Editorial: Parul lui Pogea

Miercuri, 04 Martie 2009, ora 08:58
2313 citiri
Editorial: Parul lui Pogea

Domnul Pogea e de bine, imi zic toti cunoscutii. Chit ca pricep cum devine chestiunea cu veniturile, chit ca au auzit despre ele din Punguta cu doi bani - acuma da bine sa vorbesti despre deficit si balanta, Smaranditele cad pe jos si fac baltute.

O fi, replic, dar in principiu - si aici urmeaza secventa cand imi expun teoria - e corecta faza cu impozitul forfetar? Nu, daca privesti lucrurile asa, imi explica oamenii, ingaduitori, prezumi buna credinta. Hait!

Sa vedem secventa pornita din mintea nespecialistului. Asadar ministrul de Finante vrea sa introduca impozitul forfetar, o suma pe care s-o plateasca firmele din constructii, comertul cu amanuntul si cu ridicata, industria alimentara, imobiliare, hotelurile si restaurantele. Pe considerentul ca aici se dosesc venituri si se iese pe profit zero, iar aerul nu se impoziteaza. Deci sa eliminam din evaziunea fiscala si spalarea de bani.

De acord, sa-i ardem pe micuti si sa aducem fiscul in paradis! Numai ca intre Lama lui Occam si Parul lui Pogea exista o diferenta: daca primul principiu indica alegerea celei mai simple explicatii a unui fenomen, al doilea are o problema: nu i se cunosc premisele.

Decat ca toata lumea stie cum se poate evita impozitul pe profit - nu am de gand sa afirm ca este un fenomen minor. A generaliza este, insa, periculos, dar domnul Pogea, fiind un bun crestin, imparte la toti.

Habar nu am daca intr-o lume in care toata lumea strange din dinti, a pune impozite mai multe si mai mari reprezinta cea mai buna idee. Sunt convins insa ca unii, la un moment dat, s-au decis sa se mute din categoria salariatilor in cea a patronilor. Nu ca sa-si cumpere un Bugatti, ci ca sa fie proprii lor stapani si sa-si asigure un venit constant, lor si salariatilor lor. Deci si-au facut planuri in consecinta, nu vor sa se extinda.

De ce sa le impui acum un impozit care ar putea sa lase oamenii pe drumuri? Calculele ministrului spun asa: in Romania exista peste 680.000 de contribuabili persoane juridice, iar 2000 dintre ei asigura peste 85 la suta din veniturile publice. Rezulta automat ca societatile care activeaza in domeniile enumerate si nu se afla printre "curati" spala bani?

Care va fi suma, insa? Daca e prea mare, ai scos de pe piata niste firme care, de bine de rau, faceau viramente la pensii, sanatate, somaj. Daca e prea mic, poate ca nu se simte - exista o teorie care spune ca exista un nivel al colectarii care nu influenteaza semnificativ grosimea bugetului, deci as putea sa banuiesc ca goana dupa venituri ar putea sa aiba costuri mai mari decat castiguri.

Ca sa imbratisez ideea ministrului - si repet, nu-l suspectez de rea credinta - ar trebui sa ofere niste argumente. Niste cifre, niste analize. O dovada. Dar deoarece in ultima perioada observ ca se cauta bani din piatra seaca, si elevilor navetisti, din drag de economie, nu li se va mai deconta drumul, cred ca pot sa am unele retineri.

Daca un copil se accidenteaza la ora de sport, nu trebuie desfiintata educatia fizica. Iar daca exista informatii ca se presteaza munca la negru - si exista (era sa zic slava Domnului!) - haideti sa trimitem niste inspectori pe teren si sa le puscam niste amenzi ca-n Germania. A doua oara, daca nu dispare firma, nu mai calca pe bec, pentru ca inspectorul pandeste dupa copac.

Deocamdata, dupa copac e ministrul de Finante, si-l astept cu drag sa produca dovezi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Pogea impozit forfetar, #firme impozit forfetar , #stiri politice