Editorial: Mesajul gipsy al Madonnei

Autor: Cristian Mihai Chis
Vineri, 28 August 2009, ora 08:45
3031 citiri
Editorial: Mesajul gipsy al Madonnei

Pentru o prestatie care reprezinta un demers exclusiv comercial, ca asta inseamna un turneu de promovare, a descinde printre bucuresteni cu indemnuri moralizatoare legate de discriminarea tiganilor nu-i o idee prea fericita.

Vrei sa vinzi albumul, nu sa-l demolezi. Nu ca Romania ar contribui decisiv la averea cantaretei americane, dar daca n-ar fi contat, Madonna n-ar fi aparut la Bucuresti.

Si daca-i socotim pe cei care s-au atacat pentru ca diva s-a apucat sa ne invete, pe noi, ce inseamna politically incorrect, e clar ca organizatorii spectacolului n-au reusit prea mare branza.

Singurul punct pozitiv este ca a scapat nebatuta in urma manifestarii grijulii la adresa etniei care ramane un punct nevralgic de o intensitate bizara in mentalul majoritatii romanilor - explicatia exista, m-am referit la amploarea trairii.

Numai ca asa functioneaza lucrurile: daca la nivel celular, lumea este formata din patroni si angajati, la cel macro o impartim intre unii care isi permit sa dea lectii si altii care ar trebui sa-si ia notite.

Nu mi-l imaginez pe Gabriel Cotabita atragandu-le atentia pustilor veniti sa-l asculte in Lincoln Center ca nivelul lor de cunostinte la nivel de liceu e penibil, deci sa mai puna mana pe carte. Sau sugerandu-le sa fie mai deschisi cu privire la problemele afro-americanilor.

Dar de unde-o fi aflat Madonna ca romanii sunt atat de sensibili la chestiune? Cumva de la lautarii adusi pe scena? Pai nu s-au sucarit si la Budapesta, unde seful Garzii Maghiare a declarat ca "in Ungaria va fi razboi civil din cauza tiganilor".

Oare de ce nu i s-a sugerat divei sa se gandeasca la faptul ca artistii tigani, care apar pe cele mai spalate scene din lume si castiga binisor, nu sunt rodul discriminarii? Apoi, n-am auzit ca in cadrul concertului din Italia, cantareata sa se fi luat de macaronari pentru intoleranta manifestata fata de romani din cauza etniei tiganilor.

Ceea ce imi spune mie ca aceasta atitudine este suspecta (in Ungaria si in Italia ar fi avut motive reale sa indemne la toleranta etnica), si sunt explicatii care ne scapa. Ma rog, nu ne scapa, dar daca ne gandim cu toti la acelasi lucru s-o lasam la nivelul mentalului colectiv, ca sa nu parem nebuni. Spectacolul a mai avut niste momente politice, si eu nu cred in coincidente...

Una peste alta, Madonna putea sa aiba un mesaj care are legatura cu tiganii, dar in alt fel. Nimeni n-a demonstrat, nici in Romania, si nici pe alte meridiane, ca suntem foarte diferiti de ceea ce strangem, comportamental, poate nedrept, sub stampila "tiganeala".

Suntem galagiosi, ne purtam ca si cand ziua de maine s-ar fi desfiintat, nu vedem mai departe de lungul nasului. Si, in definitiv, huiduiala nascuta din respingerea fata de aceasta tulburatoare si controversata etnie nu da prea bine.

Citeste si:
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...