Demagogia din jurul taxei auto

Miercuri, 12 Martie 2008, ora 13:45
3153 citiri
Demagogia din jurul taxei auto

Daca ar fi sa alegem un exemplu de demagogie si politicianism, povestea taxei de prima inmatriculare ar fi caz de manual. Marti am atins apoteoza, prin scrisoarea trimisa de presedinte premierului, ca raspuns la petitia Realitatea TV.

"Apreciez absolut necesar sa limitati prejudiciile cauzate Romaniei prin neaplicarea intocmai a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, dar si sa dispuneti in acelasi timp restituirea sumelor incasate nelegal, pentru ca dincolo de probabilitatea unui val de astfel de hotarari care ar impune acest lucru, exista posibilitatea, dupa cum deja am vazut in hotararile judecatoresti, de a plati dobanzi si cheltuieli de judecata aferente proceselor desfasurate in instantele nationale, care vor diminua si mai mult veniturile .

Incetati sa-i mai desconsiderati pe romani, pentru ca odata intrati in Uniunea Europeana romanii sunt aparati si de institutiile europene impotriva oricarui act ilegal si abuziv al Guvernului Romaniei", se arata in scrisoarea lui Traian Basescu. Minunat text, cu efect electoral garantat! Consilierul care l-a elaborat merita o prima.

De partea cealalta, premierul a iesit si el cu artileria grea. "In curand nu va mai trebui sa primesc nicio scrisoare. Am sa-i scriu presedintelui sa nu mai trimita scrisori, ca vad ca le primesc pe la televizor si atunci nu mai are rost sa strice atata hartie, stam sa ne uitam la televizor. Mi-as dori, cum este peste tot in Europa, ca Romania sa aiba un presedinte responsabil, patruns de probleme reale ale tarii si nu permanent in alergare dupa voturi ieftine".

Si ce anume ar trebui presedintele sa inteleaga? Pai, zice premierul, ar trebui sa inteleaga ca taxa auto vizeaza o serie de probleme esentiale pentru viata oamenilor, precum protectia mediului, siguranta rutiera, evitarea situatiei in care Romania sa fie transformata in cimitirul de masini vechi al Europei si atragerea investitiilor in domeniul auto, precum cea realizata de Ford la Craiova, si "un sir intreg de lucruri de acest gen pe care presedintele ar fi trebuit sa le stie". Suna bine si asta. Mai ales ca a fost o replica spontana.

PD-L, constiincios, a iesit la sustinere "Gestul presedintelui este in limitele constitutionale legale. Trebuie pus capat starii de ilegalitate in care se afla Guvernul" a clamat Emil Boc.

Liberalul Bogdan Olteanu a plusat apocaliptic: "Ura lui Basescu fata de Guvern il face sa loveasca in Romania, lipsind-o de pozitii si de forte de negociere. Traian Basescu nu face decat sa-si foloseasca vechile deprinderi de turnator, uitand ca nu mai este comandant de vapor, ci sef de stat, si lui ii revine intreaga responsabilitate politica si materiala pentru orice posibile consecinte ale acestei tradari a interesului national". Propun sa fugim in munti!

Este o mare manipulare, dar banii trebuie dati inapoi, transmite si PSD ca romanul impartial, tinand insa cu hotarare propteaua guvernului. Dincolo de vorbele mari aruncate cu generozitate, despre ce vorbim noi, de fapt?

Un singur roman impotriva taxei

Presedintele Traian Basescu cere anularea unei taxe sustinuta cu voiosie de PD-L (pe-atunci fara L) pe vremea cand era in guvern. Taxa a aparut ca una de mediu, pe vremea cand acest portofoliu ii apartinea Sulfinei Barbu. A fost inclusa in Codul Fiscal, votat inclusiv de democrati si promulgat de presedintele Traian Basescu. Pe-atunci taxa era bine merci, iar romanii si nedesconsiderati, si neabuzati de Guvern. Au trecut luni bune de incasare a banilor, Comisia Europeana a declansat procedura de infrigement si presedintele tot nu s-a aratat deranjat. Poporul inca nu era abuzat. La un moment dat insa, un roman, singur-singurel, a invins taxa in instanta.

O televiziune in cautare de audienta a prins momentul si a declansat cu toata logistica posibila campania antitaxa, care brusc a devenit calul de bataie preferat al politicienilor. PD-L s-a intors impotriva taxei initial cu o motiune simpla si acum cu o motiune de cenzura de care-l mai despart doar 18 semnaturi. Are dificultati sa explice de ce a votat Codul Fiscal cu taxa inclusa, dar merge inainte fara complexe. Nici presedintele nu explica de ce a descoperit taxa abia acum, dar nici el nu are astfel de complexe. In plus, daca tot murea de grija platitorilor de taxa, nu ar fi fost mai bine sa inceapa cu o discutie intre patru ochi cu premierul? Ultima astfel de incercare, in cazul ministrului de Justitie, a avut un succes nesperat.

Este greu de crezut insa ca electoratul va judeca asa. Orice atac la o taxa, mai ales una atat de demonizata, este foarte bine primit. Mai mult, presedintele a plusat cerand nu numai restituirea banilor, ci si acordarea dobanzii legale pentru ei. Cu un asemenea mesaj, Traian Basescu nu are cum rata efectul electoral scontat.

De partea cealalta, liberalii nici ca puteau gestiona mai prost criza. Dupa ce Comisia Europeana a aratat ca nu glumeste cu procedura de infringement, ei au incercat sa suceasca taxa anulandu-i tocmai principiul. Asa se face ca in noua formula propusa, cu cat masina este mai veche si mai poluanta cu atat taxa e mai mica. Premierul nu si-a adaptat insa si discursul. Sustine in continuare ca prin aceasta taxa Romania se apara de poluare si de invazia masinilor vechi. Cum? Taxandu-le mai putin decat pe cele noi? E aberant. In plus, ce s-a ales cu banii colectati intr-un an de zile? Ce proiect de mediu au finantat ei?

Manipularea invocata de PSD este perfect adevarata. Dar nici cu social democratii nu ne este rusine. Ei au votat motiunea simpla in privinta taxei, dar refuza sa semneze motiunea de cenzura pe aceeasi tema, pe motiv ca, vezi Doamne, guvernul ar pica si taxa ar ramane. Asta cum s-o numi? In plus, sa nu uitam ca PSD a dat votul de investitura actualului guvern, cu taxa lui cu tot, iar acum pledeaza pentru restituirea banilor.

Am mai vazut exercitii demagogice, dar acesta pare ca le intrece pe toate. Daca dam filmul inapoi, de fapt singurul roman care poate spune ca s-a ridicat impotriva taxei este aradeanul care a declansat si castigat primul proces. Fara demersul sau, probabil, n-ar fi existat campania de presa a Realitatii TV. Fara aceasta campanie noua formula de taxa ar fi trecut neobservata, iar Comisia Europeana ar fi blocat procedura de infringement. Fara primul roman care s-a ridicat impotriva taxei, poporul n-ar fi aflat ca este abuzat, iar guvernul ar fi putut proteja mediul din Romania prin taxe tot mai mici pe masura ce poluarea provocata este mai mare.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#taxa auto, #Tariceanu, #demagogie , #stiri politice