Editorial: De ce imi cumpar pistol

Autor:
Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 09:01
2264 citiri
Editorial: De ce imi cumpar pistol

Plang politistii ca sunt depasiti de numarul mare al indivizilor care-si bat joc de ei, atunci cand nu-si pun viata in pericol pentru ignoranti. Si cer puteri sporite, ca sa nu mai ajunga la televizor pe post de Gaga.

Sa fie ca-n America, adica, unde daca li se pare colegilor purtatori de baston ca ai ridicat o spranceana si ai fost obraznic iti pun mana pe cap si te baga scurt in spatele masinii, daca nu cumva te trantesc la pamant si-si leaga mainile in catuse. Si de-abia la sectie te intreaba daca nu suferi cumva de claustrofobie.

Plang si romanii ca sunt ingroziti de numarul mare al violentelor si le scade pofta de plimbare fara sa priveasca in spate cand merg sa-si scoata din bancomat, prin urmare cu sentimentul de securitate daramat, ia sa se dea liber la arme.

Plang si jurnalistii, ca uite cum creste violenta, si Romania e pe punctul sa se transforme in Bulgaria, unde mafia se rafuieste in strada si autoritatile asteapta, depasite de situatie, inca un raport de monitorizare.

Dar cel mai vartos plang autoritatile, care trag cate-o comisie, un plan de masuri si un studiu de fezabilitate ori de cate ori constata ca situatia se albastreste. Dar numai dupa ce s-a facut vanata de tot.

Fiecare are dreptate, dar ce-i de facut? Nimic.

Sa depasim criza, sa mai treaca douazeci de ani, sa ne creasca nivelul de trai pentru a putea sa ne platim siguranta.

Pana atunci, insa, eu sunt de acord ca politistii trebuie sa aiba puteri sporite. Situatiile penibile in care sunt suprinsi contribuie din greu la disolutia autoritatii, prin urmare sentimentul de insecuritate al cetatenilor va continua sa creasca.

Dar nu politistii care isi bat joc de oameni, razbunandu-se pe ei din cauza ca sunt prost platiti. Pe care nimeni nu-i scoate din sistem, ca oricum sistemul e subdimensionat, deci daca lucrurile merg prost da-i sa sune, macar sa fie galagie!

Si nici cei 2000 pe care vrea sa-i angajeze iute, "din surse externe", Dan Nica, si sa-i puna sa patruleze veghind la ordinea publica fara sa stie sa manuiasca o arma. "Lasa, ca invata ei, fac exercitii in poligon", imi spune un amic din minister.

Pentru ca, dupa cinci secunde, sa se corecteze: "numai ca nu exista munitie".

Cel mai haios, din anuntul de angajare postat pe site-ul Politiei Romane, mi se pare urmatorul lucru: incadrarea se face pentru o perioada de proba la finalul careia se sustin examene de definitivare, iar in caz de nepromovare, respectivii vor fi destituiti.

Cum ministrul a decis sa smulga 2000 de oameni din somaj si sa le indese iute pe cap caschete gandindu-se ca romanii trebuie sa aiba impresia ca strazile sunt mai sigure, nu pot decat sa sper ca intreprinzatorii care au se pregatesc sa mai sparga cate-o banca sau o casa de schimb valutar nu vor citi anuntul de angajare.

Ca sunt convins ca primii care se vor prezenta la selectie vor fi cei picati ani la randul examenele de intrare in politie. De aceasta data, insa, societatea le va da o sansa. Intre timp, sa ne cumparam arme, ca sa avem si noi una.

Cristian Mihai Chis

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#politisti angajare, #violenta pericol frica, #cumpar pistol , #stiri politice