Editorial: Romania sub cheie

Autor:
Vineri, 29 Februarie 2008, ora 09:43
1618 citiri
Editorial: Romania sub cheie

Ceea ce n-a calculat Europa, cand a fixat niste tinte pentru economia romaneasca, in asa fel incat din 2013 sa putem trece la moneda unica, a fost disponibilitatea sindicatelor de-a paraliza tara, daca nu obtin ce vor cu atata patima.

Administratia mai are un pic pana la greva generala, angajatii din Finante maraie si ei, sindicatele din CFR (altele decat cele ale mecanicilor de locomotiva, care au tras deja sirena) se pregatesc sa traga trenurile pe dreapta alte doua ore, un pas spre oprirea lor totala (minus treimea de urgenta), transportatorii rutieri ameninta si ei ca blocheaza vamile, energeticienii sunt cu mana pe buton, decisi sa lase in priza numai spitalele, unitatile scolare si furnalele, avocatii mai au un pic si nu mai asigura oficiile, deoarece Ministerul Justitiei nu le-a mai platit de doua luni, iar Sanatatea si Educatia strang si ele semnaturi pentru a bloca sistemul atat de generos cu nivelul lor de trai.

Mai ramane sa vina politistii sa ceara majorari, amenintand cu greva, Armata, sistemul penitenciar si Jandarmeria - cu toate ca angajatii din sistemul de aparare si ordine publica nu pot sa iasa in strada, cred ca nu descopar eu acum faptul ca in Romania e posibil orice.

Sa ne imaginam un pic peisajul: primariile inchise (e vorba despre aproape 50.000 de functionari), transporturile paralizate, curentul luat, impozitele neincasate, scolile in carnaval, spitalele pline de gandaci, hotii de buzunare si spargatorii aflati in plina creatie.

Si daca noi, cetatenii obisnuiti, ne-am gandit ca s-au cam adunat, iar cum e an electoral, sindicatelor nici nu le trece prin creanga mintii sa renunte sa ceara, va dati seama ca are si guvernul reprezentarea dezastrului care-i bate deocamdata la geamuri, dar pe care, la un semn, le va pulveriza fara sa sovaie.

Prins intre doua rele - pe de-o parte Comisia Europeana, care are permanent doua cartonase galbene ridicate (inflatia si deficitul bugetar), si de cealalta sindicatele, care sunt nimic altceva decat poporul elector - , guvernul se pregateste de rectificari.

Parerea mea este ca anuntul reducerii cheltuielilor nu se face la presiunea Executivului continentului, desi asa poate parea, ci pentru a mai gasi resurse menite sa inchida gura unor nemultumiti - ganditi-va ce-ar insemna summitul NATO in bezna.

Iar disperarea este adanca. Desi ministrul Finantelor pretinde ca va taia din bugetele de cheltuieli, nu din cele de investitii, nu pot sa nu sesisez o coincidenta: la cateva ore dupa ce Varujan Vosganian a facut precizarea, Compania de Autostrazi si Drmuri Nationale a anuntat ca nu mai are bani pentru Autostrada "Transilvania". Asta in conditiile in care acum ceva vreme, Calin Popescu Tariceanu zicea asa: "nu are Bechtelul atata capacitate sa lucreze, cati bani putem noi sa dam".

Acuma, tinand cont ca sunt in corzi, guvernantii au doua variante: sa asculte ce spune Comisia Europeana, ignorandu-i pe cei ce vor sa scoata tara din priza, sau sa ignore CE, ascultandu-i pe cei ce merg la vot. Avand in vedere experienta noastra de romani incercati, cam ce credeti ca va alege guvernul? Asa ma gandeam si eu!

La urma urmei, ce se poate intampla? Afara din UE nu ne pot da (Ungaria, aflata la un deficit de peste 9 la suta in 2006, incheie 2007 cu 5,5, in conditiile in care Tratatul de la Maastricht impune 3 la suta), iar amanarea trecerii Romaniei la euro nu va destabiliza continentul (tara vecina intentionase sa faca asta in 2010, dar din cauza situatiei economice va adopta moneda unica in 2014).

Si, chiar daca ar putea sa ne dea in judecata, cum la noi nu mai sunt bani pentru corespondenta aferenta proceselor, putem sa declaram rapid viciu de procedura. Si ne scoatem. In fond, la asta ne pricepem.

Cristian Mihai Chis

Deputatul mușcat de ploșnițe la vagonul de dormit: ”Sunt uzate moral și fizic”
Deputatul mușcat de ploșnițe la vagonul de dormit: ”Sunt uzate moral și fizic”
Deputatul Ovidiu Ganț de la FDGR (Forumul Democrat al Germanilor din România), care s-a plâns în septembrie 2023 că a fost mușcat de ploșnite într-un tren cu care călătorea de la...
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#greve, #CFR, #transporatori, #editorial, #chis , #stiri politice