Educatia a primit 6% din PIB, iar pensiile cresc cu 5%

Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 16:21
3670 citiri
Educatia a primit 6% din PIB, iar pensiile cresc cu 5%

Liderii Coalitiei au decis, joi, sa majoreze pensiile si salariile profesorilor anul acesta, dar au stabilit ca ministrii sa faca concedieri in aparatul guvernamental sau sa taie din salariile functionarilor.

Dupa dezbateri tensionate, coalitia PSD+PD-L a decis ca bugetul Ministerului Educatiei pe 2009 va fi de 6% din PIB, a anuntat ministrul Ecaterina Andronescu. "Anul acesta vrem sa punem accent pe investitii", a spus ea.

Surse de la Palatul Victoria au declarat ca domeniul Educatiei va primi un procent de 6% din Produsul Intern Brut, iar Cercetarea 0,8%, in urma sedintei de Guvern de joi, 29 ianuarie.

Informatia a fost confirmata de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, pentru Realitatea TV, aceasta precizand ca cele 6% din PIB vor include si veniturile proprii care vor fi obtinute de MECI, asa cum s-a intamplat in fiecare an.

Totodata, aceasta a explicat ca obtinerea acestui procent nu inseamna neaparat si cresterea salariilor pentru profesori pana la 36% ci "va trebui sa gasim o formula si sa legam criteriile de performanta de bugetul Educatiei"

In acelasi timp, ministrul Educatiei a precizat ca datoria ministerului de 1.200 miliarde neachitate va fi achitata de catre Guvern pana in luna martie.

Sindicalistii din invatamant au declarat ca refuza o eventuala alocare a mai putin de 5,5% din PIB pentru Educatie, in contextul in care legea invatamantului, pactul pentru educatie si planul de guvernare Boc prevad cel putin 6 procente pentru acest domeniu.

Liniile generale ale negocierii politice cu privire la proiectul de buget pe anul 2009 au fost agreate, urmand ca detaliile cu privire la acesta sa fie stabilite joi, de ministrii de resort, a declarat presedintele PSD, la finalul sedintei-maraton, care a durat aproape noua ore, a coalitiei de guvernare, pe tema finalizarii proiectului de buget.

Pensiile vor fi majorate cu 5%

In cadrul discutiilor care au loc joi la Guvern s-a hotarat ca in 2009 pensiile vor fi marite cu 5%, in doua transe. Astfel ca pensiile cresc incepand cu data de 1 aprilie cu 3 la suta, iar de la 1 octombrie cu 2%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#buget educatie mare, #buget educatie PIB , #stiri politice