Editorial: Ceva, undeva, va crapa

Joi, 10 Septembrie 2009, ora 07:54
2809 citiri
Editorial: Ceva, undeva, va crapa

Se simte in ultima perioada, in atmosfera deja impuscata in mijlocul lui C4, o tensiune care se acumuleaza nesanatos. Nu e vorba despre otrava pe care si-o azvarla, cu seninatatea cu care daruiesti un buchet invatatoarei, adversarii politici.

E un cazan pus la fiert, cu capac, langa altul, ambele in vecinatatea unui depozit cu dinamita, si exista din ce in ce mai multe zvonuri ca fitilul e departe, peste Ocean.

Daca cititorii ar auzi tot ce i se presara unui jurnalist in ureche, sub forma de scenarii - sursele se jura pe mamele lor ca sunt valide - , ce constructii de santaj se pregatesc, cat de mare este energia investita in consolidarea propriilor armaturi si in demolarea celor din vecini, si-ar pune o intrebare: de ce merita atat de mult sa fii presedintele Romaniei?

Sa mor daca stiu. Sunt in stare sa ma gandesc la vointa de putere, la a reprezenta un cap de pod pentru americani, la mai maruntele, dar duioasele avantaje financiare, la placerea jocului, caruia-i pierzi originea si-l transformi in "totul sau nimic", in ruleta ruseasca, devenind, pe drum, o fiara fara mama, fara tata, nascuta de o matusa.

Sunt in stare sa raspund, daca inchid ochiul interior si-mi rezum fiinta la ce stiam eu odata, in copilarie, legat de bine, frumos, adevar, ca ar putea fi vorba despre a-ti darui mintea si buna crestere poporului tau, numai pentru a-i aduce un minut de bucurie, in cele peste doua milioane si jumatate, cat dureaza un mandat - pe campiile mele e bine, sunt singur, tanar, bogat si sanatos.

In incercarea de-a deslusi taina, cu capul mare ca un cos cu cartofi, am plecat sa-mi intalnesc doi prieteni. Cum B1 urma sa difuzeze "Piata Universitatii" a lui Stere Gulea, l-am rugat pe un vecin sa-l inregistreze, si l-am vizionat, in cursul noptii.

Eu nu stiu daca dumneavoastra mai aveti, uneori, puterea sa va amintiti. Eu imi mobilizez tot mai greu prezentul, si cred ca sentimentul este comun multora. Insa la un moment dat, printre tineri care doreau sa discute cu noii lideri si li se trantea usa in nas, generalul Militaru, care preciza, suficient, ca "FSN functioneaza de 6 luni", apoi mineri care marturiseau ca au gasit arme si droguri la sediul PNTCD si multumirile lui Ion Iliescu, m-am trezit cantand "Imnul golanilor".

Romania iesise din cenusa si invata sa mearga sprijinita de un ghiocel. Atat de firava era democratia, atat de naucitoare libertatea, incat putini dintre noi - 15 la suta, dupa cum au iesit alegerile din mai 1990 - aveam sa realizam ca noua putere este de fapt o tentativa de-a cosmetiza comunismul.

Nu ma intereseaza de ce a difuzat B1 filmul care arata cine este Ion Iliescu. Pelicula ne poate ajuta sa intelegem ca inauntru, foarte adanc, suntem frumosi, doar ca ne straduim sa fim androizi, ca sa nu parem ciudati. E atat de vie inima, daca pui mana in dreptul pieptului, incat te intrebi cine sunt cei care ne jura credinta, devreme ce nu ne starnesc decat frisoane. Cum am ajuns sa ne gandim daca e ok, moral, sa alegem raul cel mai mic, daca am avut in ADN atat de multa speranta?

Ceva, deasupra, pluteste, si nu e bine. Si putin imi pasa daca sunt niste cuvinte banale, la nivelul unei babe. Ma gandesc doar ca va crapa si ne va imbolnavi si mai tare. Dar chiar si asa, cu perspectiva unui lacat proaspat pus pe gand, m-am gandit din nou, privind filmul, ca as putea sa merg sa votez. Deocamdata, picioarele nu pleaca. Nu le spune nimeni.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#alegeri prezidentiale 2009, #vot prezidentiale 2009 , #stiri politice
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Domnul Chis se intreaba : "de ce merita atat de mult sa fii presedintele Romaniei?
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
presedentia e un ciolan carnos pt ca sunt avantaje si in timpul mandatului, dar si dupa cind ai asigurata paza si indemnizatie ca fost presedinte...