Editorial: De ce miroase povestea Degeratu+Basescu+Hayssam

Vineri, 23 Octombrie 2009, ora 07:30
3701 citiri
Editorial: De ce miroase povestea Degeratu+Basescu+Hayssam

Intr-o democratie ale carei guri de aerisire trebuie legate periodic cu sarma, atat de tare zornaie tabla ruginita trasa prin email de tip nou, fiecare dezvaluire facuta pe timp de campanie electorala este interpretata politic.

Ceea ce, in putinele zone unde moralitatea si-a pastrat valoarea de raportare, miroase de-ti muta nasul.

Si mai tare te paleste insa in nari daca impletitura nu e pur politica, si te duce cu gandul la alt tip de interpretari: cele cu iz de Securitate. Iar pretinsele transcrieri ale unor conversatii dintre generalul Constantin Degeratu si Omar Hayssam sunt cea mai simpla ilustrare a metehnelor care nu numai ca nu s-au stins odata cu Revolutia, dar au gasit noi valente de desfasurare, mai voluptoase, ca aveau in fata parfum de libertate.

Putem porni de la premisa ca media este bine intentionata. Oamenii isi vad de treaba independent ca vin alegeri sau nu, iar damblaua unui jurnalist de investigatii este sa iasa pe piata cu dezvaluiri, pentru ca, altfel, il dor degetele. Cu orice risc de interpretare.

Ajungi uneori sa tii in mana hartii care ard, si mai ales vand, iar cata vreme pe prima pagina a unui ziar scrie pretul, inseamna ca e un produs. Pe o piata aglomerata.

Nu exista jurnalist pe lumea asta care sa nu vrea sa publice discutia dintre teroristul numarul unu al tarii si unul dintre cei mai importanti oameni ai statului in materie de securitate nationala, mai ales daca ambalajul expeditorului suna credibil.

Este de discutat daca reporterul nu are cumva si alte interese. Media abunda de insi care actioneaza pentru un interes pecuniar, al lor, sau al patronului. Este o optiune. Dar asa cum am reusit sa creditam un politician, fie el Traian Basescu sau Mircea Geoana, cu buna credinta, sa convenim ca "Gardianul" este curat ca lacrima.

Nu pot, insa, sa nu ma duc la fondul problemei. Pretinsele stenograme ale unor discutii despre care generalul recunoaste ca au avut loc, dar sunt "aranjate", pot induce publicului impresia unei complicitati intre consilierul prezidential si Hayssam. Mai ales ca, asa cum rezulta din dialogul prezentat, generalul nu blocheaza din fasa unele "marturisiri" despre "asigurarile" presedintelui cum ca teroristului nu i se va intampla mai nimic, dimpotriva.

Am un singur argument pentru care spun ca transcrierile sunt niste facaturi, si ma pun in pielea generalului: ma intalnesc cu un tip dubios ab initio, suspectat de complicitate la rapirea unor jurnalisti, cu trei infractiuni economice legate de coada, fost sponsor al PSD, cu concursul generos al lui Ion Iliescu.

Nu e nici membru al familiei mele, nici macar prieten sau locatar al cercului meu de amici. Seful meu are o opozitie puternica din punct de vedere politic, doua treimi din adversari umbla sa-i ia gatul, si ce fac eu? Ma comport ca un imbecil, ma las pe mana sirianului stiind ca risc ca discutia sa apara, la un moment dat, in presa?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Basescu Hayssam inregistrari, #Degeratu Hayysam , #stiri politice