Despre lucrurile cu adevarat importante

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 15 Noiembrie 2008, ora 20:30
10712 citiri
Despre lucrurile cu adevarat importante

Cercetatorii americani au anuntat, saptamana aceasta, ca au descifrat informatia genetica a celulei canceroase. Harta completa a ADN-ului acesteia include o cantitate de informatii echivalenta cu 400 de volume din Enciclopedia Britanica.

Sambata aflam ca exista un vaccin, in ultimul stadiu de testare, impotriva cancerului renal si de colon.

Vaccinul, care stimuleaza sistemul imunitar sa recunoasca si sa distruga celula maligna, ar putea intra pe piata in 2010.

Din acelasi an ar putea fi folosite si noi tratamente pentru cancerul ovarian, pulmonar, de pancreas si prostata ca si pentru tratarea tumorilor solide din organe.

Aceste medicamente, aflate si ele in stadiu avansat de testare, blocheaza vascularizarea celulei canceroase, care este astfel distrusa.

Sunt descoperiri care vor salva de la moarte milioane de oameni si care ar fi reprezentat solutia miraculoasa pentru alte sute de milioane care au murit rapusi de cancer, sperand pana in ultima clipa in aparitia tratamentului minune.

Si totusi, aceste vesti, cu adevarat epocale, care ar fi meritat cu prisosinta un "breaking news" generalizat pe toate televiziunile din lume, au aparut, daca au aparut, undeva pe la cozile jurnalelor de stiri.

Niciun ziar nu le-a considerat suficient de importante ca sa le acorde prima pagina.

In schimb, intreaga presa a rumegat pana dincolo de saturatie orice grimasa a premierului, orice hahaiala a presedintelui, cine stie ce vorba aruncata de Crin Antonescu, vreo profunzime misterioasa a lui Viorel Hrebenciuc sau ultima zicere a Mihaelei Radulescu despre Dani al ei, despre viata si amor.

Masinile de macinat vorbe au ratat esentialul si, odata cu ele, noi.

Asa se intampla mereu. Din nefericire, apoape intotdeauna. Trecem, noi ziaristii, si noi oamenii, cu indiferenta sau macar cu usurinta pe langa lucrurile cu adevarat importante pentru a ne scufunda cu toata puterea in futilitati.

Macinam, macinam cu tencitate pana intr-o zi cand ne loveste un diagnostic necrutator si descoperim, cu disperare, adevarata ierahie de valori. Abia atunci incepem sa scormonim dupa aceste stiri, sa ne rugam ca ele sa existe si abia atunci, daca le gasim, le acordam intreaga importanta.

Traim inconjurati de teme si probleme false, care ne ocupa insa tot timpul.

Principala vina o au ziaristii care focalizeaza atentia spre senzationalul facil, total lipsit de substanta. Subiectele cu adevarat importante sunt mai greu de abordat, trebuie explicate, presupun o minima dcoumentare.

Dar sa pui fata in fata doi politicieni si sa-i atati pentru ca apoi sa speculezi pe marginea fiecarei silabe rostite de ei e simplu. Cum simplu este si sa redai fiecare pas din viata vedetelor de carton avide de publicitate.

Dar, sa fim cinstiti, presa raspunde astfel apetentei publicului. Daca el nu ar fi avid de asa ceva, presa insasi ar fi obligata sa-si recalibreze abordarile.

E un cerc vicios pe care nicio parte nu da semne ca s-ar pregati sa-l sparga. Nicio parte nu da semne ca ar fi interesata sa se intoarca spre lucrurile spre adevarat importante.

Sunt primele zile din postul Craciunului. Un moment simbolic de purificare, care ar trebui sa fie mai mult decat digestiva. Am putea incerca acum sa ne purificam in primul rand de balastul din mintile si sufletele noastre si sa ne intoarcem o clipa catre aceste lucruri cu adevarat importante. Cu un strop de luciditate si inca unul de sensibilitate am putea obtine rezultate uimitoare.

De exemplu: oameni buni, in numai doi ani cancerul nu va mai fi, probabil, o boala ucigasa! Daca gandim cu toata mintea si simtim cu tot sufletul aceasta veste, oare ce loc mai poate ocupa grimasa premierului sau hahaiala presedintelui?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Îngrijorare la nivel mondial: A crescut brusc numărul cazurilor de cancer la tineri
Îngrijorare la nivel mondial: A crescut brusc numărul cazurilor de cancer la tineri
Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor au crescut brusc, manifestând tendinţe îngrijorătoare la nivel mondial. Specialişti în domeniul medical spun că există măsuri de...
CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
În stilul caracteristic, cunoscutul jurnalist Cristian Tudor Popescu a avut o postare pe rețelele sociale în care amintește de medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria...
#cancer, #vaccin, #vindecare, #breaking news , #stiri politice