Editorial: Ilie de la Scularie

Marti, 11 Decembrie 2007, ora 10:44
3342 citiri

Cine era, de fapt, Ilie de la Scularie? Un cetatean necunoscut care a reusit sa infranga sistemul unde domina cutuma ca trebuie sa ai sase zerouri in cont, adaugate la o cifra, nu la alt zero, cum arata contul meu, pentru ca patura subtire, dar importanta, a acestei planete sa nu-ti bage degetul in ochi.

Ilie de la Scularie a ajuns sa-i straga mana Papei, si nu ma intereseaza ca e un banc transpus in versuri de un poet.

Bancul a devenit realitate, iar pe Ilie il cheama Iluna, are 45 de ani, e din Arad, are o firma de instalatii electrice si a reusit sa pulverizeze taxa de prima inmatriculare, explicandu-le judecatorilor ca Romania s-a angajat sa respecte, prin Constitutie si Tratatul de aderare, principiul care spune ca legislatia comunitara se aplica cu prioritate in fata celei interne.

Ilie Iluna a reusit doua lucruri: in primul rand ne-a racorit, ne-a razbunat in fata demnitarilor pentru care sa gasesc mereu resurse ca sa-si mareasca lefurile, dar nu si pentru un medic rezident (oricum, parlamentarii nu ajunga niciodata la urgenta in Romania), si in al doilea rand le-a spus, celor care vor sa auda, ca intrarea in Uniunea Europeana creste sansele noastre de-a nu mai fi considerati de catre autoritati o cantitate neglijabila, fara drepturi, desi ne bate crivatul prin conturi.

Finantele Publice isi vor face datoria si vor contesta la Curtea de Apel decizia Tribunalului Arad. In functie de cum va considera instanta superioara, de sensibilitatile judecatorilor fata de guvernantii liberali, sentinta urmatoare va fi sau nu corecta.

Dar daca nu va fi mentinuta, Ilie Iluna se va duce glont la instantele europene, or pe restul continentului, lucrurile sunt limpezi: exista state UE care au pierdut pe teme similare. Iar unul dintre rolurile Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene este taman cel de-a clarifica chestiunile ce tin de interpretarea dreptului comunitar.

Isprava lui Ilie Iluna ne poate tine de cald, deoarece victoria avocatului sau, un tip care profeseaza din 2005 si, la 27 de ani, nu a apucat sa cunoasca imposibilul picurat in mintile noastre de 50 de ani de comunism, si-a spus: de ce nu?"

Poate reprezenta picatura care ne mai trebuia pentru a intrerupe concediul constiintei noastre si a-i spune: La lupta! Si, cel putin pe drumul deschis de aradeanul care si-a spus ca nu are ce sa piarda, deoarece tot platise banii, romanii se vor adresa instantelor si vor cere restituirea taxei de prima inmatriculare.

Poate parea desuet ca ma bucur ca un copil, dar am simtit, exact in momentul cand devenisem constient de un adevar nefericit, si anume ca oamenii obisnuiti nu au nici o sansa sa infranga sistemul, ca sunt un mare idiot. Daca punem armele jos, reactionam exact asa cum se asteapta de la noi, si atunci ne meritam soarta.

Ne plangem ca avem salarii mici, ca muncim in orice conditii, numai pentru a avea cu ce sa ne dezlipim burta de sira spinarii si a ne cumpara o pereche noua de pantofi de Craciun sau de Paste. Si, cu matele un pic mai relaxate, nu ne taie capul sa ne informam in ultima instanta, la o sala de internet, unde ora de google e cat o cafea.

Daca am face-o, ne-am recastiga demnitatea. Cei din constructii, stiind ca piata geme din cauza lipsei fortei de munca, n-ar mai presta la negru, ar cere echipament de protectie si ore suplimentare platite. Daca nu le-ar obtine, i-ar lasa pe patroni cu ochii in soare.

Muncitoarele din fabricile de textile n-ar mai accepta sa foloseasca bonurile de masa numai la bufetul de incinta apartinand patronului, asa cum sunt acum obligate, iar in conditiile in care angajatorii au termene stricte, majoritatea impuse de beneficiari externi, cei ce le iau sapte piei de pe spinare ar trebui sa-si regandeasca politica.

Asistentele ar trebui sa anunte ca pleaca toate in Franta, tamplarii ca o taie in Polonia (aia de-acolo s-au mutat in tarile nordice), iar dascalii ca-i lasa pe mucosi nescolarizati.

Iar autoritatile ar avea doua optiuni: sa deschida mintea sau sa inchida tara. Sau sa-i trimita pe functionarii guvernamentali si consilierii personali (zeci de mii) sa mai invete cate-o meserie, din asta, cu palmele. Ca sa vada cum se simt cei pe care-i dispretuiesc.

Cristian Mihai CHIS

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...