Editorial: Oda bracinarului gol

Autor:
Luni, 09 Iunie 2008, ora 10:19
1308 citiri
Editorial: Oda bracinarului gol

Am vazut candidati care mint cu seninatate la televizor, ca si cand ar citi cursul valutar din prompter, si am concluzionat ca lumea s-a imputit atat de tare incat nu mai e odorizant pe lume sa o repare. Si mi-am spus: nu ma mai mira nimic.

Apoi am vazut candidati care au recurs la atacuri sub centura cu tinta la viata personala atat de jenante incat am decis: o luam razna, si nimeni nu ne mai poate vindeca. Si din nou, mi-am spus ca de aceasta data, nimic nu ma mai mira.

Am vazut apoi cum interesele imobiliare scot in strada taberele politice inamice, care se alinta cu parul in preajma urnelor, si cum se anuleaza alegeri, si eram decis: limita fusese atinsa, nimic nu mai putea sa ma mire.

Cand nimic nu se mai putea intampla, si eram convins ca nu-mi voi mai misca niciodata spranceana, spatiul s-a incretit si mi-a pus sub ochi capacul: un membru de partid participant la o caravana electorala a fost injunghiat mortal, ca un porc de Craciun, cu un cutit de 40 de centimetri, de un - se pare, dupa unele surse, - activist al altei formatiuni politice.

Dupa alte surse, criminalul n-ar avea nici o legatura cu politica, dar era cu capsa pusa din cauza unor terenuri. Dar si intr-o varianta, si-n alta, dovada dementei lumii unde haladuim e acolo, la Dragomiresti.

Mi-au trecut prin cap idei generoase, pornind toate dintr-o singura radacina, toleranta, dar mi-au sunat in cap, batandu-se de peretii craniului, cuvintele unui coleg: "pentru toleranta exista asezaminte speciale".

Sec, expediind intr-un perete orice dorinta de-a comunica, de-a intelege ce vrea celalalt, de-a dori sa-l asculti. Fara nici o secunda de rabdare, aflat mereu in priza pentru a pastra un scaun, o pozitie, o impresie.

Si am realizat ca mereu, cand am mai parcurs cate-o treapta pe drumul civilizatiei, chiar daca asta a insemnat sa ne iubim aproapele chiar si cand atenteaza la acelasi sex, am invatat ca e loc de mai rau.

Dupa revolutie, politistii straini ii pregateau pe ai nostri sa porneasca la lupta impotriva drogurilor care vor veni in acelasi timp cu democratia, peste cativa ani le explicau ce-i cu traficul de arme, apoi ni se incretea pielea uitandu-ne la stirile din Rusia, unde ziaristii erau impuscati deoarece atentau la afacerile puterii, si in final am invatat sa ne paruim pe stadioane, ca asa se poarta peste tot in lume.

Si cu fiecare noua cucerire ne intrebam daca nu cumva libertatea ne va aduce si noua toate relele pamantului - recent, un baiat si-a omorat surioara si a povestit ca asa a vazut intr-un film artistic.

Si totusi, pentru toleranta nu exista asezaminte speciale. Un pumn in cap nu va putea fi niciodata studiat la microscop, deoarece nimeni nu are bani pentru a analiza de unde vine violenta si cum se poate stapani.

Dar daca nimeni nu cauta explicatii, in afara de analistii de la televizor, poate vom ajunge in situatia de-a privi la stiri cum un pusti descarca o arma in colegi.

Si cand toata lumea se va intreba incotro ne indreptam, poate va realiza ca drumul violentei, odata deschis, nu mai poate fi infundat. Dar va fi prea tarziu, si fiecare dintre noi va purta la brau un pistol. Si-atunci sa te tii campanie electorala!

Cristian Mihai Chis

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt aşteptaţi la urne între 19 aprilie şi 1 iunie pentru alegerile generale din India. Potrivit sondajelor, BJP, partidul naţionalist hindus, rămâne favorit. Dacă...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#alegeri, #candidati, #minciuni, #politicieni , #stiri politice