Deconturi la centima

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 28 August 2009, ora 19:21
5406 citiri
Deconturi la centima

Viata insasi e cu mult mai neiertatoare decat electoratul, ziaristii sau chiar anchetatorii. Ea plateste totul la centima.

Afirma acum Traian Basescu, referindu-se la speculatiile ca fratele sau ar fi fost implicat intr-o operatiune terorista, ca asistam la un atac la institutiile statului si la o manipulare politico-mediatica.

Asa este. Ziaristi, politiceni si, din umbra, varani ai securitatii, au declansat un asalt pe viata si pe moarte, prin acuzatii de o mare gravitate, nesustinute de probe, care au ca efect terfelirea lui Traian Basescu si, prin inevitabil ricoseu, a institutiei pe care domnia sa o reprezinta.

Razboiul pentru putere este pe viata si pe moarte, iar violenta lui a atins cote record. Dar, in esenta, miloacele folosite nu sunt o noutate, iar Traian Basescu nu a fost intotodeauna la fel de vehement impotriva lor.

Prieteni si dusmani

Varful de lance al operatiunii de manipulare si discreditare este Sorin Rosca Stanescu, un fost turnator convertit in mare aparator al democratiei, un om care nu avea ce sa mai caute intr-un jurnalism curat. Si totusi a ramas, iar multa vreme a fost unul dintre apropiatii lui Traian Basescu.

Si pe vremea aceea SRS arunca pe piata tot felul de acuzatii neprobate, ba impotriva lui Ion Iliescu, ba a lui Emil Constantinescu, ba a lui Adrian Nastase. "Ziua" era scena preferata de manifestare a securistilor.

E drept, parca niciodata SRS nu a tintit direct si atat de grav institutia prezidentiala, insa acuzatiile fara probe sunt un obicei al lui care nu l-a deranjat deloc pe Traian Basescu pe vremea cand era era in opozitie. Dimpotriva!

Acuzatii neprobate

Traian Basescu insusi nu este strain de acuzatii grave si neprobate. Tineti minte teza fraudei electorale din 2004, lansata de Traian Basescu intre cele doua tururi de scrutin, teza pe care si-a fundamentat campania pentru turul al doilea. "Nu pot ei fura cat puteti voi vota!" spunea un inspirat slogan electoral.

Ei bine, Traian Basescu a razbit frauda si a ajuns presedinte. Frauda insa nu a fost niciodata dovedita si subiectul a sfarsit in uitarea bine gestionata de o comisie de ancheta.

Vorbim de suspiciuni majore, ramase in coada de peste, in privinta unui proces democratic esential: alegerile. Frauda aceea a ramas cumva suspendata deasupra capetelor electoratului roman si asa convins ca este tot timpul furat. A fost sau nu si aceea o acuzatie grava neprobata?

Chiar si acum seful statului vorbeste despre operatiunea de discreditare pe care o va clarifica la timpul potrivit. De ce nu aduce la randul sau probele in spirjinul acestei afirmatii grave care vizeaza in egala masura presa si clasa politica, deci, teoretic, doi piloni ai unui stat democratic?

Si la putere si in opozitie

Traian Basescu se vede acum atacat cu virulenta din interiorul coalitiei de guvernare, adica de, teoretic, partenerii sai. Dar tipul aceasta de atac din interiorul puterii i-a fost tipic ani de zile.

Ce a facut ministrul Transporturilor in guvernul Ciorbea? Cat de respectuos ii mai spunea el premierului "Nu tu esti seful meu. Petre (Roman n.r.) e seful meu"!. Dar sa venim mai aproape. In timpul guvernarii Tariceanu, PD s-a comportat, de la un anumit moment, ca si cum ar fi fost cu un picior in opozitie, dar nu a plecat de buna voie acolo, adica exact ce face acum PSD.

Presedintele nu a pierdut nicio ocazie sa atace guvernul liberal. Iar atunci cand vorbea de grupurile de interese care stau cu guvernul la masa nici el nu a adus exemple concrete bazate pe probe, astfel incat acuzatia a fost o forma de discreditare a guvernului.

Si pe vremea cand Traian Basescu primea de la serviciile secrete informatii la care premierul pretindea ca nu a avut acces, nu s-a gandit oare nicio clipa ca intr-o zi ar putea fi el cel suntat de aceleasi servicii?

Dar Traian Basescu nu este singurul care are de facut acum niste deconturi vechi. PSD are si el de achitat o nota de plata, poate chiar mai lunga. Sa dam doar doua exemple.

Cine ridica sabia

Se plang social democratii ca sunt tina unei campanii de racolare si la centru, la nivel parlamentar, si in teritoriu,la nivelul primarilor. Dar cine a inventat operatiunea de racolare a oamenilor adversarilor?

Mai tineti minte cum intre alegerile locale din 2000 si 2004 PSD aproape ca si-a dublat numarul de primari. Nu poti sa te jelesti ca esti victima pietrei pe care tu ai ridicat-o primul.

Cat espre jocul dublu, PSD a perfectionat aceasta tehnica. Cum se numeste sa spijini pe sub masa un guvern minoritar, cu care insa nu te afisiezi oficial, ca da rau la electorat, dar pe care il santajezi copios ca sa-ti satisfaci interesele? Este foarte posibil ca PSD sa cada acum victima unor intelegeri pe sub masa. Se poate plange? Ma indoiesc.

De cand e lumea, cine ridica sabia, de sabie va muri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Traian Basescu atacuri, #Sorin Rosca Stanescu scandal, #arme Mircea Basescu , #stiri politice