Eterna si fascinanta guvernare romaneasca

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 08 Iunie 2009, ora 23:56
3132 citiri
Eterna si fascinanta guvernare romaneasca
Sursa: Cotidianul

Cele mai mari nume ale sportului romanesc s-au teleportat pe malurile Senei pentru a-i convinge pe straini, probabil pe francezi mai mult decat pe altii, sa vina sa ne viziteze frumoasa, ospitaliera, fascinanta si eterna noastra tara.

O initiativa, in principiu, corect gandita si destul de bine realizata. Aici ar trebui sa ii dam Cezarului, respectiv Elenei Udrea, ce ceea ce merita. Dar tot aici se termina si punctele bune ale initiativei.

Chiar daca aceasta deplasare nu a fost reflectata in presa franceza asa cum s-ar fi asteptat oficialii nostri, chiar daca turistii francezi nu vor navali imediat in Romania dupa vizita celor trei magnifici in Paris, ideea in sine de promovare a turismului romanesc in strainatate este un pas inainte fata de amorteala si moartea clinica in care s-a aflat promovarea turismului pana acum.

Insa ipocrizia si fariseismul se ascunde in alta parte. Autoritatile noastre si-au dat seama ca este un plus pentru ele daca recunosc ca marile legende ale sportului romanesc, Ilie Nastase, Nadia Comaneci si Gheorghe Hagi, sunt cei mai buni ambasadori ai tarii noastre in strainatate. Pe de alta parte, ele nu fac insa nimic pentru incurajarea aparitiei si ALTOR mari valori cu care si care sa se transforme de la sine in ambasadori ai Romaniei.

Noul minister al Tineretului si Sportului are ca singura grija in prezent cum sa schimbe si sa inlocuiasca directorii cluburilor municipale si orasenesti de sport din tara, pe cei ai directiilor judetene de tineret si ai directiilor judetene de sport si pe directorii complexurilor sportive nationale.

Asa s-a ajuns ca un fost striper sa fie numit directorul Directiei Judetene de Tineret Covasna. Nici macar nu l-au pus la directia judeteana de sport. La fel s-a ajuns ca in locul fostei campioane mondiale Marieta Ilcu, la conducerea Directiei Judetene pentru Sport Hunedoara, sa fie numita o asistenta medicala.

Marea schimbare a inceput promitator, iar de acum ne putem astepta ca viitorii Ilie Nastase, Nadia Comaneci sau Gheorghe Hagi sa fie recrutati din randul asistentilor medicali, ai striperilor si dansatorilor la bara. Asa probabil ca isi imagineaza noul ministru al Tineretului si Sportului, doamna Monica Iacob Ridzi, ca vor reusi noii directori sa gaseasca, sa formeze si sa lansaze viitorii campioni mondiali.

Haos administrativ

Incoerenta actualei guvernari a nascut insa monstri si mai mari decat anomaliile pe care tocmai le-am mentionat. Numirile facute pe criterii politice, cand acestea ar trebui sa aiba la baza doar competenta profesionala si performantele sportive, sunt intrecute de haosul administrativ care bolboroseste sub Ministerul Tineretului si Sportului.

De exemplu: intr-un an de criza in care economisirea banului public a fost decretata principala grija a Guvernului, tocmai Ministerul Tineretului si Sportului patroneaza si intretine in fiecare judet al tarii, separat, cate o Directie Judeteana de Sport si o alta de Tineret. In total 42 de DJS si inca 42 de DJT, toate sub mana larga a unui minister care reuneste cele doua ramuri sub un singur nume si unic buget.

Economisirea este gandita aici invers. Trebuie multumiti si rasplatiti cat mai multi sustinatori politici ai partidelor care au pus mana pe putere. Iar pentru asta este nevoie de cat mai multe posturi. Cat mai multe posture de directori, de directori adjuncti, de directori economici, de contabili si tot asa pana la cel din urma membru de partid...

Avem acum o imagine fara de speranta a sportului romanesc, atat la nivel de mare performanta, cat si la nivelul de intretinere a ideei de sport si miscare. Politicul a patruns in Romania pana la nivelul performantei sportive notabile. Ca si inainte de 1989.

Rezultatele sportive insa nu sunt cele pe care le-am avut inainte de caderea comunismului. Iar daca tactica actualei guvernari nu se va schimba, riscam sa anihilam cu totul si minimele performante pe care le-am inregistrat pana acum.

Cat despre aparitia unor noi Ilie Nastase sau Nadia Comaneci... nu ne ramane decat se ne rugam lui Dumnezeu.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#promovare slogan Romania, #numiri Ministerul Tineretului, #Monica Iacob Ridzi, #Elena Udrea , #stiri politice