Cum a convins Romania Comisia Europeana sa aloce bani din PNRR pentru drumuri. Drula: "Am explicat la Bruxelles ce inseamna crucile de pe DN2"

Joi, 24 Iunie 2021, ora 17:10
5358 citiri
Cum a convins Romania Comisia Europeana sa aloce bani din PNRR pentru drumuri. Drula: "Am explicat la Bruxelles ce inseamna crucile de pe DN2"

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Catalin Drula, a declarat joi, 24 iunie, intr-o conferinta de presa organizata la Sabaoani - judetul Neamt, ca a explicat la Bruxelles necesitatea alocarii fondurilor, prin Programul National de Redresare si Rezilienta, pentru constructia autostrazii A7.

"A7 este proiectul principal din PNRR. Am fost la Bruxelles, le-am explicat ce inseamna DN2, crucile de pe DN2, ce inseamna calvarul lipsei de siguranta si al drumurilor care trec prin localitati. Asa i-am convins ca avem nevoie de drumuri moderne. Europa de Vest si Centrala si le-a construit de 20-30-40 ani. Noi trebuie sa o facem acum, avem nevoie de acesti bani europeni. Cei mai multi bani pe zona rutiera din PNRR sunt pentru Moldova, care a fost lasata in urma atata timp", a declarat, intr-o conferinta de presa, ministrul.

La randul sau, vicepremierul Dan Barna a subliniat ca sume importante din PNRR pe infrastructura rutiera sunt alocate pentru proiecte din Moldova.

"Avem PNRR in care pe zona de infrastructura sunt 7,6 miliarde euro, din care aproape 3 miliarde pe rutier, 3,68 miliarde euro pe feroviar. O parte importanta din aceste sume se refera, pe infrastructura rutiera, la A7 si capetele din A8. Aceste autostrazi vor fi infrastructura cu adevarat moderna, cu statii de reincarcare, cu perdele forestiere, cu internet care functioneaza, cu toate acele lucruri pe care lumea moderna le poate asigura, astfel incat Moldova sa intre direct in categoria zonelor dezvoltate din punct de vedere al infrastructurii rutiere", a precizat Dan Barna.

Potrivit Planului National de Redresare si Rezilienta, Guvernul planuieste finantarea a 434 de km noi de autostrada. Conform proiectului, A7 Ploiesti - Pascani este finantata integral, din A8 tronsonul Targu Mures - Miercurea Nirajului si Leghin - Pascani, din A1 - Margina - Holdea, iar din A3 este Nadaselu - Poarta Salajului.

Pentru A7, sunt prevazute urmatoarele investitii prin PNRR:

A7 - Ploiesti - Buzau - Focsani - Bacau - Pascani:

-Ploiesti - Buzau: 63 km (6 statii cu 28 puncte de incarcare);

-Buzau - Focsani: 83 km (8 statii cu 40 puncte de incarcare);

-Focsani - Bacau: 96 km (13 statii cu 66 puncte de incarcare);

-Bacau - Pascani: 82 km (9 statii cu 50 puncte de incarcare);

Total: 324 km (36 statii cu 184 puncte de incarcare)

Potrivit PNRR, autostrazile construite vor avea instalate tehnologii digitale, respectiv Sisteme de transport inteligente (ITS) pe toata lungimea acestora (434 km), la care se adauga sistemele ITS ce vor fi instalate pe sectiunile deja existente de autostrada, sisteme coordonate de la nivelul unui centru national de management al traficului, pentru reteaua de autostrazi si drumuri nationale.

O nouă rută de mare viteză în România. Jumătate va avea profil de autostradă, jumătate, de drum expres FOTO
O nouă rută de mare viteză în România. Jumătate va avea profil de autostradă, jumătate, de drum expres FOTO
Guvernul a aprobat joi, 28 martie, indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu....
Împușcături la Bruxelles. Un om a murit, altul este în stare critică
Împușcături la Bruxelles. Un om a murit, altul este în stare critică
O persoană a fost ucisă şi alta grav rănită în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică la Bruxelles în două incidente separate cu arme de foc, pe fondul creşterii criminalităţii...
#catalin drula, #Bruxelles, #PNRR, #autostrada, #DN2 , #stiri politice