Dezbaterea pe buget s-a oprit la articolul 4, dupa trei ore de discutii

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 14:03
1813 citiri
Dezbaterea pe buget s-a oprit la articolul 4, dupa trei ore de discutii
Foto: GhidulBacaului

Prima zi de dezbateri pe marginea bugetului de stat pe 2010 s-a finalizat cu parcurgerea, pana la pauza de pranz, a doar patru articole, majoritatea timpului fiind in schimb alocat dezbaterilor pe procedura.

Dupa parcurgerea, de dimineata, a apelului nominal, urmata si de o pauza de consultari, parlamentarii au inceput, in jurul orei 11.30, discutiile propriu-zise pe textul Legii bugetului.

Amendamentele propuse de catre deputatul PNL Eugen Nicolaescu, privitoare la alocarile din PIB marite pentru sanatate, aparare, justitie au fost respinse, la cel privind alocarea pentru educatie initiatorul renuntand, la asigurarile ministrului de Finante ca 6% din PIB merg catre acest domeniu.

Dezbaterile de fond au fost intrerupte de propunerea liderului grupului deputatilor PD-L Mircea Toader de a se limita interventiile, precum si prezentarea amendamentelor. Solicitarea a starnit noi discutii pe procedura care s-au prelungit cateva zeci de minute, cu puncte de vedere pro si contra ale opozitiei si puterii cu privire la articolele regulamentare care ar da dreptul votarii unei astfel de propuneri.

In final, presedintele de sedinta, senatorul PNL Teodor Melescanu le-a propus colegilor sa-si limiteze totusi interventiile, chiar daca nu a stabilit o limita explicita de timp.

Discutiile au fost reluate cu amendamentele deputatului PSD Petre Petrescu, referitoare la descentralizarea finantelor publice, texte respinse si de plen, cum au fost respinse saptamana trecuta si de comisiile de buget-finante.

In jurul orei 13.00, cand era programata oprirea primei parti a lucrarilor zilei de marti, parlamentarii au inceput sa dea semne de oboseala. "La ora 1 trebuie sa mergem la masa, o sa va rog sa...", a solicitat Melescanu celeritate in discutarea amendamentelor. "Cu respect va anunt ca tin regim. Nu se vede, dar se aude", i-a raspuns deputatul PSD Anghel Stanciu, continuand de la tribuna Parlamentului expunerea motivelor pentru care sustine textelor colegului sau Petrescu, care se refereau la modificari ale Legii finantelor publice, prin Legea bugetului.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a intervenit si a explicat ca principiile transparentei si al subsidiaritatii ar fi trebuit integrate, de-a lungul alternantelor la putere, in proiectele de lege. "Ministerul Finantelor va fi alaturi de dvs in schimbarea legii finantelor publice", a spus Vladescu, adaugand insa ca nu poate sustine modificarea Legii bugetului.

In final, bilantul primelor dezbateri pe Legea bugetului arata ca, in aproximativ trei ore de sedinta, deputatii si senatorii au votat doar primele trei articole din document, in timp ce articolul 2 a fost adoptat "de principiu", deoarece sumele prevazute pentru venituri si deficit bugetar nu au fost incluse, ramand la final sa fie calculate in functie de amendamentele care ar urma, eventual sa fie adoptate.

Sedinta intrerupta la ora 13.15 va fi reluata in jurul orei 14.00 si va continua pana la ora 22.00.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#dezbatere buget 2010, #Comisia buget, #dezbateri oprite buget, #amendamente buget , #stiri politice
Comentarii
Poza gelu___
gelu___
rank 1
Dezbaterea pe buget s-a oprit la articolul 420, dupa trei ore de discutii au inceput sa cinte Avaramu... .