Editorial: Falia prostilor

Marti, 14 Iulie 2009, ora 08:02
1973 citiri
Editorial: Falia prostilor

Cum stam noi lipiti de televizor si ne exercitam simtul civic slobozind dulci izvoare de intelepciune populara, invariabil terminate cu semnul exclamarii, din cand in cand se iveste cate-o intamplare care ne bucura teribil. Descoperim ca nu suntem cei mai prosti, prin urmare ne umplem de vigoare.

Asta este varianta optimista. Cealalta n-are neaparat un antonim ca adjectiv, ci mai degraba un termen vecin cu perplexitatea.

Sursa bunastarii psihice - sa ne pastram simtul umorului, ca sa n-o luam pe campii - a fost, de aceasta data, Politia Romana.

Institutia care a anulat concursul pentru angajarea a 2000 de agenti la ordine publica, pentru ca nu are bani. Care a anulat si examenele de absolvire la scolile de profil, de unde urmeaza campul muncii, tot pe motiv de saracie.

Dar care a gasit resurse pentru a salva cu elicopterul vreo 40 de turisti ramasi izolati la o cabana din Fagaras, deoarece le-a fost frica sa coboare cu jeep-urile dupa ce apele s-au revarsat pe drum.

Ajunse de urgenta la operatiunea de salvare, echipajele tv au intervievat sinistratii, posesori de treninguri de firma si ochelari de 200 de coco: V-ati speriat? "Nu, ca stiam de dimineata ca o sa vina autoritatile".

"A fost bine, n-am avut curent, dar am avut lanterne, mancarea a fost buna, conditii excelente".

"Un peisaj nemaipomenit, oameni draguti".

"N-am mai fost cu elicopterul, a fost o experienta de neuitat".

In fata acestor marturisiri ale groazei - de altfel, cativa turisti au luat-o pe jos, impreuna cu un cabanier care cunostea potecile - , televiziunile au lasat-o mai usor cu cataclismul, iar pachetul turistic al ministerului si-a vazut de treaba.

Pana si elicea aia mica, daca vrei sa o pornesti, costa o avere, insa de aia e prostimea la post, sa plateasca. Dar cineva s-a gandit ca un spectacol cu zgomot (rotorul face impresie) poate contribui la imbunatatirea imaginii autoritatilor mai tare decat daca pui mana si faci un podet.

In 2005 au fost inundatii catastrofale in Timis, anul urmator in Moldova, si elicopterele n-au intervenit decat atunci cand oamenii, cocotati in varful casei, cu copiii intr-o mana si catelul in cealalta, au fost in pericol sa fie inghititi de ape.

Comunitati izolate, cate-un batranel care astepta in zadar ambulanta, am vazut in fiecare sezon. Dar s-a lucrat cu pompierii, pe jos, la lopata.

Am invatat, insa, ceva: autoritarile sunt gata sa invarta elicea pentru o impresie, atat de deplin e dezastrul de imagine.

Daca vi s-a rupt cheia in usa si stati la etajul 8, dati un telefon la MIRA. Daca zburati la Londra si ati ajuns cu intarziere la Frankfurt, de unde ar fi trebuit sa luati alta cursa, nu va dati cu fundul de pamant in aeroport. Sunati la MIRA!

Povestea seamana cu afacerea Ridzi, dar e mai sofisticata, ca-i prin vazduh. Acolo ne-am putea intalni cu totii, intr-o zi cand nu vom mai avea puterea sa zambim, descoperind ca altii sunt mai prosti decat noi. Momentul acela, din fericire, nu va veni. Falia cu autoritati tampite se largeste mereu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#salvare elicopter turisti, #turisti blocati munte , #stiri politice