Editorial Rasul poporului

Autor:
Miercuri, 30 Aprilie 2008, ora 09:33
1730 citiri
Editorial Rasul poporului

Nimerit, de sarbatorile pascale, aproape de locul unde se agata harta in cui, am avut ocazia sa constat ca norodul nu are nici un gand dincolo de locul unde se termina subventile si incep cararile masinilor care colecteaza laptele.

Nu ca i-ar fi lovit pe oameni amnezia, nici ca si-ar fi strans televizoarele spre a le da la topit. Cablul a ajuns aproape de varf de munte, unde taranul roman poate beli ochii si la tocsouri, si la dedicatii muzicale, si la mersul trenurilor, si la navala din supermarketuri.

Dar mai ales la dezbaterile pe probleme locale, unde candidatii, neintrati inca in campanie, dar din haine de sefi de institutii, traseaza strategii, impart teritoriul in sosele si piste pentru elicoptere, invita cetatenii sa-si treaca in carnetelul cu adrese locatia primariei sau a consiliului judetean, pentru audiente, si promit intalniri de extraterestri, dupa ce le epuizeaza pe cele din pauza simpozioanelor despre accesarea de fonduri europene.

In pauza dintre doua emisiuni informative - asa ma gandeam eu, in naivitatea mea - oamenii s-au dus la biserica, au ciocnit oua, au taiat o felie de miel, l-au laudat pe Domnul si au iesit pe ulite, ca sa-si dea binete cu formulele pascale. Trecand pe drumul tarii, am tras cu urechea pana m-am inmagarit, si pana la urma am auzit dialogul a doi vecini, desfasurat scurt, peste gard: "Hristos a inviat!" "Adevarat a inviat, si succesuri!".

Ce sa extrag din asta? Ca taranul roman face sinteza vremurilor si impaneaza necuviincios momentul? Ca si-a pastrat umorul, totusi, uitandu-se la stiri? Ca pluralul de la "succes" e atata de evident in gospodarie incat o dareiere dintr-o sursa atat de inalta devine atat de puternica incat e buna de bagat in folclor?

... Peste cateva ore, cand am ajuns la trenul de Bucuresti, inca mai cautam raspunsul. Si mut ca un peste, mi-am ocupat locul, printre tovarasii de drum. Oamenii, veniti din mijlocul meselor cu mancare de Pasti, aveau chef de vorba si eu, al mai tinerel, nu prea le satisfaceam pornirea. Astfel ca m-au interpelat ei: "Dar domnu nu vorbeste mnica cu noi? Se tine mandru?

Asa ca am revarsat marea mea problema in mijlocul lor, organizand rapid un colocviu. Dupa ce le-am prezentat concluzia - ca pe oamenii de la tara nu-i intereseaza cine va conduce judetul, ca nu stiu daca-i bine ca presedintele se-alege dintr-un singur tur de scrutin, ca primarii, oricare-ar fi, sunt le fel, le-am spus ca nu stiu ce sa cred din faza cu "succesuri": se uita totusi la stiri, dar nu retin decat cancanurile?

Si astfel, participantii la simpozionul din tren mi-au spus-o, de la obraz: oare pe ce lume traiesc? Vin cumva din Luna? Oare nu stiu eu ca poporul asta, sarac ca Iov, dar istet ca Solomon, nu mai are alta pornire pe lume decat sa rada, ca de plans i s-a acrit?

Pai atunci, am intrebat eu ca un scolar, castiga alegerile cine-i face pe oameni sa hohoteasca? "Te-ai prins", a punctat Ilie, tehnician veterinar dintr-o comuna de langa Brasov.

... Gandindu-ma la rasu-plansu, am adormit. Cand a batut conductorul in usa, m-am trezit cu alta problema in minte: chiar daca e umor involuntar, iscat din prostie, necunoastere sau indolenta? Insa eram singur in compartiment. Vocea poporului plecase la treaba.

Cristian Mihai Chis

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#ras, #succesuri, #popor , #stiri politice