa intelegi bine. Apuca-te si proiecteaza niste mobile cu unghiuri drepte si vei vedea ca e mult mai complicat decit pare. Acum imagineaza-ti ce insemna sa proiectezi si sa construiesti un avion ! Chestia aia trebuie sa zboare si loc de erori nu e. |

Indiferent ce componente are si ce performante, producerea unui avion care functioneaza in parametrii proiectati este o realizare de top. Nu poate oricine si nu se face oricum.

Salariile bugetare sunt exact cum e economia care...

....le alimenteaza. Slaba. O tara cu productivitate scazuta si care nu mai produce aproape nimic, de unde sa scoata bani pentru a plati bugetarii si asistatii social? Din imprumuturi? Pai alea trebuie sa le dea inapoi copiii si nepotii nostri. Si de unde sa le dea? Sa le ramana si lor sa traiasca decent si sa ne plateasca si noua datoriile?
In alta ordine de idei, daca nu mai producem, importam. Strainatatea nu ne da nimic gratis, ci pe euro sau dolari. Prin urmare preturile sunt ca in strainatate, iar salariile, dupa cum muncim, adica mai nimic. Cine vrea bani multi, trebuie sa munceasca, sa produca, sa vanda. Bugetarul nu produce nimic, el presteaza niste servicii pentru societate, dar societatea nu-l poate plati, ca nu produce suficient sa ajunga la toti cetatenii. Taxele si impozitele puse pe ce se produce sau pe cei care produc, nu pot acoperi cheltuielile pentru un aparat bugetar stufos si adesea ineficient sau chiar inutil. La care se mai adauga furturile masive care se fac tot in zona bugetara, din avutia nationala, din putinul ala care se strange. Ca pe patron nu-l poti fura, te da afara si-si recupereaza prejudiciul de la tine.
Unde mai pui ca cel care munceste castiga mai putin ca un echivalent bugetar si munceste mai mult, 8-10 ore, sub spectrul somajului, daca greseste. Intrebarea e, el de ce sa mai munceasca? Nu-i mai bine sa stea degeaba si sa ceara ajutor social?
Pana nu se incurajaza munca si initiativa privata, investitiile, pana nu castiga un angajat la privat cel putin dublu ca la stat, marirea salariilor bugetarilor e o masura pur populista, daca nu e insotita de pretentii "ca la patron", de exemplu, eficienta muncii, atingerea unor obiective, trecere in somaj in caz de erori sistematice, cresterea normelor etc.

E bine sau nu e bine sa fie marite salariile bugetarilor ?

Corect, doar ca trebuie sa o faci, numai daca iti poti permite si nu in scopuri electorale ! iar acum cresterile salariale pentru bugetari se fac cu scop electoral si Ciolos permite lucrul asta, desi e o aberatie. De, asa e comanda. Dupa alegeri, potopul !

Se exagereaza factorul politic

Sa nu uitam ca acum 2000 de ani, cand poporul roman era crestinat, modul de deplasare in restul europei era pe crengile copacilor, iar acum din Europa in Romania sunt trimise automobilele din gunoaie. Tinerii romani nu sunt incurajati sa urmeze cariere universitare, pentru ca nivelul de civilizatie sa fie ridicat iar pe termen lung aceste studii sa se transforme in inventii si inovatii cu efect asupra bunastarii. Si acum ca si acum sute de ani, cand Romania astepta sprijinul europenilor impotriva turcilor, observam cum nu se creeaza o armata comuna pentru garantarea uniunii, se modifica spatiul Schengen in favoarea catorva tari iar est-europenii sunt umiliti desi discutiile de la aderare de doar acum 10 ani cuprindeau altceva.

 

@cozmin 10.23

"Sa nu uitam ca acum 2000 de ani, cand poporul roman era crestinat, modul de deplasare in restul europei era pe crengile copacilor" sa-tzi faci cruce shi mai multe nu !
- acu' ne deplasam noi !:o)))

"De unde ar putea aparea noii lideri politici ai Romaniei? Pericolul lui Traian Le Pen Interviu"

dupa parerea mea de 'parerist ' teoria cu 'le Pen' este valabila...

....numai in domeniul 'charitsmaticii'....de exemplu Le Pen originala este antiausteritate,antiglobalizare-nationalista chiar anti-UE,si chiar crede in ceea ce sustine....pe cind 'Le Pen-ul'de la noi este cu austeritatea,cu globalizarea,cu vinzarea de tara ,si nici macar nu crede in aceste idei se foloseste in interes personal pentru a-si ascunde furaciunile,pentru a avea imunitate...??!!!

 

Apropo de austeritate ...

... stii, am mai avut noi pe unul care si-a iubit atat de mult tara incat era in stare sa ne omoare pe toti pentru ea. Rezultatele ? Le vedem azi (azi insemnand de vreo 25 de ani). Ca singura urma alege turma si dupa roade pomul.

iar ideea ca 'manipularea prin presa numai are acelasi efect'...

.....este o naivitate cel putin politica...exista un aparat de propaganda mincinoasa foarte eficient,foarte bine pus la punct,sprijinit cu informatii de servicii,cu trafic de influienta a acestora,cu agenti de influienta...si in Romania apare un nou fenomen de manipulare si anume s-a trecut de la manipularea fostei clase muncitoare,folosita ca masa de manevra,la manipularea prin facebook a masei de tineri slab pregatiti si in special a diasporei care nu are timp sa se informeze ce se intimpla de fapt,real,in Romania.Prin mesaje tintite,prin lozinci,un adevarat limbaj de lemn se inoculeaza sentimente,emotii,isterii,'nu va uitati la A3'.Sii acestui aparat de propaganda mincinoasa ii cad victime si profesori universitari care intra-devar nu au timp sa sesizeze ca-si iau teapa... de exemplu cind vorbesc de populism in spiritul limbajului de lemn,unde nu trebuie si cind nu trebuie...

 

am si eu o intrebare in cazul plagiatului lucrarilor de doctorat....

....deci un politist de la circulatie a fost demis ,i s-a anulat tot,toata activitate,toate drepturile,pentru ca a permis frauda la examenul auto si i se face si dosar penal... la citi profesori universitari li se va lua tot,dar tot,dati afara din invatamint universitar, pentru au permis sa existe astfel de lucrari de doctorat ,si sa li se faca si dosar penal?????!!!!....ne ascundem dupa cires...??!!

 

Parere personala, lideri noi dar eficienti pt tara

putem avea numai dintre tinerii educati, scoliti afara pt ca cei din tara, indiferent de valoarea lor sunt ,,contaminati" de mediul politic ...un caine crescut in haita va reactiona cum a vazut asa ca asta este rezolvarea

 

Scolitul afara si problemele care apar

Asta cu scolitul afara e cu dus si intors pentru ca acolo exista riscul sa fie recrutati de grupuri de interese de afara.

Trebuie sa ne punem pe picioare invatamintul in Romania si sa-i scolim aici !

Traian Le Pen mi se pare o foarte buna asociere. Caracterul

ultranationalist pe care l-a adoptat, pentru a ocupa nisa politica ramasa libera dupa Vadim Tudor, mie personal, imi displace profund. Este motivul pentru care respectul pentru ceea ce a realizat in perioada presedintiei si simpatia pe care mi-a inspirat-o, au diminuat pana la un prag de indiferenta.

S-ar putea ca reactia mea sa nu fie singulara. Este pacat ca o persoana de calitatea presedintelui Basescu se separa de cei care l-ar fi sustinut, MP inclusa. PM a supravietuit madamei Udrea, dar acum se marginalizeaza prin optiunile lui Traian Le Pen.

 

Ce-i aia "ultranationalist"?

Si daca-i asa, CE???!!!
Cui nu-i convine, sa i se revoce nationalitatea si valea! In doua ore!
Sa traiti bine!

"respectul.. si simpatia pe care mi-a inspirat-o, au diminuat"

Parerea mea, nu fiti ingrijorat, tot basist ramaneti.

Verbul mereu placut percutant al d-nei Miroiu

Reintilnirea cu verbul articulat al d-nei Miroiu e mereu placuta. Si nici n-ar putea avea un verb mai putin proeminent, din moment ce dinsa a fost intr-o vreme decan la SNSPA. Tin minte si astazi, iata la 7 ani distanta, o editie de colectie "10 pentru Romania" realizata de Mihai Tatulici pe Realitatea, prin 2008, in care d-na Miroiu a avut interventii de-o relevanta totala.

Din interviul de fata as retine pasajul cu deficienta personalitatilor inspiratoare. Asa e, ele exista dar partidele nu le cauta in bazinele in care acestea se afla... Sau mai rau, le privesc in fata dar nu le recunosc capacitatile inspirationale.

Un interviu care intra lesne la categoria aldine. Multumim d-na Ene. Sarutari de maini d-na Mihaela Miroiu. Sa ne traiti !

 

Gresitii

@Ucenic:
Vorbiti despre studentii care au fost deszisi de doua ori la examenul de admitere in Franta si au ales sa vina in Romania pentru ,,revigorarea" avantului intelectual?
Iata ce declara in 2012 dl Paul Vara ca student anul II medicina la Universitatea din Cluj-Napoca:
"Dupa mai multe raspunsuri contradictorii, vrem intr-adevar sa fim stabiliti.Cei care au cazut de doua ori la concursul de admitere in Franta, si este cazul pentru majoritatea dintre noi, nu isi vor putea face rezidentiatul in Franta"
Opinia dlui Djillali Annane, decan la Universitatea Paris Ouest si coordonator de studii pentru L'Ile de France:
"Cred ca este o masura de echitate.Nu este normal ca studentii sa evite sistemul gratie mijloacelor lor financiare".

 

Variante

Unii ar putea apare din stele,Altii din subterane.Eu zic sa-i preferam pe primii.

 

Nationalismul Moderat si Ordinea de care avem nevoie

O orientare nationalist-moderata cred ca e optiunea cea mai buna pentru Romania acum.

E adevarat faptul ca romanii nu reusesc sa se adune si nu reusesc sa formeze echipe de oameni seriosi. E consecinta mentalitatilor mostenite din comunism in care oamenii au fost educati sa fie obedienti sistemului. Primeau ordinele pe filiera de partid de sus si executau. Ce nu putea sa rezolve dinozaurul comunist, rezeolvau ei la mica intelegere si prin furat. Furatul asta si orientarea spre obtinerea ciolanului, care au fost deprinse in comunism, s-au propagat in societate si la generatiile care au urmat dupa caderea comunismului. E un cancer social, economic si politic, care, trebuie eradicat prin operatie chirugicala. Evident, e nevoie de un chirurg priceput, ca sa taie numai ce trebuie si care sa puna pacientul pe picioare. Un asemenea chirurg-lider, poate reface coeziunea nationala. De asta e vorba de nationalism, dar moderat. Nationalismul e necesar intr-o masura, intr-o societate care pina acum citiva ani, uitase sa mai existe. Constiinta nationala disparuse cu totul. Acum citiva ani termenul de patriot devenise ridicol si fusese aruncat in derizoriu. Noile generatii insa, presate de grozaviile comise de politruci si impinse inainte de catre cei care au inteles ca trebuie repusa pe picioare, au inceput insa sa aprecieze ideea de natiune si de patriotism.

A venit vorba de "nationalism militaros". Vremurile pe care le traim sint si devin din ce in ce mai grele. Romania e o tara in care oamenii sint prost organizati si lucrurile nu se leaga. Hotii o duc bine, strategiile nationale lipsesc. In Romania e nevoie de ordine si disciplina, democratice dar ordine si disciplina.

Nu se poate spune ca daca un lider doreste sa aduca ordine si coerenta in sistem si daca e dispus sa insiste pentru ca aceste obiective sa fie atinse procedeaza gresit in mod automat. Desigur, ordinea democratica e una si abuzul e altceva. De obicei regimurile dure, au abuzat de puterea lor. Exista insa si exceptii. Thailanda este acum condusa de un regim militar care a restabilit ordinea dupa haosul creat de politicieni care era pe cale sa puna toti tursitii pe fuga. Thailanda are un numar anual de turisti aproape egal cu populatia tarii si cistiga zeci de miliarde de dolari din turism. Nu insemna ca trebuie neaparat sa fie la fel si la noi, dar exemplul arata ca exista totusi si exceptii. Thailanda este o democratie veche si a vazut nenumarate lovituri de stat militare. De fiecare data s-a revenit la democratie.

Clasa politica actuala este expirata din punct de vedere moral si populatia nu mai crede in solutiile pe care aceasta clasa politica le mai poate produce.

Sa mai asteptam inca 2 mandate este o "solutie" mult prea dureroasa pentru Romania si nu mai este timp. Timpul preseaza, tot mai multe tari se pregatesc de razboi. Noi inaintam dar ca melcul.

 

Deci, o orientare nationalist-moderata ...

... e solutia, dupa d-ta. Sa zicem. Uite, americanii sunt nationalisti. Problema e de ce. Pai fiindca politicile liberale au dus la progres, la un standard de viata ridicat, inclusiv libertati civice, la respectul fata de individ. A fost un sistem care a fost pus in slujba individului. Nationalismul a izvorat tocmai din faptul ca interesele sistemului s-au conjugat cu cele ale individului, cel putin asa au simtit/intuit indivizii, ca aparand sistemul care lucra pentru binele comun era cel mai eficient mod de a-si asigura binele individual. Nu s-a plecat de la ideologii, politici sau partide nationaliste, la ei nationalismul e o stare de spirit. Acolo unde s-a pornit de la ideologii si partide nationaliste a aparut national-socialismul cu urmarile pe care le cunoastem toti (cel putin noua asta ne-a adus pe cap vreo 50 de ani de comunism).


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor