Dragnea decide, Romania plateste. La Luxemburg, la Strasbourg, la Washington

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 04 Mai 2019, ora 07:08
24727 citiri
Dragnea decide, Romania plateste. La Luxemburg, la Strasbourg, la Washington

Politica PSD de a transforma pozitii cheie pentru statul roman in sinecuri pentru tot felul de sfertomediocri dispusi sa execute orice ordin si-a aratat efectele incepand cu cel mai inalt nivel, al Guvernului si al CCR. Efectele manelizarii functiilor esentiale in stat sunt insa cel mai evidente atunci cand exista o componenta externa care functioneaza ca un turnesol, la Tribunalul UE (TUE) si Curtea de Justitie a UE (CJUE), la CEDO si Washington.

In urma cu aproape un an, cand PSD l-a demis pe agentul guvernamental la CJUE Horatiu Radu, un magistrat cu portofoliu remarcabil de succese pentru statul roman, cu sinecuristul Radu Cantar, un mediocru fara nicio expertiza in domeniu, care nu stia nicio limba straina macar si al carui singur argument era prietenia cu Claudiu Manda, scriam ca asistam la un atentat grav la interesele Romaniei.

Atentat grav la interesele Romaniei

Si iata cum nota de plata incepe deja sa vina. Dl Cantar a reusit performanta sa piarda in cel mai rusinos mod un proces la Tribunalul UE - mai exact, a ratat termenul de depunere a actiunii! Adica o chestiune de ABC. Iar costul pentru Romania este de 80 de milioane de euro plus cheltuieli de judecata.

Poate Romania ar fi pierdut oricum, dar una e sa pierzi pe terenul de joc in minutul 90 si alta e sa pierzi pentru ca echipa nu a reusit sa se suie in autocar la timp.

Vad ca dl Cantar sare cu gura si recursul, dand vina pe TUE. E hotarat in incompetenta lui si va reusi sa se faca si mai tare de ras. Ca a depasit termenul se stia demult, nu era un secret decat pentru domania sa si pentru cei care l-au pus acolo.

Asa ca am inlocuit un om care a castigat sute de milioane pentru Romania cu unul care intr-un an a pierdut dintr-o strigare aproape 100.

La fel a facut PSD si cu agentul la CEDO. Pentru ca nu a vrut sa-i asigure lui Liviu Dragnea un non combat al statului roman in procesul sau la Curtea Drepturilor Omului, Catrinel Brumar a fost inlocuita cu avocatul lui Florin Salam, Viorel Mocanu.

Si singurul sau obiectiv este, in mod evident, salvarea lui Drangea. Nu ma bazez doar pe sursele care spun ca omul este cu totul concentrat pe cazul stapanului si pe modul in care poate sa distruga apararea statului roman in fata lui Dragnea inceputa de dna Brumar. Sa nu ne miram daca va ajunge sa recunoasca vinovatia statului roman pentru a-i oferi victoria lui Dragnea prin abandonul Romaniei.

Este o informatie sustinuta in primul rand de actiunile publice ale dlui Mocanu, care a intervenit fara precedent, amicus curie, in sesizarea facuta la CCR de Florin Iordache pentru ca Liviu Dragnea sa scape de condamnarea in prima instanta in dosarul Bombonica pe motiv de complet nespecializat. Practic, dl Mocanu face partie pentru ca CCR sa nu mai lase lucrurile in coada de peste ca in cazul completurilor de 5, ci sa statueze calea de desfiintare a hotararii lui Dragnea.

Dar dincolo de cazul lui Dragnea, cum poate un sinecurist sa apere eficient si inteligent statul roman, chiar daca ar vrea? Si de ce sa vrea, cat timp fiecare condamnare va putea fi pusa in cheia abuzurilor justitiei, chiar daca hotararile judecatoresti sunt responsabile pentru un numar infim de cauze pierdute pana acum de statul roman. Cate anume, MAE nici macar nu a vrut sa explice la o solicitare pe Legea 544.

O alta tinta a PSD a redevenit George Maior, dupa perioada de acalmie care a urmat primului asalt din toamna anului trecut. Teodor Melescanu este presat, poate chiar cu un post la CCR, dupa cum spun unele surse, sa propuna presedintelui Iohannis rechemarea ambasadorului Romaniei in SUA, pe motiv de protocoale si penibilul raport al comisiei SRI, neasumat decat de Manda si acolitii lui, nu si de Opozitie.

Replica taioasa a ambasadorului, care a cerut desecretizarea discutiilor din comisia SRI, i-a scos din minti pe pesedisti. Ma intreb de ce. Ce-o fi de ascuns? Presupun ca o fi ceva, altfel nu s-ar fi enervat asa de tare.

De ce a fost reluat asaltul menit sa-l dizolce pe ambasadorul Romaniei in SUA? Pot fi mai mult motive. Pe de-o parte, razbunarea PSD pe rolul cert pe care George Maior ca sef SRI l-a avut in combaterea coruptiei, un rol recunoscut de cei pentru care teza statului paralel si a protocoalelor abuzive este o bazaconie. De altfel, spre disperarea PSD, cele doua teze nu au niciun ecou extern - dupa ce s-au lamurit despre ce e vorba, partenerii au inteles si gogomania.

Va reamintesc, spre exemplu, replica data de Jean-Francois Bohnert, candidatul francez, mult admirat de PSD, la sefia Parchetului European, cand a fost intrebat daca ar aplica protocoale cu servicii secrete: "Sunt obisnuit sa lucrez cu serviciile care imi aduc probe, informatii judiciare. In calitate de procuror european fac acelasi lucru".

Ca Protocoalele SRI-PICCJ sunt in regula a confirmat si Curtea de Apel Bucuresti. Doar sase politruci sinecuristi de la CCR au decis invers.

Mai exista si varianta ca postul este o moneda de negociere. Sunt voci care spun, de exemplu, ca ar fi interesata chiar dna Maya Teodoroiu, judecatorul CCR al carui mandat expira in iunie.

Teoretic, numirea/rechemarea unui ambasador este apanajul constitutional al presedintelui, dar la cum stie CCR sa transforme o propunere intr-o decizie (ca in cazul revocarii procurorilor sefi) si sa jumuleasca prerogativele presedintelui, nu ar fi de mirare ca odata propunerea de rechemare sa fie facuta, pe calea unei sesizari la CCR, presedintele sa piarda din nou.

Dar cred ca motivul principal tine de faptul ca dl Maior este un interlocutor foarte credibil pentru Departamentul de Stat, iar PSD este disperat sa curme aceasta relatie pentru a plasa in loc o masinarie pesedista de minciuni. Si cand vorbesc despre relatia excelenta dintre dl Maior si Departamentul de Stat ma gandesc inclusiv la faptul ca actualul secretar de stat Mike Pompeo, i-a trimis lui George Maior in 2017 o scrisoare in care elogia meritul acestuia in consolidarea parteneriatului romano-american.

Si inclusiv la reactia foarte transparenta de sustinere transmisa in limbaj diplomatic de Hans Klemm, dupa scandalul Giuliani, in toamna, cand George Maior a dezvaluit o mascarada pusa la cale pe bani buni de PSD.

In pofida istericalelor lui Dragnea si Tariceanu, Teodor Melescanu a tot amanat propunerea de incetare a mandatului ambasadorului Maior. Pentru ca intr-o lume de incompetenti sinecuristi, ministrul de Externe stie, cu experienta indelungata pe care o are, ca retragerea din SUA pentru niste bazaconii a unui ambasador pe care Washingtonul il apreciaza reprezinta un afront grav, care inaspreste relatia bilaterala.

Chiar sunt curioasa cum va arata raportul pe care dl Melescanu il anunta peste doua saptamani in privinta activitatii dlui Maior? Se va referi la activitatea de ambasador, unde nu stiu ce poate reprosa? Sau se va referi la activitatea de director SRI a dlui Maior, despre care Mike Pompeo spunea ca a transformat SRI in: "unul dintre cele mai profesioniste, moderne si eficiente servicii de informatii europene"?

Dar cine sa inteleaga asa ceva in Republica Teleorman? Si cui sa-i pese de pretul platit de Romania?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Romania TUE Cantar, #Dragnea CEDO Referendumul, #Maior ambasador SUA , #stiri politice
Comentarii
Poza Menumorut
Menumorut
rank 5
Orice absenta de la vot , este un vot pentru borfasii aroganti
Poza Bgan
Bgan
rank 1