Dictatul de la Viena - documentar

Miercuri, 30 August 2006, ora 22:50
15170 citiri
Dictatul de la Viena - documentar

Dictatul de la Viena a avut loc pe 30 august, 1940 si prin acesta o parte din teritoriul romanesc al Transilvaniei a fost cedat catre Ungaria. Acest act mai este numit de catre istoricii maghiari ca si Al doilea arbitraj de la Viena, denumire neacceptata de istoricii romani, intrucat prevederile tratatului nu au fost negociate, ci au fost impuse Romaniei.

Obtinerea unei portiuni din Slovacia (parte a ceea ce era numita Ungaria Superioara in timpul vechiului Imperiu Austro Ungar) in 1938 si cucerirea militara din 1939 a Ucrainei subcarpatice (azi regiunea Transcarpatia din Ucraina) nu a satisfacut ambitiile politicienilor maghiari, si nici opinia publica maghiara. Aceste actiuni le-au dat doar o parte din teritoriile pierdute prin Tratatul de la Trianon. Ceea ce se dorea era obtinerea Transilvaniei si a altor teritorii in care locuiau etnici maghiari.

In iunie 1940 Uniunea Sovietica a pretins Basarabia si Bucovina de Nord, care se unisera cu Romania dupa Primul Razboi Mondial. Guvernul Roman, fortat de prezenta armatei sovietice, a fost nevoit sa indeplineasca aceste pretentii.

Succesul Moscovei a impulsionat Budapesta sa ridice chestiunea Transilvaniei. Puterile Axei au sugerat partilor implicate sa isi rezolve problemele prin negociere directa. Axa era interesata sa pastreze pacea in Balcani, deoarece avea nevoie de exporturile acestora pentru razboi.

Dictatul a avut loc nu neaparat din dorinta de a face dreptate, ci pentru a castiga sustinerea militara a Ungariei de partea Germaniei. La fel ca si prin Tratatul de la Trianon, a atribuit o zona multietnica unei alte tari si a provocat o migrare masiva a populatiei, in ambele sensuri.

Negocierile au inceput la 16 August, 1940 in Turnu Severin. Delegatia Ungariei a ridicat pretentii la circa 70.000 km din suprafata Romaniei, la care Romania a raspuns oferind un schimb de populatie si o serie de rectificari ale granitelor. In final, negocierile de la Turnu Severin au esuat si se parea ca disputa romano-ungara se va muta pe campul de lupta. Pentru a evita o astfel de escaladare, Hitler a impus ambelor parti sa accepte neconditionat Dictatul de la Viena.

Hitler, extrem de preocupat de securitatea zonei petrolifere Ploiesti, a imputernicit pe ministrul de externe al Germaniei, Joachim von Ribbentrop, si cel al Italiei, Galeazzo Ciano, sa comunice deciziile sale delegatiilor romane si maghiare, separat, lucru care a avut loc pe data de 30 August, 1940 la Palatul Belvedere din Vienna.

Continutul Dictatului de la Viena

1. Traseul definitiv al liniei de frontiera, care desparte Romania de Ungaria, va corespunde aceluia marcat de harta geografica aici anexata. O comisie romano-ungara va determina detaliile traseului la fata locului.

2. Teritoriul roman atribuit Ungariei va fi evacuat de trupele romanesti intr-un termen de 15 zile si remis in buna ordine acesteia. Diferitele faze ale evacuarii si ale ocuparii, precum si modalitatile lor vor fi fixate in termen de o comisie romano-ungara. Guvernele ungar si roman vor veghea ca evacuarea si ocuparea sa se desfasoare in ordine completa.

3. Toti supusii romani, stabiliti in aceasta zi pe teritoriul ce urmeaza a fi cedat de Romania, dobandesc fara alte formalitati nationalitatea ungara. Ei vor fi autorizati sa opteze in favoarea nationalitatii romane intr-un termen de sase luni. Acele persoane care vor face uz de acest drept vor parasi teritoriul ungar intr-un termen aditional de un an si vor fi primiti de Romania. Ei vor putea sa ia, fara nici o impiedicare, bunurile lor mobile, sa lichideze proprietatea lor imobila, pana in momentul plecarii lor, sa ia cu ei produsul rezultat. Daca lichidarea nu reuseste, aceste persoane vor fi despagubite de Ungaria. Ungaria va rezolva intr-un mod larg si acomodant toate chestiunile relative la transplantarea optantilor.

4. Supusii romani de rasa ungara, stabiliti in teritoriul cedat in 1919, de catre Ungaria Romaniei si care ramane sub suveranitatea acesteia, primesc dreptul de a opta pentru nationalitatea ungara, intr-un termen de sase luni. Principiile enuntate in paragraful trei vor fi valabile pentru persoanele care vor face uz de acest drept.

5. Guvernul ungar se angajeaza solemn sa asimileze in totul cu ceilalti supusi unguri pe persoanele de rasa romana, care, pe baza arbitrajului de mai sus, vor dobandi nationalitatea ungara. Pe de alta parte, guvernul roman ia acelasi angajament solemn in ceea ce priveste pe supusii de rasa ungara, care vor ramane pe teritoriul roman.

6. Detaliile rezultand din transferul de suveranitate vor fi reglementate prin conventie directa intre guvernele roman si ungar.

7. In cazul in care dificultati sau indoieli s-ar ivi in cursul aplicarii acestui arbitraj, guvernele roman si ungar se vor intelege pe cale directa. Daca intr-o chestiune sau alta intelegerea nu se realizeaza, litigiul va fi supus guvernelor Reich-ului si Italiei, care vor adopta o solutie definitiva.

Sub presiune germana, guvernul roman a trebuit sa accepte semnarea textului dictatului (vezi foto). Surprinzatoare a fost insa reactia guvernului maghiar, extrem de numultumit si zdrobit sufleteste", neobtinand teritoriul solicitat in suprafata si forma dorita.

Prin Dictatul de la Viena, Ungaria primea 43.492 km cu o populatie estimata la 2.609.000 locuitori

Istoricul Keith Hitchins sintetizeaza situatia creata de Dictat: Dictatul de la Viena nu numai ca nu a clarificat situatia, ci a dus la o tensionare a relatiilor dintre Romania si Ungaria. Nu a reusit sa rezolve problema nationalitatilor, separand toti etnicii maghiari de toti etnicii romani. Aproximativ 1,200,000 de romani, aproximativ 50% din populatia teritoriului Transilvaniei De Nord, au ramas in portiunea primita de Ungaria, iar circa 500,000 maghiari au ramas in Transilvania Sudica"

Armata ungara a intrat in teritoriu pe 5 septembrie. Populatia maghiara a intampinat cu entuziasm trupele si a vazut separarea de Romania ca si o eliberare. Etnia romana, majoritara, nu a avut ce sa celebreze, pentru ei acest Dictat de la Viena fiind o reintoarcere la timpurile de conducere maghiara in care li se refuzasera drepturile de minoritate etnica. Sentimentele amare ale romanilor au fost intarite si mai mult dupa o serie de incidente in care etnici romani au fost masacrati in mod barbar de trupele hortyste cum ar fi cele de la Moisei, Traznea, Ip, Sarmasu, Muresenii de Campie, Campia Turzii, Ludus, Prundu Bargaului, Huedin, Cucerdea, Lascud. In paralel a fost executata o ampla operatiune de expulzare/intimidare a etnicilor romani pe intreg teritoriul Transilvaniei de Nord. Numarul exact al victimelor acestor actiuni este disputat intre istorici, dar, din pacate, existenta unor astfel de evenimente nu poate fi disputata.

Guvernul roman care a acceptat Dictatul de la Viena a cazut imediat dupa aceea, iar la data de 6 septembrie a fost instaurat Guvernul condus de generalul Ion Antonescu. Antonescu a contestat Dictatul de la Viena inclusiv in discutiile cu Adolf Hitler si Benito Mussolini, dar nu a obtinut decat o vaga promisiune de revizuire a Dictatului in primavara lui 1944 din partea lui Adolf Hitler.

Dupa rasturnarea guvernului Antonescu si intoarcerea armelor contra Germaniei naziste, armata romana a participat la luptele pentru eliberarea nordului Transilvaniei in toamna anului 1945. Cu toate acestea, Uniunea Sovietica nu a acceptat reinstaurarea administratiei civile romanesti decat in martie 1945, dupa instaurarea guvernului procomunist condus de dr. Petru Groza.

Pe durata Conferintei de Pace de la Paris, guvernul Ungariei a urmarit sa pastreze chiar si o mica parte a teritoriului acordat prin Dictatul de la Viena. Aceste demersuri au ramas fara rezultat, astfel ca articolul 1, punctul 2 al Tratatului de Pace cu Ungaria si articolul 2 al Tratatului de Pace cu Romania prevad nulitatea deciziilor sentintei de la Viena din 30 august 1940 si restabilirea frontierei dintre Romania si Ungaria astfel cum exista la data de 1 ianuarie 1938.

Citește și:
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
Liderul PSD George Simion a declarat, marţi, în emisiunea Proiect de Ţară România de la Prima News TV, despre o candidatură la prezidenţiale, că mai demult excludea dar acum nu exclude în...