Demografia, calcaiul lui Ahile al Chinei

Autor: Ana Ilie
Luni, 03 August 2009, ora 23:58
7241 citiri
Demografia, calcaiul lui Ahile al Chinei

Controlul nasterilor este una din politicile de succes a ultimelor decenii - insa poate fi "calcaiul lui Ahile" pentru China, tocmai intr-un moment crucial, cand poate deveni cel mai important actor al lumii.

La inceputul anilor '70, femeile dadeau nastere, potrivit statisticilor, in medie, la 4,3 copii fiecare. Populatiile in unele state sarace se inmulteau cu viteza ametitoare, facandu-i pe demografi sa avertizeze ca planeta poate sustine pana la 16 miliarde de persoane inainte de a se ajunge la foamete si razboaie, scrie Times.

Alarmate de aceasta situatie, multe guverne au adoptat politici de planificare familiala - iar China a dat deoparte declaratia lui Mao potrivit careia "puterea tarii rezida in populatia sa nenumarata" si a declansat, in 1979, politica coercitiva a "copilului unic", marcata de avorturi fortate si amenzi usturatoare.

Nimeni nu poate contesta faptul ca aceasta politica a avut succes. In peste 70 de tari, cresterea demografica a scazut sub nivelul necesar inlocuirii sanatoase a populatiei.

Ca urmare a acestor masuri, populatia continua sa cresca, usor, insa in 40 de ani demografii se asteapta sa se stabilizeze la 9 miliarde de suflete, un numar relativ usor de tinut sub control.

Desi pentru planeta politica planning-ului familial este benefica, pentru state este de-a dreptul periculoasa. Cand oamenii fac mai putini copii insa traiesc cu 30-40 de ani mai mult decat in urma cu un secol, rezulta mai multi pensionari si mai putini muncitori care sa-i sustina.

Pana in 2050, doua miliarde de oameni (peste una din cinci persoane) va avea peste 60 de ani. In tarile bogate, proportia va ajunge pana la una din trei persoane.

Implicatiile acestei politici sunt dramatice: micsorarea fortei de munca, incetinirea cresterii economice, taxe ridicate pentru acoperirea pensiilor si asistentei medicale pe termen lung.

Cu toate acestea, Occidentul se poate considera norocos in comparatie cu China, care se pregateste pentru o catastrofa sociala si economica determinata de politica demografica.

Politica copilului unic a avut, in felul sau, succes - nasterile s-au redus cu pana la 400.000. Insa acest "succes" a adus cu sine un proces prematur si ingrijorator de imbatranire a populatiei.

China si-a creat o problema tipica tarilor bogate, inca dinainte de a deveni bogata.

China a comprimat, intr-o singura generatie, schimbari care ar destabiliza orice societate. Ce este mai grav este faptul ca politica copilului unic, un afront la adresa drepturilor omului, aduce cu sine si dezastrul economic.

Forta de munca chineza va incepe sa se reduca in sase ani de-acum incolo; persoanele in varsta, incapabile sa se descurce singure, vor depasi numarul copiilor peste 20 de ani; pana la jumatatea secolului, forta de munca va scadea cu 23%.

Fiecare al treilea chinez va avea peste 60 de ani - este vorba despre 438 de milioane de persoane. In plus, pentru fiecare pensionar vor fi doar 1,6 adulti, comparativ cu rata de 1 la 7, de dinainte de 1979.

Asta inseamna ca sute de milioane de varstnici vor depinde de familii din ce in ce mai mici, iar neplata pensiilor este deja una din cele mai des auzite plangeri la adresa autoritatilor.

Serviciile sociale de baza, oferite de comunism, au cazut in urma cu doua decenii: prin inchiderea sau privatizarea intreprinderilor de stat, care ofereau muncitorilor case, educatie, ingrijire medicala si pensii, multi chinezi s-au trezit fara "plasa de siguranta".

Taranii, care constituie si acum majoritatea si vor continua sa fie covarsitori ca numar, n-au beneficiat niciodata de pensii si au pierdut, mai nou, si dreptul la educatie gratuita si accesul neingradit la sistemul medical.

Numarul oficial al avorturilor este socant: 13 milioane pe an, socoteala in care nu intra avorturile in clinicile ilegale si cele peste 10 milioane de pastile "de a doua zi" vandute anual.

Mai mult, in China de azi sunt cu 50 de milioane mai multi barbati decat femei - din acestia, 32,7 milioane au sub 20 de ani si multi dintre ei nu-si vor gasi niciodata o sotie.

Desi regulile politicii copilului unic s-au relaxat gradat, China nu va mai putea reveni la familiile numeroase nici daca isi va propune. Dupa 30 de ani de indoctrinare, se adauga efectele urbanizarii, care face ca familiile sa fie mici si slabeste credinta ca mai multi copii sunt o asigurare pentru batranete.

China nu are de ales. Trebuie sa imbatraneasca frumos, insa costul strangerii banilor pentru pensionarii de maine intuneca perspectivele cresterii economice inca dinainte de inceperea declinului cresterii economice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#China superputere globala, #China copil unic, #China demografie consecinte , #stiri politice