Editorial: Stupul dement

Autor:
Marti, 25 Martie 2008, ora 10:49
1847 citiri
Editorial: Stupul dement

Nu cunosc algoritmul masurilor de securitate ce trebuie luate ca sa nu teleghideze careva vreo bomba in plin summit, dar chiar si asa, mai redus mintal ce ma aflu, imi dau seama ca daca vrea cineva sa traga in vreo coloana oficiala, nu este printre cei de-i pune politia sa semneze ca nu folosesc arma de foc pe perioada intrunirii.

Luand de buna logica autoritatilor - nu cred ca le-a impus cineva sa verifice toate gainile ouatoare si lauzele, sunt convins ca e exces de zel - inseamna ca in curand or sa-i opreasca pe toti ardelenii pe strada si or sa-i invite sa se angajeze ca nu-si vor folosi briceagul nici macar ca sa-si dumice niscai slanina in tigaia cu papara.

De asemenea, vor inventaria toti aurolacii - chiar, cu ei ce se intampla? - si le vor confisca pungile cu acetona, ca sa nu slobozeasca injurii prin cornete la adresa vreunui presedinte, sub imperiul drogului. Apoi vor descinde printre utilizatorii de heroina si le vor confisca seringile de unica folosinta. Iar in cele din urma, vor chema toti pustii dintre blocuri si le vor rechizitiona prastiile.

Daca oamenii se vor simti inghesuiti cu de-a sila in nivelul de alerta albastra, animalele vor fi fericite. Deoarece in timpul summitului se interzice vanatoarea, ma gandesc ca veveritele vor zburda in voie, descatusate de stresul ca le-ar putea nimeri vreun glonte.

Si noroc ca teroristul-butelie e la parnaie, ca altfel, din zona Lugojului ar pandi o amenintare datatoare de fiori la adresa lui George W. Bush. Dar cei care au aflat ce se poate face cu doua rezervoare de gaz metan si un telefon celular nu vor scapa, fireste. In orasele asa, mai necajite, neracordate la gaze, cu siguranta ca pe butelii vor fi montate GPS-uri si senzori de miscare, iar gospodinele vor fi instruite sa slobozeasca o racheta de semnalizare de cate ori prajesc cate-o felie de parizer.

De asemenea, in planul de masuri vor si inclusi si angajatii firmelor de decorari interioare, care au in dotare ciocane de fixat mocheta pe parchet. Dar si cercurile de fizica de la casele pionierilor si soimilor patriei, ca nu cumva sa slobozeasca un scolar vreun puls electromagnetic, sa le prajeasca fortelor de ordine telecomenzile de la masini, sa ramana sefii de stat blocati si sa faca summit pe laptop.

Privind la toate aberatiile care vor aduce poporului mandria de-a fi organizat cel mai mare summit din istorie, dar nu-i vor reduce nici factura la intretinere, nu-i vor ieftini medicamentele si nu-i vor salta salariul minim la 1000 de euro, in schimb ii vor confisca masina daca se nimereste la doi centimetri de zona interzisa si-l vor inghesui in trolee si metrouri, nu poti sa nu te intrebi ceva: oare, bagand de seama cat de dornici suntem sa servim cauza, si cum mai punem si de la noi, nu cumva a facut cineva misto de autoritati si le-a pus sa se joace de-a importanta, ca tot se plictiseau?

Ca vedeti, pare ca toate fortele de ordine sunt cuprinse de-o fericire atat de adanca vazandu-se angrenate in paza si protectia linistii publice incat nu se facea sa nu le dai ce-si doreau de-atata timp: de lucru!

Politistii de la Circulatie si-au lustruit pantofii si au imbratisat cu veselie ordinul de-a avea toti insigna pe dreapta - daca, Doamne fereste, remarca "Sarko" vreun desperecheat? - , luptatorii de la serviciile speciale trag de fiare pana le lacrimeaza muschii si simuleaza situatii de combat cu anarhistii, tantile de serviciu se pregatesc sa lustruiasca veceurile alea de 6 milioane de dolari, angajatii de la spatii verzi varuiesc cu nadejde, amintind de "Rasuna Valea".

Cu toate astea, cu jumatate de tara angrenata in aceasta imbecilitate, iar cealalta inchisa in tarcuri, abia astept sa citesc cronicile jurnalistilor straini. Sunt convins ca autoritatilor le-au scapat ceva: nervii cetatenilor platitori de taxe.

Cristian Mihai Chis

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioanele de luptă ale NATO au fost mobilizate după ce Rusia a lansat atacuri masive cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, 19 aprilie....
„Să nu scape de sub control”. Secretarul general al NATO spune că nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu
„Să nu scape de sub control”. Secretarul general al NATO spune că nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO şi-a exprimat vineri, 19 aprilie, preocuparea privind situaţia din Orientul Mijlociu după lovitura aeriană atribuită Israelului asupra Iranului,...
#editorial, #chis, #NATO, #summit , #stiri politice