Departamentul de Stat american face praf Romania

Joi, 26 Februarie 2009, ora 13:55
4137 citiri
Departamentul de Stat american face praf Romania

Ca in fiecare an, raportul Departamentului de Stat de la Washington, legat de respectarea drepturilor omului in statele lumii, critica modul in care este combatuta coruptia din Romania, afirma ca jurnalistii sunt hartuiti de politicieni si subliniaza ca un roman nu s-ar putea descurca cu salariul minim.

Raportul Departamentului de Stat american privind situatia drepturilor omului in 2008, dat publicitatii miercuri, constata ca in Romania coruptia continua sa fie o problema si, pe baza concluziilor Comisiei Europene, noteaza ca Parlamentul nu este ferm angajat in eliminarea coruptiei la nivel inalt.

La capitolul "Coruptia Guvernului si transparenta", raportul american mentioneaza ca legislatia anticoruptie nu este implementata eficient, iar Romania este supusa unui mecanism special al Comisiei Europene de monitorizare regulata a progreselor facute pentru reformarea justitiei, informeaza Newsin.

"Reactia ineficienta a autoritatilor in ceea ce priveste coruptia a ramas in centrul criticilor publicului si in centrul atentiei dezbaterilor politice si mediatice. ONG-urile si presa au continuat sa semnaleze faptul ca niciunul dintre cazurile majore de coruptie la nivel inalt nu au avut ca rezultat sentinte care prevedeau inchisoarea.

Au existat anumite condamnari pentru coruptie ale unor oficiali mai putin importanti, iar Comisia Europeana a subliniat in raportul pe justitie din iulie ca sentintele judiciare sunt lipsite de consistenta si prea blande.

In plus, potrivit CE, Parlamentul nu este ferm angajat in eliminarea coruptiei la nivel inalt si au existat eforturi de a slabi codurile de procedura penala, parlamentarii cerand ca suspectii sa fie notificati ca sunt interceptati sau urmariti", arata raportul.

Citand in continuare din raportul Comisiei Europene, Departamentul de Stat arata ca sistemul prin care populatia poate semnala cazuri de coruptie nu a fost accesibil si nici inteligibil, iar implementarea masurilor de protectie pentru cei care denunta acte de coruptie a fost deficitara.

In plus, potrivit documentului, s-au facut progrese mult prea mici in cele zece cazuri de coruptie care implica fosti ministri, din cauza deciziei fostului parlament de a bloca investigatiile si din cauza faptului ca acele cazuri au fost suspendate de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Decizia Inaltei Curti s-a bazat pe necesitatea de a returna dosarele ministrilor catre Parlament pentru obtinerea aprobarilor.

Pana la sfarsitul anului, doua dintre cele zece cazuri au fost trimise in justitie, trei erau la DNA, unul a fost respins de Parlament, iar trei erau inca blocate in Parlament.

"Observatorii si-au exprimat ingrijorarea legata de lipsa impartialitatii juridice, din moment ce unii membri ai Parlamentului au continuat sa practice avocatura, atat personal, cat si prin asociatii de la firma lor de avocatura", potrivit raportului.

Conditiile din inchisori au ramas in continuare dure si nu au indeplinit standardele internationale, dar autoritatile au imbunatatit conditiile in unele inchisori, mai observa Departamentul de Stat.

La sfarsitul lui decembrie, 26.291 de persoane, inclusiv 434 minori, erau in inchisoare sau detentie juvenila intr-un sistem cu o capacitate de 34.299. Chiar daca, teoretic, supraaglomerarea nu a reprezentat o problema serioasa, au exista inchisori cu mai putin de 13 metri patrati pentru fiecare prizonier. Nici igiena din inchisori nu a indeplinit standardele internationale, iar facilitatile medicale nu erau suficiente pentru a ingriji toti detinutii. Incalzirea si apa calda nu erau disponibile imn numeroase facilitati, iar iluminarea lasa de dorit.

Impunitatea politiei, o problema

Impunitatea politiei a ramas o problema, constata raportul.Plangerile privind comportamentul inadecvat al politistilor au fost gestionate de o comisie disciplinara interna a unitatilor unde lucrau cei reclamati. In timpul anului, au existat 54 de dosare penale impotriva ofiterilor de politie, dintre care 44 pentru mita si trafic de influenta, iar zece pentru abuz in serviciu.

Reforma politiei a continuat in timpul anului, iar Guvernul a oferit politistilor, cu sprijinul agentiilor straine de implementare a legii, antrenamente si cursuri despre drepturile omului si tratamentul suspectilor.

Politia a continuat sa angajeze femei si minoritati, numarul femeilor din politie ajungand la 5.255, reprezentand peste 10% din totalul fortei de lucru. Exista si 176 de ofiteri rromi, iar politistii au folosit mediatori rromi pentru a facilita comunicarea cu aceasta etnie si pentru a oferi asistenta in situatii de criza.

Raportul constata ca nu au fost semnalate cazuri de violenta sociala impotriva rromilor, dar atrage atentia ca 1,5% din populatia rroma nu are certificat de nastere, iar intre 1,9 si 6 procente nu au carti de identitate.

Ca si in anul precent, raportul din 2009 arata ca in Romania exista in continuare probleme cu retrocedarea cladirilor si despagubirile.

"Dintre cele 201.750 de cereri de restituire de cladiri, 110.481 au fost rezolvate, 39.871 au fost respinse, 7.172 s-au calificat pentru masuri mixte (restituirea si compensatii constand in actiuni la fondul Proprietatea sau in alte servicii), 47.076 de cazuri s-au calificat pentru restituirea echivalentului, iar 16.362 de cereri au fost rezolvate prin restituirea proprietatii", se arata in raport.

Jurnalistii sunt hartuiti de catre politicieni

In Romania au existat in 2008 o serie de cazuri de intimidare, cenzura, atac si hartuire asupra jurnalistilor din partea autoritatilor si politicienilor, iar legile restrictionand libertatea de exprimare au continuat sa ingrijoreze ONG-urile, constata raportul anual al SUA privind drepturile omului.

Printre politicienii vizati de raportul Departamentului de Stat, publicat miercuri, se numara liberala Norica Nicolai, primarul Timisoarei Gheorghe Ciuhandu, Corneliu Vadim Tudor, Liviu Dragnea si Adrian Paunescu.

"De-a lungul anului 2008 au existat o serie de cazuri in care autoritatile publice si politicienii s-au facut responsabili de hartuirea, lovirea si insultarea jurnalistilor", subliniaza Departamentul de Stat.

Raportul evoca situatia creata de senatorul Norica Nicolai (PNL) cand a intervenit pe langa Administratia Nationala a Penitenciarelor pentru a-i asigura un post nepoatei sale. Cand jurnalistul TVR Radu Gafta a dorit sa difuzeze acest material, nu a primit aprobare, iar jurnalistul a fost nevoit sa demisioneze, se arata in raport.

La 11 aprilie, garzile de corp ale liderului PRM Corneliu Vadim Tudor au confiscat o camera foto a unui fotoreporter si au returnat-o apoi cu toate pozele sterse.

Fotograful facuse poze cu Vadim Tudor si alti doi politicieni plecand dintr-un restaurant. Unul dintre reporteri a declarat ca Vadim Tudor l-ar fi agresat verbal pe unul dintre reprezentantii presei, iar cand au incercat sa sune la politie, i-ar fi smuls telefonul din mana.

La sfarsitul lunii aprilie, Liviu Dragnea (PSD) a cerut Curtii Civile din Alexandria sa interzica distribuirea Gazetei de Sud pana la sfarsitul campaniei electorale. Dragnea a sustinut ca ziarul publica fapte neadevarate despre el, dar Curtea a respins cererea.

In mai, senatorul PSD Adrian Paunescu l-a insultat public pe jurnalistul Cristian Patrasconiu, reporter al ziarului Cotidianul, inainte si dupa ce a publicat o scrisoare laudativa a lui Paunescu la adresa dictatorului Nicolae Ceausescu. Presa a scris ca Paunescu ar fi folosit la adresa jurnalistului cuvinte de tipul "prost", "porc", "mizerabil", "bestie".

Tot in iunie, un tribunal din Constanta a decis in favoarea primarului PSD Radu Mazare in cazul impotriva jurnalistei Feri Predescu, care l-a acuzat de legaturi cu interlopi locali. Predescu, care era corespondenta TVR si a Evenimentului Zilei, trebuia sa-i plateasca daune lui Mazare si sa publice o scrisoare cu scuze intr-un cotidian national si local. In noiembrie, Currtea de Apel din Constanta a suspendat decizia. Agentia de Monitorizare Media Active Watch a condamnat decizia Curtii, iar Reporteri Fara Frontiere a lansat o scrisoare de sustinere pentru Predescu.

"Presa indepenenta a fost activa in 2008 si a exprimat o varietate de aspecte fara restrictiii. Totusi, politicienii si alte persoane apropiate acestora au continuat sa controleze o serie de institutii de presa din provincie, iar stirile si tonul editorial al acestora reflectau adesea viziunea proprietarilor. Tendinta spre concentrarea institutiilor centrale de presa in mainile unor oligarhi a continuat prin achizitionarea institutiilor de presa si crearea unora noi", mai constata raportul american.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Departamentul american stat, #Parlament Romania coruptie, #raport UE justitie , #stiri politice
Comentarii
L
Lucian Din Danemerca
rank 1
Poza AIUREA AIUREA
AIUREA AIUREA
rank 5
ACEST RAPORT AL DEPARTAMENTULUI DE STAT AL SUA A DETERMINAT PREZENTA NEANUNTATA A LUI BASESCU LA CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII !