Editorial: Mama Rusia

Autor:
Vineri, 15 August 2008, ora 08:34
2139 citiri
Editorial: Mama Rusia

Cand spun "Mama Rusia" nu-mi vine in minte o nascatoare plapanda, care-si leagana pruncul in covatica si-i sopteste cantece de somn usor si povesti cu zane, alintandu-l cu mana pe frunte, dintr-o pornire duioasa.

Vad o grasa cu un sort murdar care si-a asezat copiii in jurul mesei pe care sta o strachina mare cu bors, ii hraneste si, cand caraie vreunul, scoate polonicul si-l altoieste in mijlocul fruntii, sa-i fie invatatura de minte sa mai fie obraznic. Tot dintr-o pornire duioasa, dar implementata cu metoda.

Nu indrazneste nimeni sa o contrazica, iar daca o face, se asigura ca este de cealalta parte a oceanului. Sau la o azvarlitura de bat, dar desi aproape, nesemnificativ. Scancete sau tresariri de constiinta la adapostul scutului antiracheta aflat pe vine. Sau mici icnete generate de certitudinea ca nu se incalzeste cu gaze.

Sunt foarte curios cum se vor desfasura discutiile saptamana vitoare, la Bruxelles, la intrunirea NATO si a Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, intalniri convocate pentru a se analiza situatia din Georgia.

Toti analistii afirma ca se va sustine o noua Rezolutie a Consiliului de Securitate, insa mare intrebare este cum va suna mandatul international.

Va fi vorba despre un grup de observatori, adica un fel de frectie la opicior de lemn, cum rezulta din experienta ONU? Sau se vor activa coordonatele militare si se va apela la "castile albastre"?

Ca imi vine greu sa cred ca ONU va mandata statele UE la o interventie rapida, sau se va spala pe maini acordand puteri depline NATO.

Dar si mai curios sunt sa vad cum se va pune problema statului agresor, mai ales ca, dupa cateva zile de analiza, Casa Alba a glasuit, prin Condoleeza Rice, ca spre deosebire de Cehoslovacia-1968, Rusia nu mai poate invada fara sa scape nepedepsita.

De la vorba la fapte, insa, e cale lunga. Si sa ne fereasca Dumnezeu de fapte in contextul mesajului secretarului de stat, pentru ca Rusia nu poate fi pedepsita, teoretic, decat instituindu-se o forta militara care s-o contranga sa se retraga acasa. Ceea ce, hai sa fim sinceri, e foarte greu de materializat.

Adica usor, dar cu o consecinta catastrofala: transformarea noului razboi rece intr-unul pe bune.

Daca isi va permite ONU sa lase conflictul sa escaladeze - daca nu incearca sa opreasca fenomenul, Rusia va putea linistita sa redevina URSS - se va vedea, dupa o analiza economica pana la urma, si nu prea exista posibilitati de manevra.

Rusia are resurse sa ofere fostelor state-fiice ceea ce ofera statelor occidentale, adica energie, prin urmare scenariul, desi pare imposibil, nu este de inlaturat.

Cum ar suna insa un mandat de interventie acordat NATO? Iar in eventualitatea ca va fi acordat (sunt sanse mici), cum vor reactiona partenerii ale caror economii depind in mare masura de gazul rusesc? Exclus!

Dupa mine, santajul practicat de rusi va fi eficient, iar rezultatul este previzibil: chiar daca nu se va reface URSS, este clar ca nu va mai putea fi vorba despre extinderea Aliantei Nord-Atlantice pana in coasta sa. Decat cu consecinte incalculabile pentru omenire. Acesta este mesajul Mamei Rusia.

Cristian Mihai Chis

Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#Rusia, #NATO, #ONU, #Georgia, #rezolutie , #stiri politice