Editorial: Huidu - vinovat de greva de la RATB

Vineri, 02 Aprilie 2010, ora 08:03
5004 citiri
Editorial: Huidu - vinovat de greva de la RATB

Bun moment au ales ganditorii RATB sa-i invite pe soferi la intrebari existentiale si pe doua milioane de bucuresteni sa suduie in Joia Mare. Teribil mesaj puteau sa transmita puterii (la nivelul foamei primare, nu mai faci distinctia, puterea e una, cu un singur cap) cei care se aflau in drum spre slujba religioasa, slujba implacabila si mielul cu 10 lei mai ieftin.

Ca sunt convins ca in Romania imbrancelilor politice, unde tot ce se petrece la televizor are legatura cu ciolanul, fie el peste o saptamana sau doi ani, fie el o negociere sau o zvacnire musculara de amorul artei, nu mai exista protest spontan.

Ar insemna ca romanii sa fie in primul rand mai destepti, si pe urma, ca o consecinta, sa posede simt civic. Or greva din transportul in comun de partid si de stat contine cateva bizarerii care inlatura prezumtia de buna credinta. Cea a nefericitilor care s-au lasat antrenati intr-o inclestare cu radacini intr-o lume straina de preocuparile lor n-are nicio relevanta.

La trei ore dupa ce soferii din ultimul schimb au anuntat ca nu mai misca pedala, nici administratorii Capitalei, nici sefi RATB si nici sindicatele - vreo 11, afiliate dupa conjuncturi - nu stiau ce se petrece de fapt. Ca niciodata, nimeni nu s-a uitat la televizor, n-a ascultat radioul, prin urmare n-a pus mana pe telefon. Nici "spontanii" catre sefi si lideri sindicali, nici sefii si liderii sindicali catre "spontani". Nimeni nu cunoastea pe nimeni.

Din momentul in care la televizor au aparut bucurestenii de rand, s-au trezit si barosanii. Sorin Oprescu a negociat cu lideri sindicali care spuneau ca n-au legatura cu spaimele soferilor, un viceprimar negocia in vant, fara baza, deoarece sandramaua n-a fost o greva, in mijlocul protestatarilor, centralele sindicale au pronuntat greu termeni ca "ilegal" (indemnizatiile din cotizatii nu sunt de lepadat), si toata lumea avea o singura concluzie: oamenii au inteles gresit. Nu le scade venitul sub ceea ce stiau deja ca au pierdut.

Insa intre concluzie si momentul cand primul tramvai a urcat pe sine au mai trecut cateva ore. Interval in care a aparut Ion Radoi, fost senator PSD, staroste peste sindicatele din transportul in comun. S-a delimitat de protest, a intrat si el la negocieri si a anuntat, alturi de Oprescu, ca bomba a fost dezamorsata. Un amanunt: intrebat daca este adevarat ca in spatele miscarii s-a aflat Marian Vanghelie, Radoi a raspuns: "daca ar fi fost asa ceva, nu m-as mai fi gasit acolo".

Si tot analizand declaratii care spuneau ca nu e greva, nu e chiar ilegal, nu e negociere, jurnalistii au dat peste Dumitru Costin, sef la BNS. Moderatorii: cine plateste, cine e responsabil, cine va fi tras la raspundere? Costin: soferii au sunat in emisiune la Serban Huidu, si-au varsat nemultumirea, iar Carcotasul i-a indemnat sa intrerupa lucrul.

Acuma, ca le taie sau nu ziua de munca, ramane de vazut. La patron, dilema n-ar fi existat. Dar pana se descopera increngatura, eu zic sa-i taie leafa lui Huidu si sa-l incadreze la subminarea economiei nationale. Ca sa nu mai fie acuzat numai guvernul (ati remarcat ca nu a intervenit nimeni sa spuna ca e un moment greu, ca toata lumea taie din cheltuieli, ca e nevoie de solidaritate?) ca sforaie cu inconstienta pe cadavrul vesel al natiunii pregatite de Inviere.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#greva RATB, #sindicalisti soferi RATB protest, #protesc spontan RATB , #stiri politice