Editorial: Basescu nu va invinge presa

Autor: Cristian Mihai Chis
Vineri, 17 Iulie 2009, ora 08:07
2619 citiri
Editorial: Basescu nu va invinge presa

Este foarte greu sa-ti ridici mass-media in cap si sa ai speranta ca slujbasii din redactii nu sunt oameni ca toti ceilalti, care actioneaza in functie de stimuli.

Este imposibil sa castigi razboiul cu jurnalistii daca nu pandesti orice ocazie de-a-i pune la zid. A se vedea cazul lui Adrian Nastase, unde n-a fost vorba despre o lupta, ci de un ajutor pe care Traian Basescu l-a primit pentru a aseza Romania intr-o etapa superioara a evolutiei sale.

Lucrurile sunt mult schimbate acum, si pentru presedinte, sunt schimbate in rau. Imbracand chilotii de lupta, propunandu-si sa zdrobeasca oranduirea cea cruda si nedreapta si avand informatie, a aflat ca legatura dintre mediul de afaceri, cel politic si breasla jurnalistilor a suferit si ea niste transformari. Si n-a tacut, ca nu-i e felul.

Numai ca mai mult decat oricand, imaginea negativa, credibilitatea redusa inseamna incasari mai putine, prin urmare patronii media au reactionat. Si de ce sa n-o fi facut, devreme ce traim intr-o lume unde numai aerul n-are (inca) eticheta? Nu poti pretinde moralitate decat daca esti mai presus de suspiciune.

Nu suntem noi judecatorii resorturilor care mana in lupta trusturile media, mai ales ca materia nu mai trebuie analizata: ostilitatile sunt la vedere, motivatia nu-i greu de dedus.

Putem numai sa ne intrebam unde se va ajunge. Iar nasul ne spune ca mass-media, indiferent de motorul ei, nu va pierde batalia. Ar trebui mogulii arestati, averile confiscate, si nu traim in dictatura.

Ce-ar putea face Traian Basescu pentru a scapa din furcile caudine macar doua saptamani, sa-si ia si el niste concediu? Nu poate da inapoi. Regula bunului simt spune ca daca ai gandaci sub chiuveta, scoti substanta la ei.

In politica, lucrurile sunt nitel mai complicate si cand deschizi gura trebuie sa te asiguri ca n-are nimeni grenada la indemana.

Ca mogulii nu sunt nici ei fraieri, altfel ar preda istorie. Dar sa-i ignoram, pentru ca sunt si jurnalisti care-si vad de meserie fara sa fie impinsi de la spate. Nu poti sa-i spui mereu unui reporter de investigatii ca e platit de forte oculte pentru a descoperi ceea ce exista, fara sa te astepti sa nu se ambitioneze sa-ti demonstreze ca vorbesti avioane. Ca are si omul orgoliul lui, bazat, in multe cazuri, pe articolele cu care a luat premii.

Si atunci, cand il suna in emisine un sef pedelist din Vrancea si-i spune ca doamna Placinta a angajat rudele unor oameni de la Fisc pentru ca asa-i in judetul lui Oprisan, trebuie sa faci compromisuri ca sa rezisti, nu pierde ocazia sa-i spuna ca e tampit, devreme ce-si pune partidul intr-o pozitie ingrata si deschide inca un front de discutie.

Jurnalistul va scotoci mai departe si nu va scapa ocazia de-a arata ca hotul striga 'hotii'. Iar cum demonstratia faptului ca oamenii PD-L n-au coborat din manastiri a fost facuta, taram de defrisat exista berechet.

Deci nu-i in avantajul lui Traian Basescu sa zgandare, pentru ca pe langa jurnalistii onesti mai sunt si ceilalti, interesati financiar. Iar pentru demolarea lui s-au investit deja sume enorme, si altele, surorile lor, asteapta in conturi.

Ce-ar avea de facut? Sa mai taie din coada vulpii, sa nu reduca totul la ambitul vorbitor, si poate ca va reusi sa nu coalizeze toata presa impotriva sa. Cand nu va mai gasi nici un coltisor in care sa se poata exprima fara cateva ceasuri de replici, va fi singur si penibil.

Sau sa curete zona sa de sustinere de afaceri clientelare si insi ipocriti. Asa, presa nu va mai avea nimic de descoperit.

Citeste si:
Liderii PNL speră că Ciucă va pica în Parlament. Ce plan a conceput Florin Cîțu - surse
Liderii PNL speră că Ciucă va pica în Parlament. Ce plan a conceput Florin Cîțu - surse
Liderul PNL Florin Cîțu și apropiații săi din conducerea partidului speră că generalul Nicolae Ciucă nu va trece de votul Parlamentului. Prin urmare, președintele Klaus Iohannis va...
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă orașul Buzău de localitatea Vadu Pașii. La un capăt panglica a fost tăiată...
Sursa: Ziare.com