Educatia a picat la tezele nationale

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 24 Mai 2009, ora 11:55
2566 citiri
Educatia a picat la tezele nationale

Poate ca, intr-adevar, eroarea din subiectul al doilea al tezei nationale la istorie nu i-a afectat pe elevi, dupa cum sustine ministerul Educatiei, pentru ca erata a fost comunicata in timp util. Desi multi elevi si parinti sustin ca n-a fost chiar asa.

Poate ca eroarea necorectata in timp util dintr-un subiect al tezei la limba romana nu a avut, intr-adevar, niciun efect asupra felului in care copiii l-au rezolvat, dupa cum sustine tot ministerul Educatiei.

Ambele trimit insa intr-o jalnica repetentie ministerul Educatiei. Chiar daca niciun elev nu a pierdut nicio zecime din nota din cauza greselilor, situatia este de o gravitate maxima, in pofida minimalizarilor pe care le-au incercat diferiti reprezentanti ai jalnicei institutii, in frunte cu Ecaterina Andronescu.

Responsabilitate si competenta

Vorbim despre subiecte de maxima importanta, nu o suta, nu o mie, ci cateva variante elaborate, teoretic, de crema dascalimii romane, aceea ajunsa in functii de mare responsabilitate de unde pot marca esential viitorul copiilor. Vorbim asadar despre munca, nu foarte densa, pentru ca nu avem decat cateva seturi de subiecte pentru cateva examene nationale, ale unor profesionisti reponsabili.

Nu unul, nu doi, ci sase astfel de profesionisti responsabili care supervizeaza sau ar trebui sa supervizeze fiecare subiect in parte. Asa stand lucrurile, nici macar o singura eroare nu ar fi fost admisibila. Au fost insa doua erori de substanta, nu vreo virgula ratata sau o greseala de dactilografe.

Doua erori in trei examene. Adica doua treimi din munca acestor profesionisti responsabili a fost gaunoasa. Ca aceste erori sunt efect al superficialitatii, ca sunt efect al incompetentei, nici macar nu mai conteaza.

Efecte pe termen lung

Ni se spune ca elevii n-au fost afectati. Poate ca nu la nota, dar afectati au fost. A fost afectata increderea lor in invatamant, respectul lor pentru competenta dascalilor. A fost afectata chiar educatia lor in spiritul muncii temeinic facute. De ce sa-si reproseze elevul propria greseala, cand vede la crema dascalimii greseli grave si neasumate?

Si nu doar anul acesta. Ci an de an. Nu e sesiune de examene nationale, ca sunt teze, capacitate sau bacalaureat, sa izbucneasca un scandal. Daca nu sunt subiecte gresite, se copiaza pe rupte, daca nu se copiaza, se da mita pentru aflarea subiectelor, daca nu se da mita apar diferente dubioase intre note. Si tot asa. Cum sa educi astfel copiii? Ce -i inveti?

Nevoia acuta de reforma

Erorile acestea inadmisibile spun multe despre starea corpului didactic din Romania. Acel corp didactic care pretinde salarii mai mari, se considera nedreptatit si opune o rezistenta acerba la reforma. Exact nevoia de reforma drastica, fara menajamente tipa acum din greselile din subiecte.

Dar cine sa o faca? D-na Andronescu, cea care plange pe umerii profesorilor nedreptatiti? Cea care n-a luat nicio masura dupa prima eroare, de la teza la limba romana? Cea care in perioada de examene nationale pleaca prin tara in campanie electorala la brat cu secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar? Cea a carei prima reactie a fost ,,o eroare atat de mica... ce asa dificultate de intelegere aveau elevii''? Ma indoiesc sincer. Si cum sa faci reforma cand ai apucat sa promiti banii inainte si nu i-ai dat?

Daca nu schimbam mentalitatea si sistemul in ansamblu, nu vom face decat, in cel mai bun caz, sa inlocuim un incompetent cu un alt incompetent sau un superficial cu un alt superficial. Pana una alta ministerul Educatiei nu a luat nota de trecere la tezele nationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Educatia teze unice, #greseli tezele nationale , #stiri politice