Editorial: Justitiaeuropeana.ro

Luni, 01 Iunie 2009, ora 10:05
1449 citiri
Editorial: Justitiaeuropeana.ro

Intram in linie dreapta, mai avem o saptamana pana cand mergem sa votam nu stim cine pentru nu stim ce, ca nu ne-am dat seama care-i faza, si avem deja cateva elemente pentru a ne face o impresie asupra atmosferei din sanul delegatiei 33.

Adrian Severin, bunaoara, pole-position pe eurolista PSD, rivalizeaza cu galeria echipei din Stefan cel Mare. E patimas. Atat de patimas incat aduce in prim-planul pocelii un set de acuzatii foarte grave:

"Puneti-va intrebarea: de ce comisarul pentru probleme juridice si afaceri interne, Jacques Barrot, nu este cel care coordoneaza intocmirea raportului pentru Romania pentru Justitie, si este doamna Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene.

Ori domnul Barrot este corupt si el si atunci trebuie sa rezolvam aceasta problema, ori exista tot o forma de coruptie. Eu acuz de coruptie pe cei care lucreaza la raportul pentru Romania, nu neaparat coruptie in sensul ca au incasat bani, ca au luat mita, ci in sensul de deviere de la reguli si de atitudine incorecta".

Fara indoiala, domnul Severin este un fin cunoscator al politicii europene si manipuleaza la fel de fin. Ceea ce nu spune el este ca doamna pe care o acuza de coruptie a fost sprijinita imediat dupa aderarea Romaniei de Marea Britanie, Franta, Olanda si Suedia pentru a coordona monitorizarea pe Justitie, implicarea ei fiind o garantie ca rapoartele din fiecare iunie sunt riguroase.

Dar nemultumirile domnului Severin au un substrat. Comisia Europeana, care a incredintat biroului Catherinei Day elaborarea rapoartelor, nu a dat satisfactie Partidului Social Democrat cand a reclamat activitatea DNA.

Si ce inseamna DNA in ochii PSD? Dosare politice, care aduc atingere imaginii unor greuceni ca Adrian Nastase, Serban Mihailescu sau Miron Mitrea. Niste insi imaculati, un smoc de musetel crescut intre stanci din granit, departe ca pinguinii de ursii albi de serpuitoarea chintesenta a folclorului iscat in timpul guvernarii 2000-2004.

Insa povestea este mult mai veche. Consiliul Superior al Magistraturii, una dintre pietrele de moara ale Justitiei, este unul dintre copiii dragi ai PSD. Doar ca n-a existat raport de tara sau de monitorizare in care sa nu fie pus la colt.

Criticile cele mai aspre si le-a atras in 2008 (anul cand procurorii anticoruptie au avut cea mai intensa actiune de a-i cauta acasa pe demnitari), cand a fost acuzat de Comisia Europeana (doamna Day) ca a facut pasi insignifianti pentru reforma, dar si ca a incercat sa preia prerogativa numirilor din fruntea (cum altfel?) DNA.

In concluzie, indiferent de unde incepi sa analizezi marile suparari ale PSD, ajungi la DNA. Iar Adrian Severin, unul dintre cei mai respectati europarlamentari din grupul tarilor din Centrul si Estul Europei, a devenit avocatul coruptiei imaculate, pana la o condamnare definitiva.

O analiza sumara a declaratiei sale releva insa faptul ca, din nou, Comisia se pregateste sa ne arate cum stam. Iar daca stam prost la condamnari, iar acestea au (de fapt, nu au inca) legatura cu nume grele din PSD, efectul trebuie contracarat, si expeditorul discreditat.

Numai ca acest popor, atat de prost, nu este atat de prost. Prin urmare, nici Adrian Severin atat de destept.

Citeste si:
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat marţi, la lansarea organizaţiei judeţene de Ilfov, că a hotărât să candideze la preşedinţia României, afirmând că îi este...
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Marcel Ciolacu a scris, marţi pe Facebook, că face un ultim apel către colegii din Coaliţie, înainte de şedinţa de miercuri. El spune că pensiile speciale care ne costă peste 2 miliarde de...