Editorial: Pana la urma, avem un tinut autonom

Luni, 07 Septembrie 2009, ora 08:34
2872 citiri
Editorial: Pana la urma, avem un tinut autonom

Politicienii au adaugat la damblaua fericita in care isi pleznesc reprosuri si comunicate inca un motiv sa-si vare pieptii de arama in ochiul popular: povestea autonomiei secuilor.

Se vorbeste despre pericolul in care se afla statul roman, despre disolutia autoritatii si despre responsabilitate, notiuni azvarlite cu sentiment, c-asa-i sade bine politicianului in campania electorala.

Pericolul, insa, nu e in Harghita si Covasna, unde totul se petrece la nivelul discursului, nu s-a trecut la actiuni concrete in sensul legii, n-a imprejmuit nimeni teritoriul - si daca ma intreaba careva, nici nu o va face.

Despre actiuni concrete daca vorbim, pericolul la adresa ordinii publice nu e nici macar in zona Craiovei, unde nu e saptamana in care clanurile sa nu-si infinga plumbi in fund si se produc arestari.

Ci la Borsa. Acolo nu e vorba despre razboi intre clanuri de interlopi, ci de razboiul comunitatii cu autoritatea statului. Neintelegand prin autoritate un domn primar care vorbeste despre chestii izolate si da asigurari. Ci despre oamenii celui mai mare minister, mai important - nu degeaba a abandonat PSD Transporturile si Finantele pentru Administratie si Interne.

La Borsa nu mai avem nici macar crima organizata, ci mafie. Periodic, cineva trage cu 7,92 in masina politiei, urmaririle se termina la marginea padurii, deoarece dubele n-au tractiune integrala si 200 de cai, nu poti aduce mascatii locului, deoarece jumatate sunt rude cu gasca, este imposibil sa infiltrezi pe cineva, ca organizatia-comunitate e inchisa, si nu exista nici un martor.

Clanurile care traficheaza lemn s-au specializat in furtul masinilor de lux fara sa bage cineva de seama, apoi in furtul buldozerelor, si cum aveau nevoie, in toate cazurile, de desfacere, comunitatea a sarit in ajutor.

Comunitatea are pui si nu si-i haleste. Iar statul doarme, paralizat, fara sa stie ca Politia de Frontiera are masini cu aparatura cum vedem noi in filme, ca exista elicoptere cu detectoare termice, ca exista sisteme care bruiaza comunicatiile, ca fiecare SIM emite un semnal. Iar daca statul, asa, firav, se-apropie de suspecti, acestia ii ciuruie duba. Fara urmari.

N-am vazut in ultimele saptamani un anunt cum ca s-a constituit un comandament special pentru demantelarea caracatitei din Borsa - care, cunoscatorii stiu, are si proptele politice.

Partidele aflate la guvernare sunt la scolile de vara, ministrul de Interne, care e si vicepremier, culege scoici. Daca nu e scoala de vara, e Sfanta Maria, sau ziua de nastere a sotiei, sau inaugurare de sosea care se crapa in fata celui care taie panglica, sau Elena Udrea, sau Traian Basescu.

Partidele sunt pline de hermeneuti ai impresiilor adversarilor, iar, in acest timp, la Borsa se face repetitia generala a vidului de autoritate.

Si daca eu ma bazez pe ce citesc, pe ce mai aflu discutand cu diverse surse, Nica are informatie si nu e in stare de nimic. Bajbaim amandoi, deci as putea sa fiu oricand ministru de Interne. Nica, insa, trebuie sa demisioneze. Numai ca in fruntea MAI nu se afla nimeni, deci nu poate demisiona.

Citeste si:
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu...
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
La Târgu Mureș s-a iscat un scandal între PNL și UDMR după ce primăria a aprobat acordarea în regim de urgență a 80.000 de lei din buget pentru a organiza „Turul ciclist rutier Zseklerla...